Knygos padeda vaikams plėtoti kalbos įgūdžius

Skaitymas – svarbus įgūdis, kurį vaikams reikia ugdyti. Jis ne tik būtinas siekiant išgyventi mokyklų ir universitetų kupiname pasaulyje, be jo neįmanomas suaugusio žmogaus gyvenimas. Gebėjimas sužinoti naujų dalykų, atrasti naudingą vienokią ar kitokią informaciją, pavyzdžiui, apie sveikatos sutrikimus, vartotojų teisių apsaugą, mokslo ar meno naujoves, priklauso nuo gebėjimo skaityti.

Kadaise futurologai pranašavo rašytinio žodžio mirtį. Ironiška, tačiau išplitus internetui, skaitymas vis labiau įsitvirtina mūsų kasdieniame gyvenime. O visuomenė be popieriaus – tai mitas.

Internetas – milžiniškas naujas informacijos ir pramogų šaltinis – yra grįstas paprastu žodžiu. Kad galima būtų efektyviai išnaudoti internetą ir įvertinti atrastos informacijos vertę bei autentiškumą, būtinas gebėjimas skaityti ir kritiškai mąstyti.

Kuo daugiau vaikai skaito, tuo labiau ugdo šį gebėjimą. Tai labai paprasta. Kuo daugiau malonumo teikia skaitymas, tuo ilgiau vaikai sieks tokio malonumo tuo pačiu ugdydami savo gebėjimą skaityti, kuris bus būtinas ateityje. Skaitymas turėtų būti vertinamas kaip malonumą teikianti veikla, kaip linksmų istorijų ir naudingos bei įdomios faktinės informacijos šaltinis.

Kuo daugiau mažiems vaikams skaitoma, tuo labiau jie trokšta patys išmokti skaityti. Skaitymas balsu supažindina vaikus su taisyklinga gramatika ir frazių sudarymu. Tai ugdo vaikų kalbėjimo įgūdžius, gebėjimą žodžiu išreikšti savo nuomonę.

Skaitant knygas, laikraščius ar interneto puslapius vaikai supažindinami su naujais žodžiais. Net ir tuomet, kai žino ne kiekvieną, jų reikšmę gali suprasti iš konteksto ir kitą kartą susidūrus su nežinomi žodžiu jau bus aiškiau.

Skaitymas perduoda išmintį ir praturtina vaikų gyvenimą

Skaitymas atveria duris į faktinę informaciją apie bet kokius dalykus – praktinius ar teorinius. O įvertinant informacijos šaltinių gausą bei turtingumą – internetą, bibliotekas, mokyklas, knygynus – gerai skaityti mokantys ir informacijos šaltinį rašte įžvelgiantys vaikai visą likusį gyvenimą galės naudotis žmonijos sukauptomis žiniomis, didžiųjų pasaulio protų įžvalga ir praeities bei dabarties idėjomis. Pavyzdžiui, skaitant noveles, kurių veiksmas vyksta kitoje vietoje ir kitame laike, vaikai aiškiau supranta kitus žmones, nes susitapatina su novelių veikėjais ir jų problemomis.

Skaitydami tikras ar pramanytas istorijas vaikai netiesiogiai patiria naujų dalykų, susipažįsta su naujomis idėjomis be neigiamos tokių bandymų įtakos jų realiems gyvenimams. Jie gali susidurti su veikėjais, su kuriais norės susitikti dar nekartą, pakartotinai skaitydami mėgstamą knygą ar mėgstamos knygos tęsinį.

Knygos vaikams suteikia galimybę lavinti kritinį mąstymą, pavyzdžiui, sprendžiant užduotis, padeda surasti ryšį tarp priežasčių ir pasekmių, moko, kaip elgtis konfliktų metu ir ragina prisiimti atsakomybę už savo veiksmus.

Detektyvinės istorijos padeda vaikams pagal pateiktas užuominas priimti logiškų išvadų, ragina bandyti atspėti, kaip baigsis viena ar kita istorija.

Net labai mažiems vaikams pasakojimas su pasikartojančiu motyvu ar paprasta mįsle, kurią reikia išspręsti, didina pasitikėjimą savimi. Jie gali prognozuoti motyvo pasikartojimą ar sėkmingai įspėti mįslę.

Vaikai yra veikiami juos supančio pasaulio ir stengiasi jį atkartoti. Nuolatinis prievartos kupinų animacinių filmų žiūrėjimas neigiamai juos veikia, o dėmesingai atrinktos pasakos ir knygos didina jautrumą kitiems sutvėrimams. Pavyzdžiui, gali paskatinti labiau bendrauti ir bendradarbiauti, dalintis su kitais, gražiai elgtis su gyvūnais, gerbti aplinką ir aplinkinius.

Skaitymas ugdo bendravimo įgūdžius

Nors manoma, kad skaitymas yra iš esmės vienam asmeniui skirtas užsiėmimas, tam tikromis aplinkybėmis tai gali būti bendrauti skatinanti veikla.

Pavyzdžiui, kai vienas iš tėvų ar senelių garsiai skaito pasaką, tai puiki galimybė vaikui ir suaugusiam pasimėgauti ramiu bendravimu be kasdienybei būdingos įtampos, skubėjimo ar streso. Tuo metu pasidalijama keliomis minutėmis brangaus laiko, o taip pat – pasakoje išdėstytomis idėjomis, vertybėmis.

Be to, vyresni vaikai gali būti skatinami paskaityti jaunesniems, taip stiprinant jų tarpusavio santykius. Skaitymas per pamokas suartina vaikus ir tai gali tapti bendros teigiamos patirties dalimi.

Skaitymas tobulina rankos - akies koordinaciją

Gali skambėti juokingai, bet elektroninės knygos padeda vaikams tobulinti tikslumo reikalaujančius motorinius įgūdžius bei rankos - akies koordinaciją, kuomet naršant vaikiškus tinklalapius judinama pelė ir spaudomi elektroninės knygos puslapius perverčiantys mygtukai. Be to, vaikai įgyja taip pat reikalingų darbo su kompiuteriu įgūdžių, kurie be abejonės bus naudingi mokykloje ir vėlesniame gyvenime.

Skaitymas suteikia malonumą

Svarbiausią priežastį, kodėl verta skaityti, palikome pabaigai - skaitymas vaikams teikia nesuskaičiuojamas malonumo ir pramogų valandas. Visos anksčiau išvardintos pragmatiškos priežastys visai nebūtinos siekiant pateisinti skaitymo atsiradimą vaikų gyvenime.

Pasakos lavina vaizduotę, atveria naujus, jaudinančius fantastiškus ir realius pasaulius. Jos leidžia vaikams svajoti ir suteikia gerą pagrindą skaitymą vertinti kaip visą gyvenimą prieinamą malonumų šaltinį, todėl skaitykite savo mažiems vaikams kasdien ir skatinkite juos tai daryti.

Išbandykite viską – paprastas knygas, internete esančias elektronines knygas, klasikines vaikams skirtas noveles ir pasakas bei šiuolaikiškesnius pasakojimus.

Jei vaikas norės tą pačią pasaką klausytis daug kartų – nesijaudinkite. Vaikams malonus mėgstamos, mintinai išmoktos pasakos pažįstamumas ir nuspėjamumas. Tai visai nekenksminga.

Dar kartą perskaitykite vaikams mylimą seną pasaką ir supažindinkite juos su naujomis. Jūsų vaikų širdyje ir galvoje atsiras vietos viskam.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją