Pasak jo, tai galima aiškinti pasikeitusiu degtinės ir natūralaus vyno kainos santykiu. "Sovietmečiu degtinės ir vyno kainų santykis buvo 3:1, šiandien - 1:1", - pareiškė jis. Eksperto nuomone, dėl to pasikeitė ir alkoholinių gėrimų vartojimo struktūra - daugiau perkama stipraus alkoholio.

P.Kanygino duomenimis, 52 proc. vartotojų įstengia nusipirkti legalios produkcijos, mokėdami 65-115 rublių už butelį, iki 33 proc. vartotojų - nelegalios, bet kokybiškos produkcijos, "kurią gamyklos paprastai gamina trečią pamainą", 7 proc. - brangios produkcijos, kai už butelį tenka mokėti daugiau nei 115 rublių.

"Spirito turinčius surogatus renkasi 8 proc. gyventojų, bet būtent šios produkcijos vartojimas ir išprovokuoja masinius apsinuodijimus", - pareiškė jis.

Ekspertas pranešė, kad šiuo metu legalios degtinės dalis rinkoje sudaro 52 proc., nelegalios, pagamintos gamyklose, - 30 proc., surogatų, vaistinėse perkamų tinktūrų ir kitos spiritinės produkcijos - 17 proc. P.Kanyginas mano, kad pakeisti padėtį iš dalies galima, organizavus vadinamosios pigios socialinės degtinės gamybą.

"Būtina iš naujo suformuoti šalyje pigios, bet nepavojingos degtinės rinką, kad iš jos būtų išstumti surogatai", - pareiškė jis, valstybinės socialinės degtinės gamybą pavadinęs vienu iš žingsnių šia kryptimi.

Be to, mano ekspertas, valstybė turi remti vyndarystę, įvesti baudžiamąją atsakomybę už surogatų gamybą, imtis kitų priemonių. PPR komitetų posėdyje P.Kanygino pasiūlymui gaminti valstybinę pigią degtinę pritarė toli gražu ne visi posėdžio dalyviai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją