Gaminant artoleumą grynos spalvos nemaišomos - įvairiaspalviai dažai tapomi taškeliais ir taip sukuriamos dar aktyvesnės spalvos.

Abi medžiagos gaminamos iš vienodų žaliavų, pagal tą pačią technologiją. Pagrindinė marmoleumo medžiaga - sėmenų aliejus, jis lydomas su pušies sakais. Medžio miltai ir kalkakmenis masę sutirština, suteikia spalvą ir struktūrą. Kaip pagrindas naudojamas natūralus džiutas.

Dėl ypatingos sudėties marmoleumas ir artoleumas turi antibakterinių savybių. Dėl to šios dangos yra tokios populiarios poliklinikose, ligoninėse, sanatorijose, sporto klubuose, visuomeninėse patalpose.

Sunku pakloti

Asta Šeibokienė, UAB "Decorum" architektė, sako, kad marmoleumą ir artoleumą mielai renkasi ir nuosavų namų gyventojai.

"Dažniausiai marmoleumą ir artoleumą kloja virtuvėje, koridoriuje, vaikų kambaryje, nes šios dangos ne tik ekologiškos, bet ir labai atsparios bei tvirtos", - pasakoja architektė.

Pasak bendrovės "Varduva" filialo direktorės pavaduotojo Sauliaus Šiurio, šiomis dangomis nuosavų namų gyventojai domėtųsi labiau, jei ne didelė kaina (25-65 litai už kvadratinį metrą) ir sudėtingas klojimas.

"Marmoleumą ir artoleumą gali pakloti tik patyrę meistrai, turintys specialius įrankius. Pačiam susidoroti su šia užduotimi beveik neįmanoma, - sako Šiurys. - Žmonės vangiai perka marmoleumą, nes nežino, ar ras meistrą, kad jį paklotų. O meistrai labai nenoriai dirba mažuose objektuose. Pasakius, kad uždengti reikės tik 20-30 kvadratinių metrų, jie net į kalbas nesileidžia. Arba užsiprašo tokios kainos, kad rankos nusvyra".

Lygus paviršius

Viena iš pagrindinių sąlygų klojant marmoleumą - tai lygus kaip stiklas pagrindas.

"Marmoleumas "nukopijuoja" visus nelygumus, todėl dangą paklojus ant gumburiuoto pagrindo bus viskas matyti kaip ant delno", - perspėja Šiurys.

Prieš klojant marmoleumą ar artoleumą betonines grindis reikia išlyginti specialiais lyginamaisiais mišiniais. Labai svarbu, kad pagrindas, ant kurio klijuojama danga, būtų visiškai sausas, kitaip marmoleumą nusės pūslės. Marmoleumą ir artoleumą reikia ne tik pakloti, bet ir per visą pagrindą priklijuoti.

Iš šių dangų labai lengva kurti įvairiausius piešinius ant grindų, jos gana lengvai pjaustomos ir jungiamos. Pavieniai marmoleumo ar artoleumo gabalai sulydomi specialia jungimo juosta. Juosta gali būti vienspalvė arba atkartoti dangos spalvas.

"Tai dar viena kliūtis, dėl kurios žmogus pats negali patiesti šių dangų. Labai sunku nemokant tiksliai išpjaustyti norimą grindų piešinį, be to, reikia specialių įrankių, pavyzdžiui, specialaus feno siūlėms sulydyti", - pasakoja Šiurys.

Nelengva prižiūrėti

Specialistai marmoleumą ir artoleumą giria dėl tvirtumo, natūralumo, patvarumo. Kadangi dangos yra antistatinės, jas galima kloti patalpose, kur daug elektros prietaisų. Architektai marmoleumą mėgsta dėl galimybės kurti pačius įvairiausius raštus, ant grindų piešti keisčiausius ir sudėtingiausius paveikslus. Tačiau prižiūrėti marmoleumą ar artoleumą nelengva, reikės nemažai tupinėti apie šias dangas. Pirmiausia bent porą kartų per metus marmoleumą ir artoleumą reikia nuvaškuoti.

"Šioms dangoms kenkia vanduo. Nieko neatsitiks, jei išsiliejusį vandenį kaipmat iššluostysite. Tačiau jei dangą nuolat trypsite šlapiais batais, joje gali iššokti pūslių, - perspėja Šeibokienė. - Dėl šios priežasties marmoleumo ir artoleumo negalima kloti drėgnose patalpose: vonioje, baseinuose, rūsyje".

Be to, šios dangos yra linkusios sugerti skysčius, todėl išpylus raudonąjį vyną ar kavą reikia nedelsiant nuvalyti, kitaip liks dėmės.

Pačias grindis rekomenduojama šluostyti drėgnu skuduru arba specialiomis sausomis servetėlėmis. Negalima naudoti jokių aštrių valiklių su chloru ar rūgštimi.