Iš dalies galima būtų teigti, kad „Žaliajame garaže“ bandoma iš naujo populiarinti sovietmečiu gyvavusias „Jaunojo techniko“ idėjas – šią valstybiniu mastu skatintą „pasidaryk pats“ kultūrą galima būtų vadinti viena iš nedaugelio šviesesnių apie pusę šimtmečio trukusios Lietuvos okupacijos pusių.

Tiesa, šio klubo šeimininkė ir idėjos autorė Alisa Macaniuk, į klubą investavusi 300 tūkst. eurų, tikina, kad įkvėpimo sėmėsi ne iš senų sovietinių, o iš šiuolaikiškų vakarietiškų iniciatyvų – panaši „pasidaryk pats“ kultūra, aprėpianti ne tik medžio ir metalo darbus, bet ir elektroniką, trimatį spausdinimą ir programavimą bei visas susijusias sritis, pastaruoju metu tiek išpopuliarėjo, kad netgi rengiami „meistravimo festivaliai“. Pavyzdžiui, Toronte (Kanada) vykstantis kasmetinis kūrėjų festivalis „Maker Festival“ dalyvius skaičiuoja dešimtimis tūkstančių, panašus renginys Detroite sutraukė 1100 kūrėjų ir daugiau nei 100 tūkst. lankytojų. Britų „Maker Faire“ 2015 metais sudomino apie 300 kūrėjų.

Kūrėjų judėjimas (angl. Maker movement) kitoje Atlanto pusėje yra susilaukęs ir politikų dėmesio bei finansavimo. Pernai JAV prezidentas Barackas Obama Baltuosiuose rūmuose pirmą kartą surengė kūrėjų mugę (angl. Maker faire) ir paskelbė programą, kurios pagrindinis tikslas – jauniems ir vyresniems JAV piliečiams suteikti prieigą prie aukščiausių technologinių įrenginių ir taip padėti įgyvendinti jų idėjas. „USA Today“ duomenimis, kūrėjų indėlis į pasaulio ekonomiką kasmet sudaro apie 29 mlrd. JAV dolerių.

„Green Garage“ dirbtuvėse laukiama ne tik būsimų išradėjų, bet ir technologijų startuolių, verslininkų, vaikų, paauglių ir studentų. Dirbtuvės bus naudingos ir žmonėms, kurių profesija reikalauja specialios gamybinės įrangos, pavyzdžiui, architektams, inžinieriams, scenografams, dizaineriams, rašoma pranešime spaudai.

„Green Garage“ jau renka grupes planuojama įsteigti ir mokymosi centrą, kuriame bus rengiami elektronikos, robotikos, programavimo ar kompiuterinio programavimo kursai. Vėliau planuojama sukurti metodiką, kuri leis mokyti kurti įvairius prototipus.

Šioje kūrėjams skirtoje erdvėje galima pasinaudoti 5 kartos „MakerBot“ 3D spausdintuvu, „Ultimaker 2“ 3D spausdintuvu, 3D skeneriu, lazerinėmis pjaustymo staklėmis, kompiuterio valdomomis pjaustymo staklėmis, osciloskopu, elektrinių parametrų analizatoriumi, „Arduino“ mikrokontrolerių ir jutiklių rinkiniais, suvirinimo aparatu, 20 tonų hidrauliniu presu, oro kompresoriumi ir kita įranga. Be to, A. Macaniuk žada, kad jeigu didesnis lankytojų kiekis pageidaus įrangos, kurios „Green Garage“ dar neturi, ji bus nupirkta.

Klubo lankytojai čia esančia įranga galės naudotis įsigiję dienos, mėnesio ar metų abonementą.

Toks verslo modelis Lietuvoje yra dar neišbandytas, todėl, net tikintis sėkmės, reikia būti pasiruošus ir priešingam variantui – kad veikla bus nuostolinga. A. Macaniuk tikina, kad net pačiu blogiausiu atveju ji bent 2-3 metus kovos už tai, kad verslas taptų sėkmingu, bet net jei to nepakaktų, bus ieškoma galimybių koreguoti veiklos modelį – galbūt ieškant valstybės institucijų ar verslo įmonių pagalbos išlaikyti visuomenei naudingą veiklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)