Fiodoras Koniuchovas, kuris taip pat yra Ukrainos ortodoksų bažnyčios dvasininkas, nuskrido jau daugiau negu pusę kelio po to, kai liepos 12-ąją pakilo iš Nortamo miestelio Vakarų Australijoje 2 metrų aukščio, 2 metrų ilgio ir 1,8 m pločio anglies pluošto kabinoje, kybančioje po 56 metrų aukščio helio ir karšto oro balionu.

Oskaras Koniuchovas, vadovaujantis palaikymo komandai Nortame, sakė, kad jo tėvas turėtų baigti skrydį kažkur Australijoje sekmadienį, praėjus 12 dienų po starto.

Ankstesnis nepertraukiamo skrydžio aplink pasaulį oro balionu rekordas priklauso velioniui amerikiečiui nuotykių ieškotojui Steve'ui Fossettui, kuris jį pasiekė 2002 metais.

„Psichologiškai jis labai stiprus, – sakė Oskaras, dažniausiai susirašinėjantis su tėvu SMS žinutėmis. – Faktas, kad jis sukorė daugiau negu pusę kelio, stiprina moralę; jis laukia, kada pamatys Australijos krantus.“

Kad ir kaip kruopščiai buvo suplanuotas šis skrydis, išaiškėjo kai kurios klaidos. Gondolos šildymo sistema pasirodė esanti nepakankamai pajėgi, todėl temperatūra viduje būna tik apie 5 °C, o naktį nukrenta žemiau nulio.

Skrisdamas 6–9 km aukštyje, Fiodoras turi nuolat eikvoti suspausto deguonies atsargas. Jis pasiėmė tik dvi kaukes – vieną su trumpa žarna, skirtą naudoti gondolos viduje, o kitą – su ilga žarną, skirtą naudoti išorėje, todėl Fiodorui nuolat tenka valyti viduje susikaupusį ledą ir drėgmę.

„Reikėjo jam parūpinti bent du arba tris komplektus – jeigu viena kaukė visiškai prisipildytų ledo, tuomet jis galėtų ją išmesti ir naudoti naują, – aiškino sūnus. – Tai menka problema, bet taip pat svarbus dalykas, nes šiame projekte nieko nėra nereikšminga.“

Fiodoras tikėjosi miegoti po 4 val. per parą, numigdamas po 30–40 minučių tarp ilgas valandas trunkančių budėjimų, per kuriuos jis tikrina ir reguliuoja įrangą bei prietaisus.

Jo skrydžio kryptį ir aukštį nuolat stebi žemėje esanti komanda, stebinti, ar pilotas nepramigo, ir pasiruošusi susisiekti su juo palydoviniu telefonu arba radijo bangomis.

„Kai kada matome jį besileidžiantį ir nežinome priežasties. Tada paskambiname jam ir paklausiame, kas dedasi“, – pasakojo Oskaras.

Pasak jo, balionas „Morton“, sveriantis 1,6 tonas, iki trečiadienio buvo nuskridęs jau apie 20 tūkst. km, išvystydamas iki 250 km/val. greitį. Jam dar liko nuskristi 13 tūkst. kilometrų.

Numatoma, kad balionas ketvirtadienį pasieks Pietų Afriką, prieš pradedamas paskutinį kelionės etapą – skrydį virš Indijos vandenyno.

Pilotas mėgins aplenkti virš Indijos vandenyno susidariusį cikloną, dėl kurio tapo sunku prognozuoti, kada bus baigtas šis skrydis, nurodė Oskaras.

„Paskutinis etapas virš Indijos vandenyno bus labai sudėtingas“, – pridūrė sūnus, sakydamas, kad rūpesčių kelia ciklonas ir ribotos galimybės valdyti balioną, nešamą vėjų Australijos link.