Vaisto beieškant

Pagirias medikai vadina gražiu terminu „abstinencijos sindromas“, tačiau pati esmė nuo to nesikeičia.

Senovės egiptiečiai tvirtino, kad pagirių išvengti padeda virtas kopūstas, o viso pasaulio jūreiviai buvo įsitikinę, kad geriausias vaistas yra jūros vanduo. Kai kas klaidingai mano, kad nedidelis alkoholio kiekis, išgertas pagirioms, turėtų palengvinti nemalonią būseną, tačiau iš tiesų žmogus tik vėl apgirsta.

Kenčiantiems nuo pagirių vaistinėse pasiūlys nebent paracetamolio, alkaseltzerio arba alkaprimo, nuo kurių atlėgs galvos skausmas, palengvės gausaus valgio ir svaigalų sukelto skrandžio uždegimo simptomai.

Deja, stebuklingas vaistas nuo pagirių kol kas dar nėra surastas. Ir kažin ar bus.

Gamta taip nori

Mokslininkai iš Didžiosios Britanijos tikrino medicinos duomenų bazes, ieškojo internete, apklausė specialistus ir gamintojus, kokie buvo atlikti tyrimai gydant pagirias ar užkertant joms kelią. Atrasti duomenys apie aštuonis skirtingus preparatus: propanololį (beta-blokatorių), tropizetroną (vaistą nuo pykinimo ir svaigulio), tolfenamo rūgštį (vaistą nuo skausmo), fruktozę ir gliukozę, taip pat maisto papildus – agurklę, artišoką, opunciją ir iš mielių gaminamą preparatą. Daugumos tyrimų rezultatai nenurodė jokio teigiamo poveikio, bet trys preparatai – limoleno rūgštis, gaunama iš agurklių, mielių gaminys ir tolfenamo rūgštis – atrodo, buvo kažkiek veiksmingi.

Vis dėlto vargu ar bus atrastas vaistas nuo pagirių, nes jį atradus iškiltų etinė problema: žmonės pradėtų gerti daugiau alkoholio, nes manytų, kad jis yra nekenksmingas. Pagirios – tai būdas, kuriuo gamta mums pasako, kad alkoholis yra blogai, mano mokslininkai. Anot jų, efektyviausias būdas išvengti pagirių simptomų – tai abstinencijos praktikavimas ir saikingumas.

Dvi priežastys

Alkoholis skaldomas kepenyse, veikiant specifiniams fermentams, o alkoholio skilimo produktai pašalinami pro inkstus ir tam sunaudojama daug organizmo vandens. Todėl viena iš svarbiausių pagirių priežasčių yra dehidracija - vandens netekimas. Dehidracija gali sukelti stiprius galvos skausmus ir bendrą silpnumą.

Kita priežastis - acetaldehido (tam tikros nuodingos medžiagos) sankaupos organizme. Alkoholis kepenyse skaldomas dviem etapais: pirmiausiai susidaro acetaldehidas, kuris vėliau paverčiamas acetatu. Jei pirmasis etapas vyksta greičiau už antrąjį, tai organizme susikaupia acetaldehido perteklius, ir savijauta būna labai bloga.

Stikliukas tik apgaus

Stikliukas – sveikatai pataisyti? Šis mitas gajus, ir gali būti, kad jame yra racionalumo grūdas. Teigiama, kad nuo pagirių taip vadavosi ir garsus rašytojas E.Hemingvėjus – rytą jis išgerdavo alaus ir pomidorų sulčių kokteilį…

Vis dėlto nuo pagirių gydytis taurele degtinės – klaidingas kelias. Šis būdas efektyviai pašalina abstinencijos sindromą, tačiau tik alkoholikams, kuriems jau nepadeda kiti metodai.

Protingi vyrai teigia, kad gavęs naują dozę organizmas vėl užsiima alkoholio skaidymu, tad kūnas pamiršta pagirias. Kad ir kaip ten būtų, tai tik laikinas savijautos pagerėjimas, kuris gali paskatinti išgerti ir antrą, ir trečią stikliuką… O juk amžinai gerti negalėsi.

Daugiau vandens

Geriausias vaistas nuo pagirių - „nepadauginti“ iš vakaro. Tačiau jei šis patarimas nepriimtinas, protingiausia kartu su alkoholiu gerti vandens ar kitų nealkoholinių gėrimų, nes tai padės išvengti dehidracijos.

Galima vartoti B grupės vitaminų, ypač vitamino B1, kadangi alkoholis sukelia jų trūkumą.

Esant pagirioms ypač aktualu atkurti vitamino C atsargas. Šis vitaminas labai aktyviai sujungia, o vėliau neutralizuoja toksiškus agentus. Reiktų išgerti kelias tabletes ar žirnelius askorbo rūgšties.

Alkoholis yra diuretikas - jis skatina skyčių pasišalinimą iš organizmo. Dėl šios priežasties kitą rytą taip beprotiškai troškina - tad gerti daug skysčių tiesiog būtina.

Po gerų išgertuvių organizmui trūksta apie 1,3-1,5 litro skysčių. Pradėti reanimacinį procesą reiktų būtent nuo troškulio numalšinimo. Geriausiai tinka vanduo, juo atskiestos apelsinų ar kitų citrusinių vaisių sultys. Siekiant išvengti pykinimo, skystį reikėtų gerti po truputį, maždaug 1,5 litro per valandą ar pusantros.

Dar reikia atkurti prarastus elektrolitus – kalį, magnį, natrį ir fosforą. Šių medžiagų gausu agurkų rauge, raugintuose kopūstuose, duonos giroje – patikrintose liaudiškose kovos su pagiriomis priemonėse. Efektyvesni medikamentai - pananginas ir aspartamas, kuriuose gausu kalio. Apsimoka išgerti 2–3 tabletes.

Bet vienintelė tikrai išgydysianti priemonė yra laikas.

Svarbu kokybė ir kiekis

Kai kurių rūšių gėrimuose yra palyginti daug nuodingų priemaišų, sunkinančių pagirias. Burbonas, romas ir konjakas yra ypač „užteršti“. Šampanas ir kai kurie saldūs vynai taip pat gali būti blogos savijautos priežastimi. „Švariausia“ yra degtinė, nes ją sudaro tik grynas etilo alkoholis ir vanduo.

Reiktų stengtis nemaišyti skirtingo tipo ir rūšių alkoholinių gėrimų. Ir, žinoma, jausti saiką. Teigiama, kad pagirios negresia, jei išgeriama 68 ml degtinės žmogaus kūno svorio kilogramui per ne trumpesnį kaip 3-4 val. laikotarpį. Viskas prasideda nuo šios normos...

Burnos ertmėje susikaupia 5 proc. spirito, dar 25 įsiurbiama pilve, likęs spiritas patenka į kraują iš žarnyno. Todėl gerai pavalgęs žmogus apgirsta lėčiau ir rytą nekyla nemalonių pjūčių.

Prisiverskite pavalgyti

Jei jau ketinate daugiau išgerti, patartina prieš tai pavalgyti. Labiausiai alkoholio pasisavinimą stabdo bulvės, mėsa ir visi produktai, kuriuose gausu riebalų.

Prisiversti pavalgyti yra labai svarbu ir kitą rytą po išgertuvių. Sumuštinis ar dribsniai su stikline šviežių sulčių labai pagerins savijautą. O dar geriau pusryčiams - omletas su kumpiu ir daržovėmis.

Kodėl reikia taip sočiai valgyti? Po išgertuvių cukraus kiekis kraujyje labai sumažėja, jį atkurti gali tik daug baltymų ir angliavandenių turintis maistas. Suvalgius riebesnio maisto (kumpio, dešros) suaktyvėja hormonų veikla, o tai lėtina alkoholio pasisavinimo procesus. Kiaušiniuose yra cisteino, kuris padeda iš organizmo pašalinti laisvuosius radikalus. Pomidorai dar naudingesni - juose daug vitaminų ir antioksidantų.

Be to, besimėgaudami sočiais pusryčiais pamiršite galvos skausmą. Tačiau jei vis dėlto pusryčiai „nelenda“, suvalgykite nors bananą - jis nuramins skrandį ir organizme atkurs kalio pusiausvyrą.

Stiklinėje sulčių ištirpinkite šaukštelį medaus - tai padidins gliukozės kiekį kraujyje. Gliukozė greitina alkoholio oksidaciją ir gerina centrinės nervų sistemos būklę.

Pagerinti savijautą rytą gali ir puodelis kavos: kofeinas su-

siaurina išsiplėtusias galvos kraujagysles, ir galvos skausmas sumažėja. Greitas, tačiau trumpas būdas pasijusti geriau. Pagirioms reikėtų išgerti stiprios ir saldžios kavos puodelį. Panašiai veikia ir stipri juodoji arbata. Tačiau nei vienos, nei kitos negalima gerti vietoj vandens. Skysčių kiekiui organizme susigrąžinti jos visai netinka, nes taip pat turi diuretinių savybių.

Pasirūpinkite iš vakaro

Prieš einant miegoti patartina išgerti vitamino C tabletę, ištirpintą stiklinėje vandens. Aspirino vartoti prieš geriant alkoholį nereikėtų.

Moterims dar būtina nusivalyti makiažą ir veidą patepti naktiniu kremu. Veido pabrinkimą ir išbalimą sumažins drėgna servetėlė, įdėta į plastikinį maišelį ir per naktį palaikyta šaldytuve. Rytą šaltą servetėlę užsidėkite ant veido ir lengvai paspauskite. Išbandykite rytietišką masažą, kuris suteikia žvalumo: stipriai trumpam suspauskite ausis nykščiu ir rodomuoju pirštais. Tai pakartokite keletą kartų.

Turbūt geriausia priemonė nuo pagirių – pirtis arba sauna. Pirtyje intensyviai prakaituojama. Kartu su prakaitu iš organizmo pašalinama daug toksinų. Nerekomenduojama garinė rusiška pirtis, nes joje širdies ir kraujagyslių sistemoms tenka labai didelės apkrovos.

Ne toks efektyvus, bet padėti gali ir paprastas dušas. Geriausiai tiks šiltas, kokių 50o C temperatūros. Šioje procedūroje puikiai dera apytakos procesus gerinantis vandens masažas ir prakaitavimas.

Trumpa pagirių gydymo schema

Skysčių balanso atkūrimas:

* pabudus per pirmąsias 2 valandas išgerti iki 1,5 l skysčių (išskyrus sintetinius gazuotus gėrimus);

* išgerti šlapimą varančio nuoviro ar atitinkamų preparatų (tinka stipri arbata arba kava);

* visą dieną gerti daug skysčių.

Šarmų rūgščių balanso atkūrimas:

* per pirmąsias pora valandų išgerti vandenyje ištirpintus 3-5 g geriamosios sodos;

* toliau gerti šarmingą mineralinį vandenį.

Elektrolitų balanso atkūrimas:

* per pirmąsias 2-3 valandas išgerti 2-3 vandenyje ištirpintas aspartamo arba panangino tabletes. Jei jų nėra po ranka, tinka agurkų raugas, rauginti kopūstai, jūros kopūstai ar ištirpinta druska (3-4 g 100 ml vandens);

* į maisto racioną įtraukti produktų, kuriuose gausu kalio, fosforo ir magnio (daugiausiai – jūrų gėrybės).

Kai atliktos minėtos procedūros, reikėtų:

* gerai, sočiai papusryčiauti;

* išgerti polivitaminų preparatų, askorbo rūgšties, eleuterokoko (sidabrinių ženšenių) antpilo;

* visą dieną cukrų pakeisti medumi;

* išgerti 1–2 glicino, gerinančio nervų sistemą, tabletes;

* 1-2 valandas numigti;

* visą dieną vengti sunkaus fizinio darbo ir sportinių krūvių.