Laidotuves primenančių jungtuvių smulkmenomis jaunoji pasidalijo su DELFI skaitytojais norėdama įspėti: aklai nepasitikėkite nepažįstamais žmonėmis ir saugokitės įtartinų vestuvių planuotojų!

„Norime, kad daugiau jokia jaunavedžių pora neužkibtų ant jos kabliuko, nes nei vienai nuotakai nelinkėčiau tokių emocijų, kurias išgyvenau savo svarbiausią dieną“, - tvirtino V. Žvinienė.

Vedybų planuotoją rado internetiniame forume

Praėjusių metų vasarą civilinę santuoką Pasvalyje įregistravę, o vestuvių puotą po metų iškelti nutarę įsimylėjėliai Viktorija ir Darius Žviniai visus metus laukė svarbiausios savo gyvenimo šventės, kuriai paskyrė solidžią uždirbtų pinigų sumą.

70 kviestinių svečių ir 6 metus draugavę jaunieji nekantriai laukė rugpjūčio pradžios ir ištaigingos, iki menkiausių smulkmenų apgalvotos svajonių šventės, kuriai pora nepagailėjo 45 tūkst. litų. Per keletą valandų pasakiškos vestuvės 23 metų vedybų planuotoja save vadinančios Jolantos Sprogienės dėka tapo pasibaisėtinu košmaru.

Dėl nenumatytų priežasčių iki vestuvių šventės likus šiek tiek mažiau nei metams, V. Žvinienei teko pakeisti rekomenduotą vedybų planuotoją. Vienoje internetinių pokalbių svetainėje aptarinėdama savo būsimas vestuves užsienyje gyvenanti būsimoji nuotaka netikėtai susipažino su J. Sprogiene.

„Ji man pasakė, kad yra pradedančioji, bet jau suplanavusi apie 28 vestuves. Honoraras pasirodė nedidelis, todėl šiek tiek įtartinas, vestuvių skaičius taip pat nerealus 23 metų planuotojai, - pasakojo V. Žvinienė. – Su vyru gyvename ne Lietuvoje, o Danijoje. Aplink mus nėra apgavysčių, todėl pradedame pasitikėti žmonėmis, nesitikėjome, kad mus taip apgaus“.

Iš vedybų planuotojos vyro košmarą vestuvių dieną patyrę jaunavedžiai neseniai sužinojo, kad tokias šventes ji planuoja vos pusmetį. „Taip išeina, kad buvome vieni iš pirmųjų jos klientų“, - nusiminusi kalbėjo V. Žvinienė.

„Iš pradžių viskas atrodė labai gerai, sąžiningas žmogus, kiekvieną dieną norintis pabendrauti apie mūsų šventės detales ir pan., bet atėjus laikui ji nuolat atidėliodavo, niekaip negalėjo mums pateikti piniginių ataskaitų, šventės scenarijaus, sudarytų sutarčių su visais asmenimis, kurie neva samdomi vestuvėms ir kitas detales“, - pasakojo jaunoji.

Visas būsimų vestuvių smulkmenas jaunieji derino elektroniniais laiškais arba pokalbių programa „skype“.

Likus porai dienų iki vedybų planuotoja dingo

„Likus mėnesiui iki vestuvių, mes jai siūlėme atsisakyti organizavimo, buvome net kitą firmą susiradę, bet ji pažadėjo, kad „mirsiu ar gyvensiu, bet savo darbą padarysiu“. Supratome, kad ji pinigų negrąžins ir vestuvių planuotojos pakeisti nepavyks, - prisiminimais dalijosi V. Žvinienė. –„Planuotoja iki paskutinės dienos slėpė, kokios staigmenos mūsų laukia. Mes netgi buvome pasirašę sutartį, kad ji tikrai nepabėgs ir dalyvaus mūsų vestuvėse“.

Iki lemtingosios dienos likus vos savaitei, vedybų planuotoja dingo. Jaunosios brolis ėmėsi iniciatyvos ir nuvyko į laikinėją sostinę J. Sprogienės ieškoti. Kaune nurodyto buto duris atvėrė planuotojos vyras Tomas, kuris apie savo žmonos buvimo vietą nieko nežinojo. Vėliau paieškos persikėlė į Panevėžį, kur prie jaunavedžių ir planuotojos vyro prisijungė J. Sprogienės šeimos draugas.

„Likus penkiom dienom iki vestuvių nuvažiavome į Panevėžį, kur susitikome su Jolantos vyru ir jų šeimos draugu, kuris atvažiavo su buteliu rankoje. Pasirodė keistai, bet ieškojome toliau. Apvažiavome visus viešbučius, kuriuose su skirtingais vyrais pastarosiomis dienomis buvo apsistojusi Jolanta“, - įspūdžiais dalijosi Viktorija.

Jaunavedžių kantrybei trūkus, teko kreiptis į policiją ir paaiškinti susiklosčiusią padėtį. Kaip tik tada dingusioji J. Sprogienė netikėtai atsirado. „Vėliau paaiškėjo, kad Jolanta gavo baudą, kurią mokesčių inspekcija nuskaitė nuo jos sąskaitos – joje buvo mūsų atsiųsti pinigai“, - pasakojo jaunoji.

Dar kartą pasitikslinus, ar vis dėlto jų vestuvės įvyks, ar viskas tvarkoje, ar nereikėtų patiems jaunavedžiams kuo nors pasirūpinti, J. Sprogienė patikino, kad viskas bus taip, kaip ir buvo planuota.

„Staigmenos“ prasidėjo nuo vestuvių ryto

Buvo sutarta, kad jaunųjų limuzinas bus išpuoštas specialiomis dekoracijomis, kurių kaina siekė 200 litų. Tačiau J. Sprogienė savarankiškai nusprendė, kad tinkamesnės dekoracijos bus lipniomis juostelėmis prie langų priklijuoti balti gvazdikai.

„Kai manęs ryte atvažiavo „hummeris“ supratau, kad prasideda siurprizai. Šeši gvazdikai už 200 litų!, - klaikias akimirkas prisiminė jaunoji. – Su ašaromis akyse paprašiau brolio, kad nueitų ir nuplėšytų tuos gvazdikus“.

Kaip vėliau paaiškėjo, ryte atvažiavę du limuzinai apie valandą laukė vėluojančios planuotojos. Turint galvoje, kad limuzino vienos valandos nuomos kaina – 300 litų, kito – 400 litų, vairuotojai stebėjosi tokiu pinigų švaistymu.

Bažnyčią taip pat turėjo papuošti dekoru užsiimantys specialistai, kuriems, visomis smulkmenomis turėjusios pasirūpinti planuotojos tvirtinimu, buvo pervestas 500 litų avansas – tokią pačią sumą buvo sutarta pervesti po vestuvių .

„Suderinome, kad turėjo būti ilgas tiulis, prie suolų pritvirtintos puokštės, prie jaunikio liemenės ir kaklaskarės priderintos sidabrinės žvakės ir daugybė kitų smulkmenų, - nusivylimus vardijo V. Žvinienė. – Prieš man įeinant į bažnyčią, Jolanta pradėjo atsiprašinėti, kad ne viskas bus taip, kaip norėjau“.

Pirmuosius žingsnius prie altoriaus žengdama nuotaka suvokė, kad nėra nieko, apie ką visus metus svajojo. „Palei kilimą buvo išdėliotos tos mažos žvakelės, kurias eidama su suknelės uodega pradėjau gesinti. Netgi nuometas šiek tiek apsvilo. Negalėjau pratarti žodžio“, - prisiminė jaunoji.

V. Žvinienės vyras Darius visą valandą ramino amo netekusią nuotaką. „Šiaip ne taip išlemenau priesaiką, akys stiklinės, veidai nuliūdę – kaip laidotuvėse“, - susigraudino jaunoji. Vestuvių planuotoja nesugebėjo kunigui nei jaunųjų dokumentų, nei pagalvėlės žiedams paduoti.

„Bažnyčioje vietoj mūsų pasirinktų mums abiems brangių dainų koverių, atliekamų ponios Rositos Čivilytės ir akomponuotojo, nesuprantamas giesmes giedojo kažkokia bobelė. Norėjau padaryti vyrui staigmeną, o išėjo...“, - dar vieną netikėtumą prisiminė V. Žvinienė.

Jauniesiems išėjus iš bažnyčios turėjo iššauti 2 baltų serpentinų konfeti patrankos, tačiau nieko panašaus nebuvo. „Išėjusi pamačiau planuotojos veidą, ji metė į mus saują žiedlapių, kurie, beje, sutepė mano suknelę“, - pasakojo nuotaka.

Išėjus iš bažnyčios šokiruojantys netikėtumai sėkmingai tęsėsi: „Nebuvo netgi specialiai šampanui gerti skirtų taurių. Jolanta jas pakeitė alui gurkšnoti skirtais vienkartiniais bokalais, iš kurių ir teko gerti šventinį šampaną“.

Vėliau jaunieji išvyko pasimėgauti Viktorijos tėčio dovana – romantišku pasiskraidymu. Kadangi Jolantai nereikėjo rūpintis skrydžiu, viskas vyko sklandžiai. Planuotoja turėjo pasirūpinti išskridusių jaunavedžių laukiančių svečių vaišėmis, kaip ir buvo galima tikėtis, jų nebuvo.

„Turėjo būti Jolantos paruoštas vaišių stalas. Nieko nebuvo. Kaip svečiai iki vakaro bus nevalgę?! Gerai, kad supratingi draugai susimetė pinigų, nuvažiavo į parduotuvę ir pripirko visokių dešrų, vyniotinių, pomidorų. Vietoje elegantiško vaišių stalo viduryje aerodromo buvo tiesiog stalas su vaišėmis“, – apgailestavo Viktorija.

Atvykusi į viešbutį, kuriame vyko suplanuota vestuvių puota, jaunoji nebeištvėrė ir savo emocijas apie pusę valandos liejo tualete: „Vyrą apsikabinusi tualete verkiau. Aišku, po to reikėjo makiažą taisyti ir teko apsiverkusiai prie stalo grįžti“.

V. Žvinienė pasidžiaugė, kad bent vakaro vedėja Inga padarė viską, kad bent vakaras po košmariškos dienos taptų maloniu prisiminimu. Nuotaka pasidžiaugė ir dainininkų Lino Adomaičio ir Simonos Jakubėnaitės pasirodymu.

Vidurnaktį dangų nušviesti turėjo kelios dešimtys iš vidaus švytinčių balionų. Vietoje jų susirinkusieji buvo priversti stebėti, kaip svečių akivaizdoje planuotoja pučia balionus ir juos puošia šaltosiomis ugnelėmis. „Labiausiai nenorėjau, kad balionai būtų su tom banaliom ugnelėm, su kažkokiom žvakėm... Buvau pasibaisėjusi“, - drebančiu balsu ištarė nuotaka.

Jaunosios pageidavimu vos išėjus iš bažnyčios turėjo skambėti saksofonas, svajota apie įspūdingą vestuvinį tortą, apie specialiai pagamintas vardines korteles, kurios turėjo būti užrašytos ne svečių akivaizdoje – nieko, apie ką nuotaka svajojo visą savo gyvenimą, nebuvo. „Kuo patys pasirūpinome, tą ir gavome“, - apgailestavo V. Žvinienė.

Raudančią jaunąją vyras parnešė į judviejų vestuvinei nakčiai skirtus apartamentus, kuriuose moteris dar gerą pusvalandį šluostėsi ašaras, niekaip negalėdama suvokti, kad svarbiausia metų šventė virto baisiausiu košmaru.

Pagaliau šiek tiek nusiraminusi Viktorija savo išrinktajam įteikė dovaną – dailiuose rėmuose patalpintą savo erotinę nuotrauką, kurią išsirinko iš specialiai prieš pat vestuves surengtos fotosesijos. „Sulipome į vonią ir taip užbaigėme tos dienos kančias, o juk ji turėjo būti pati gražiausia“, - nusiminusiu balsu pasakojo nuotaka.

Istorijos tęsinys – teisme

„Juk ji nekalta, kad žmonės ją paveda“, - taip po vestuvių J. Sprogienės vyras bandė pateisinti žmonos iškrėstas ir nuslėptas staigmenas. Vadinamoji vestuvių planuotoja nieko nekomentavo, tik atsiprašinėjo ir ašarojo.

Nepaisant visų pateiktų staigmenų, J. Sprogienė į vestuves atvyko riebaluotais plaukais, mūvėdama džinsus ir sportinio tipo marškinėlius, kuriuos vakarop pakeitė vakarine suknele. „Jokios pagarbos. Savo kasdieniais rūbais ji atkreipė visų svečių dėmesį, nors turėjo būti tarsi nematoma. Kur ji bus nematoma, kai padėjėjas su treningais šalia vaikščiojo“, - kraupo nuotaka. Po šventės vedybų planuotoja pažadėjo už visus neįvykdytus pažadus jauniesiems grąžinti iššvaistytus pinigus. „Kad tų pinigėlių būtų, viskas dar tada būtų kitaip. Bet jų nėra. Ji tik nuleidusi galvą viską pripažįsta, kiaulės akimis žiūri ir žvilgsniu sako, o ką tu man padarysi“, - dėstė V. Žvinienė.

Kadangi jokiais taikiais būdais su planuotoja susitarti nepavyko netgi pasirašius sutartį, kurioje numatyta, kad iki rugsėjo 15-osios J. Sprogienė turi grąžinti niekur nepanaudotus 9 tūkst. litų, jauniesiems teko samdytis advokatą. Jeigu minėtos sumos jaunieji iki sutartos dienos negaus, teks kreiptis į teismą ne tik dėl materialinės, bet ir dėl moralinės žalos atlyginimo.

„Iš karto po vestuvių konsultavomės su advokatu ne tik dėl finansinės, bet ir dėl moralinės žalos atlyginimo, nes ji ne tik neatliko savo darbo, bet ir iššvaistė vestuvėms skirtus pinigus. Tačiau gali būti taip, kad atgausime tik prarastus pinigėlius, nes pasak advokato, toks atvejis, kai kreipiamasi dėl planuotojos sugadintų vestuvių neturtinės žalos atlyginimo, Lietuvoje būtų pirmas ir labai sunku prognozuoti jo baigtį“, - situaciją aiškino nukentėjusioji.

Po nepavykusios šventės vestuvių planuotoja save vadinanti J. Sprogienė apdairiai ištrynė visas savo reklamas. „Ji iššvaistė mūsų pinigus ir antrąją vestuvių diena už viešbutį sumokėjo iš skolintų pinigų. Už ką patys sumokėjome, tą ir turėjome. Ji nesugebėjo pasirūpinti net elementariausiais dalykais“.

Nukentėjusiųjų yra ir daugiau

„Ji mus apgavo. Paliko be pinigų ir be ataskaitų. Apgavo ir su fotografu. Ji dingo antrą dieną po vestuvių, neatsako į mūsų skambučius, vengia mūsų. Mes ir važinėjome, ir skambinome, niekaip neįmanoma jos pagauti“, - pasakojo J. Sprogienės paslaugomis nutarusi pasinaudoti jos vaikystės draugė kaunietė Kristina Dulskienė.

„Mes nuo 8 metų pažįstamos, nemaniau, kad šitaip galėtų. Bet ne vieną ji jau yra apgavusi“, - liūdnai konstatavo K. Dulskienė. Moteris tvirtina, kad tariamą vedybų planuotoją dangsto ir jos oficialus vyras, tačiau jis ne vienintelis: „Ji turi dar vieną vyrą Panevėžyje, kur slepiasi, ir mes niekaip negalėjome jos pagauti“.

„Pas ją yra visi mūsų dokumentai, mes nieko neturime. Abejoju, kad pavyks ką nors susigrąžinti. Pasitikėjau, negalvojau, kad žmogus, kurį pažįstu nuo vaikystės, gali šitaip apgauti“, - negalėjo patikėti K. Dulskienė, po vestuvių pasigedusi nežinia kur vedybų planuotojos išleistų 1500 litų.

Viena tariamos vestuvių planuotojos J. Sprogienės klienčių 30-metė Rosita Kiškytė sumokėjusi šventės sumanytojai 500 litų avansą, jokių pasiūlymų iš įtartinomis istorijomis garsėjančios moters taip ir nesulaukė. Supratusi, kad nieko gero iš J. Sprogienės tikėtis neverta, būsimoji nuotaka ėmėsi savarankiškai organizuoti savo vestuves.

Prieš keletą savaičių savo vestuves atšokusi R. Kiškytė buvo pasirašiusi sutartį su vedybų planuotoja, kurios vienas punktų garantavo dvigubą kompensaciją už neįvykdytas sutarties sąlygas. Nukentėjusioji su J. Sprogiene ketina bylinėtis teisme, norėdama gauti bent simbolinę 1000 litų kompensaciją už nesuorganizuotas vestuves.

Su pagrindine istorijos heroje J. Sprogiene nei vienu iš trijų telefonų, kuriais anksčiau atsiliepdavo vedybų planuotoja, DELFI žurnalistei susisiekti nepavyko. Ne vieną tūkstantį litų pasisavinusios moters vyras taip pat buvo nepasiekiamas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)