Įvairiausios tėvų, turinčių vaikų su dėmesingumo ir hiperaktyvumo sutrikimais, paramos grupės jau daugelį metų rekomendavo vaikams duoti maistą be dažiklių ir kitų priedų, nors ekspertai iki šiol negalėjo griežtai pasakyti, kad tai yra teisinga, rašoma nytimes.com

Tačiau naujas griežtai kontroliuotas tyrimas parodė, kad kai kurie dirbtiniai maisto priedai gali skatinti vaikų hiperaktyvumą ir sumažinti dėmesingumą daugeliui vaikų, o ne tik tiems, kuriems hiperaktyvumas buvo diagnozuotas medikų ir trukdė mokytis.

Naujausias tyrimas, finansuotas D.Britanijos Maisto standartų agentūros, pateikia įstatymų leidėjams daug svarbių klausimų: ar ant maisto produktų, kuriuose yra konservantų ir dažiklių, turėtų būti įspėjančios etiketės? Ar nereikėtų kai kurių maisto priedų apskritai uždrausti? Ar iš mokyklų valgyklų nederėtų pašalinti visų produktų, kuriuose yra maistinių priedų?

„Vaikams skirtuose maisto produktuose randamas maisto papildų mišinys padidina vidutinį hiperaktyvumo lygį. Šis atradimas tvirtai paremia teiginį, kad maisto priedai apsunkina hiperaktyvios elgsenos (nedėmesingumo, impulsyvumo, padidinto aktyvumo) komponentus bent iki vaikystės vidurio“, - rašė mokslininkai, kuriems vadovavo Southamptono universiteto psichologijos profesorius Jimas Stevensonas.

Reaguodama į tyrimo rezultatus, Maisto standartų agentūra patarė tėvams stebėti savo vaikų aktyvumą ir, jei pastebėtų aiškų aktyvumo padidėjimą pavartojus maisto su priedais, atitinkamai koreguoti vaiko mitybą ir iš tinkamų maisto produktų sąrašo šalinti visus, kuriuose yra dirbtinių dažiklių ir konservantų.

Bet profesorius J.Stevensonas sakė, kad kol kas per anksti imtis rimtų veiksmų.

„Iškėlėme klausimą, kurį reikia išsamiau patyrinėti“, - sakė mokslininkas.

Kai kurie į tyrimo rezultatus sureagavę pediatrai įspėja, kad maistas be dirbtinių dažiklių ir konservantų vaikams gali sukelti kitokių problemų.

„Net jei įrodyta, kad hiperaktyvumas šiek tiek padidėja, ar tai yra kliniškai reikšminga, ar tai turi įtakos vaiko gyvenimui? Ar tai yra pakankamai stipriai veikiančios medžiagos, kad nuo jų norėtume apriboti vaikus? Socialiai vaikus labai stipriai veikia tai, jog jiems neleidžiama valgyti to, ką valgo kiti vaikai“, - sakė Masačūsetso viešosios ligoninės (JAV) pediatrinės psichofarmakologijos specialistas Thomas Spenceris.

Tačiau T.Spenceris D.Britanijos Maisto standartų agentūros patarimus pavadino „protingais“, pažymėdamas, kad kai kurie vaikai gali būti „superjautrūs priedams“, lygiai kaip yra žmonių, kurie labiau nei kiti jautrūs kofeino poveikiui.

Leidinyje „The Lancet“ publikuoto tyrimo metu buvo tiriamas įvairiausių maisto dažiklių ir įprasto konservanto natrio benzoato poveikis. Mokslininkai pažymi, kad iš maisto pašalinus šį konservantą kiltų rimtų problemų su produktų gedimu. Per šešias savaites trukusį tyrimą mokslininkai atsitiktiniu būdu atrinktai kelių šimtų 3 ir 8-9 metų vaikų grupei davė gerti gėrimų su priedais – natrio benzoatu ir dažikliais – kurie atitiko įprastus maisto priedų mišinius vaikų dažniausiai vartojamuose produktuose. Vartojamų priedų dozės atitiko vieną-dvi saldainių pakuotes per dieną, teigia mokslininkai. Kitas vaikų valgomas maistas buvo griežtai kontroliuojamas, kad būtų išvengta kitų maisto priedų šaltinių.

Vaikams, priskirtiems kontrolinei grupei, buvo duodama placebo gėrimo be priedų, kuris atrodė taip pat ir buvo tokio pat skonio, kaip gėrimas su priedais.

Mokytojai (jei vaikai buvo mokyklinio amžiaus) ir tėvai turėjo vertinti visų vaikų dėmesingumą ir hiperaktyvumą, taip pat vaikams teko atlikti kompiuterinį testą. Nei mokslininkai, nei tiriamieji nežinojo, koks gėrimas duodamas kuriam vaikui.

Mokslininkai nustatė, kad abiejų amžiaus grupių vaikai buvo žymiai labiau hiperaktyvūs ir jų dėmesingumo trukmė buvo mažesnė, jei jiems teko vartoti gėrimo su priedais. Tyrimu nebandyta susieti konkretaus vartojimo su konkrečia elgsena. Tyrimo autoriai pažymėjo, kad kitais tyrimais nustatyta, jog hiperaktyvumas gali pradėti didėti maždaug po valandos nuo to laiko, kai suvartoti maisto priedai.

„The Lancet“ publikuotu tyrimu nepavyko nustatyti, kuris iš maisto priedų skatina hiperaktyvumą, nes visiems vaikams buvo duodamas vienodas priedų mišinys.

„Tai buvo labai sudėtingas tyrimas, o tam, kad išsiaiškintume, kurie komponentai atsakingi už šį poveikį, reikės atlikti dar sudėtingesnį tyrimą“, - sakė J.Stevensonas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją