Blogiausi tarp šių kosmetinių priemonių yra šampūnai ir kitos plaukų priežiūros priemonės. Daugelio šių produktų sudėtyje yra placentos ekstraktai, kuriuose yra hormonų, tokių kaip estrogenai.

Daugelį metų jau žinoma, kad estrogenai didina krūties vėžio riziką. Placentos ekstraktai naudojami šampūnų gamyboje, kadangi jie tvirtina plaukus ir pastarieji mažiau lūžta.

Jei jaunos mergaitės dažnai naudoja šampūnus, kurie savo sudėtyje turi estrogenų, tai gali pagreitinti mergaitės brendimą, o tai kartu gali didinti krūties vėžio riziką. Net ir uždraudus šiuos šampūnus, galima negauti pageidaujamo efekto, kadangi be estrogenų kancerogeniniu poveikiu pasižymi dar dvi cheminių medžiagų grupės, kurios randamos daugelyje asmens higienos priemonių.

Parabenai - chemikalai, kurie naudojami kaip konservantai daugelyje asmens chigienos priemonių, kaip losjonai, kremai nuo saulės, šampūnai, dušo želė, odos apsaugos kremai. Šios medžiagos apsaugo nuo bakterijų dauginimosi, tačiau veikia ir kaip silpni estrogenai.

Kita cheminių medžiagų grupė - ftalatai, kurie naudojami nagų ir plaukų priežiūros priemonėse, odos kremuose, losjonuose. Šios medžiagos padeda odai absorbuoti produktą, tačiau jie sukelia apsigimimus ir vėžį. Kaip ir parabenai, jie sutrikdo organizmo hormonų pusiausvyrą ir didina krūties vėžio riziką.

Estrogenai, ftalatai ir parabenai gali kauptis audiniuose ir pamažu pažeisti sveikas ląsteles. Prof. dr. Janet Gray teigia, kad būtent paaugliai yra labiauiai jautrūs tokiam kumuliatyviniam cheminių medžiagų poveikiui.

Mokslininkai pataria naudoti kosmetikos priemones saikingiau. " Makiažas yra dalis mūsų kultūros, tačiau jei jau naudojatės tuo, tai nepamirškite, kad ant savo kūno dedate chemikalus," - sako prof. dr. Janet Gray.

Šaltinis
Nacionalinė medikų asociacija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją