Šią žinią pranešė Alytaus visuomenės sveikatos centro Lazdijų filialo vyriausioji gydytoja Dalytė Nekraševičienė. Vyr. gydytoja sakė, jog tai paaiškėjo šią savaitę, iš Nacionalinės laboratorijos gavus šio ežero vandens tyrimus. D.Nekraševičienė tvirtino, kad vandens tyrimo mėginiai buvo paimti praėjusią savaitę iš Dusios ežero netoli Metelių regioninio parko administracijos pastato.

"Mūsų įstaiga vykdo savivaldybės finansuojamą projektą, kurio metu tiriame žmonių pamėgtų vandens telkinių vandens kokybę. Tai pirmas atvejis, kai rasta tokių žmogaus organizmui pavojingų mikrobų. Salmonelės bakterijoms dabar palankus klimatas daugintis, nes vanduo yra šiltas. Todėl šiame ežere nerekomenduojame maudytis. Jau susitarėme su savivaldybės darbuotojais, kad šio ežero vandeniui skirsime ypatingą dėmesį. Paimsime iš šio ežero dar tris vandens mėginius iš skirtingų vietovių. Kai gausime tyrimo rezultatus, tuomet bus aišku, kaip salmonėlių bakterijos išplitusios po ežerą. Gal tai tik vienkartinis užteršimas ir tų bakterijų buvo tik vienoje vietoje", - svarstė Sveikatos centro vadovė.

D.Nekraševičienė sakė, kad salmoneliozė yra ūmi žmogaus ir gyvulių infekcinė liga, kurios metu daugiausia pažeidžiama virškinimo sistema. Vyr. gydytoja tvirtino, kad šia liga yra pavojus užsikrėsti maudantis netyčia gurkštelėjus vandens arba suvalgius nuplautų šiame vandenyje agurkų, pomidorų, kitų daržovių ar vaisių.

Visuomenės sveikatos centro specialistė pasakojo, kad pirmieji šios ligos požymiai pasireiškia praėjus 6-30 valandų po užkrėtimo. Pakyla temperatūra, krečia šaltis, atsiranda galvos ir pilvo skausmai, užsikrėtęs žmogus pradeda dažnai vemti, viduriuoti. Tuomet skubiai būtina kreiptis į gydytoją.

D.Nekraševičienė rekomendavo kol kas nesimaudyti Dusios ežere.

Savivaldybės gydytoja Lina Džiaukštienė buvo nemaloniai nustebinta tokios žinios. "Rajone dirbu jau 23 metus ir neteko girdėti, kad salmonelėmis būtų užterštas vanduo. Manau, kad tame paplūdimyje turėtų būti uždrausta maudytis, nes dabar labai karšta ir yra visos sąlygos bakterijoms daugintis", - tvirtino savivaldybės darbuotoja.