Airiškos kavos receptas kilo iš Foynes miestelio (Airija), svarbaus uosto esančio Limeriko apylinkėse (dabartinis Shannon oro uostas). 1939-1945 metais pirmieji tarpkontinentiniai skrydžiai tarp Šiaurės Amerikos ir Airijos buvo gana varginantys ir trukdavo apie 18 valandų.
Po ilgos, varginančios kelionės drėgnomis ir atšiauriomis oro sąlygomis, sušalę ir pavargę keliautojai būdavo ištroškę karštos kavos ar arbatos. Oro uosto direktorius Joshepas Sheridanas ieškojo būdų, kaip sušildyti sužvarbusius ir pavargusius keliauninkus. Taip gimė mintis pagaminti pirmąjį airiškos kavos puodelį.
Airiškos kavos receptas
Sudedamosios dalys:
- stipri juoda kava arba espresso;
- 1 šaukštelis rudo cukraus;
- 20 ml jūsų mėgstamo airiško viskio;
- šviežia grietinėlė (suplakta ir atšaldyta).
Pasirinkite puošnią stiklinę ar taurę, kuri būtų papuošta airišku dobilėliu ir auksiniu krašteliu.
Įdėkite desertinį šaukštelį į taurę, kad ji nesuskiltų, kai bus pilamas karštas vanduo.
Įpilkite karšto vandens, palaukite, kol taurė sušils ir vandenį išpilkite.
Į sušilusią taurę įdėkite 1 šaukštelį rudo cukraus ir įpilkite 20 ml viskio.
Pripildykite 2/3 taurės karštos juodos kavos ir išmaišykite su cukrumi.
Laikydami desertinį šaukštelį virš kavos, atsargiai pilkite suplaktos ir atšaldytos grietinėlės putas. Nemaišykite.