Nuovargis yra antroji psichologinė priežastis, dėl kurios žmonės persivalgo. Kai kurie vėlai naktį linkę persivalgyti žmonės naudojasi maistu kaip bergždžia pastanga suteikti sau energijos ir pašalinti nuovargį. Pamaininiai darbuotojai, tie, kurie vakare ilgai neina miegoti ir “darboholikai” yra ypatingai linkę persivalgyti, mėgindami numalšinti nuovargį.

Dar kiti žmonės naudojasi maistu kaip priemone nuraminti nervinę įtampą, kuri yra siejama su nuovargiu. Galbūt jus išsunkė bjauri diena darbe, jūs gėrėte daug kavos ir valgėte daug šokolado. Vakare jūs mėginate užmigti, tačiau pajuntate, kad esate per daug įsitempę. Tuomet jums atsiranda potraukis užkąsti ko nors, kame yra daug angliavandenių, nes toks maistas pažadina smegenyse raminančias medžiagas, kurios jums padeda užmigti.

Kai esate pavargę, jūsų pasiryžimas valgyti lengvesnį ir sveikesnį maistą tiesiog išgaruoja. Kai esate pavargę, jūs nusispjaunate ant kalorijų skaičiavimo ir suvalgote visą dėžutę ledų arba milžinišką spagetti lėkštę.

Labai svarbu yra tai, kad jūs savyje atpažintumėte nuovargį. Išmokite suprasti savo pojūčius tuomet, kai esate emociškai išsunkti arba intelektualiai per daug sujaudrinti. Kai tik sugebėsite įvardinti šiuos pojūčius kaip nuovargį, nebepainiosite jų su alkiu. Antra, atminkite, kad tuomet, kai esate pavargę, pasijusti geriau jums gali padėti poilsis. Persivalgymas jums nepadės. Maistas jums gali suteikti laikiną jėgų antplūdį pripildydamas jūsų kraują cukrumi ir tai jums suteiks poilsio iliuziją, tačiau jums svarbu atminti, kad šis atokvėpis bus tik laikinas.

O dar svarbiau yra tai, kad persivalgymas gali jums suteikti ir vangumo ir nuovargio pojūtį kitą dieną, nes jūsų organizmas mėgins atsikratyti didelio cukraus, riebalų ir angliavandenių kiekio kraujyje, kuris į jį pateko per jūsų naktinius pietus. Ilsėkitės, reguliariai sportuokite ir tai jums puikiausiai padės atsikratyti nuovargio. Valgymas viską tik pablogina!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją