Dar yra laiko pagalvoti, kokių gėlių balkonuose norime šią vasarą. Spalvingi žiedai ir sodri žaluma – dar ne viskas. Grožį papildo svaigūs aromatai. Jie kambarį užpildys, pravėrus balkono duris. O atsisėdę pasijusite esą ore kabančiame sode. Jame pasodintų gėlių kvapo užteks ir kambariui, jeigu tik, žinoma, langą arba duris paliksite pravirus.

Kvapus, kaip ir žiedų spalvas, reikia derinti. Juk viso balkono vien kvepiančiomis gėlėmis neapsodinsite. Kad būtų gražu, jas būtina derinti su kitomis pagal auginimo sąlygas ir išvaizdą. Pasirinkite 2–3 rūšių kvepiančias gėles. Jas įterpkite į derinius ir mėgaukitės aromatais.

Kvapusis heliotropas (Heliotropium arborescens) – populiarus gėlynų augalas. Tačiau jį galima auginti ir balkone. Labai tamsūs žiedai gražiai atrodo šalia šviesesnių gėlių. Stambios veislės siekia 45 cm aukščio ir labiau tinka gėlynams. Balkonuose geriau sodinti kompaktiškus augalus, nors jų žiedynai ir mažesni. Smulkiausia yra veislė ‘Mini Marine’.

Heliotropai sėjami į dėžutes šiltnamiuose, sėklos žeme neužberiamos. Dygsta netolygiai. Lauke, balkone ar terasoje, ūgtelėję daigai sodinami tik birželio pradžioje. Mėgsta šiltą ir saulėtą vietą.

Kvapieji pelėžirniai (Lathyrus odoratus) balandžio mėnesį sėjami tiesiog į nuolatinę vietą, nepersodinami. Balkone juos galima auginti pakabinamuose krepšeliuose. Bet geriausia po kelis sėti į vazonus, įsmeigus atramas. Labai gražiai atrodo pelėžirniais apžėlusios balkono grotelės arba sienelė. Šie augalai gali užaugti iki 2 m aukščio. Yra ir žemaūgių, kurie nusvyra, tad jiems atramų nereikia.

Pajūrinė lobuliarija (Lobularia maritima) geriausiai auga saulėtoje vietoje. Dauguma veislių yra gan kompaktiškos, stiebai – tik 6–10 cm ilgio. Žiedai balti, abrikosų spalvos, violetiniai, alyviniai ir rausvi. Kvepia labai stipriai, panašiai kaip medus. Balkone užtenka 5–10 kerelių. Per tankūs augalai silpnai žydi. Lobuliarijas reikėtų sodinti lovelių kraštuose, kur jų nestelbtų kiti augalai.

Dviragė leukonija (Matthiola bicornis) – sena sodų gyventoja. Kuklios išvaizdos, smulkiais žiedais žydinti gėlė būtų beveik nepastebima, jei ne jos kvapas. Vakare jis užlieja visą balkoną.

Leukonijas reikėtų derinti su kitomis gėlėmis, nes jų stiebai išauga 35–60 cm aukščio, yra ploni ir mažai šakoti, apaugę žaliais su pilku atspalviu lapeliais. Balkonų loveliuose ar ant grindinio pastatomuose konteineriuose prisodinkite kitų gėlių daigų, palikdami didokus tarpus. Ten iš karto pasėkite leukonijas. Galima derinti su serenčiais, karčiosiomis rudgrūdėlėmis, žilaisiais šlamučiais ir kitais augalais.

Nemezijos (Nemesia caerulea, N. floribunda) yra retesnės, ne visiems žinomos gėlės. Auga stačiais kereliais, bet pasiekusios 30–40 cm aukštį pradeda linkti į šalis. Žiedai balti, alyviniai, violetiniai ir tamsūs mėlyni, smulkesni už populiaresnės gurklinės nemezijos (N. strumosa). Deja, pastarosios rūšies žiedai nėra kvapūs. Visos nemezijos mėgsta vidutinio drėgnumo žemę, saulėtą, bet nelabai karštą vietą.

Kvapusis tabakas (Nicotiana alata) – stambus augalas, tačiau jo aukštis priklauso nuo auginimo vietos ir sąlygų. Pražysta būdamas maždaug 20 cm ir toliau vystosi, kraudamas vis naujus žiedus. Iki rudens gali pasiekti daugiau kaip 1 m aukštį. Tabako daigus tinka sodinti tik ant grindinio pastatomuose vazonuose. Aromatą geriausiai jusite vakare. Dieną ne visų augalų žiedai kvepia, kai kurie netgi neprasiskleidžia.

Petunijos (Petunia) ypatingos, nes žydi visų pagrindinių spalvų (raudonos, mėlynos, geltonos, baltos) ir įvairiausių atspalvių žiedais. Kultūrinių formų labai daug. Skiriamos stambiažiedžių, smulkiažiedžių ir daugiažiedžių veislių grupės. Kvepia ne visos petunijos. Stipresnis arba silpnesnis kvapas – veislės požymis. Kuo puošnesni žiedai, tuo augalai reiklesni auginimo sąlygoms: jautrūs lietui ir vėjui, juos būtina reguliariai laistyti, tręšti.

Našlaitės (Viola) dažniausiai auginamos kaip sezoninės gėlės. Stambiais žiedais žydinčios darželinės našlaitės (V. x wittrockiana) žydi įvairių spalvų žiedais. Jos skleidžia skirtingą kvapą. Daug tiesiaragės našlaitės (V. cornuta) veislių augalų, pasodintų dirvoje ir lengvai pridengtų, peržiemoja lauke. O balkonuose jos žydi ilgiau nei darželinės. Žiedai smulkesni, bet kvapnesni.

Silpnai kvepiantys augalai šalia aprašytų gražuolių nublanksta. Bet tai yra privalumas. Mat juos pasodinus greta, kvapai nesipjauna. Balkonuose galima auginti pelargonijas, serenčius, verbenas, nasturtes.

Ir kvepiančių, ir jokio kvapo neskleidžiančių gėlių priežiūros taisyklės vienodos. Grožis priklauso nuo kokybiškos, purios žemės, reguliaraus laistymo, tinkamai parinktų trąšų. Nuolat skinami peržydėję žiedai skatina naujų pumpurų formavimąsi. Be to, augalai ne tik atrodo švaresni, bet ir retai serga.