Sąskaitas mažinti ryšio operatorius ketina siūlydamas VoIP (Voice over IP) tipo telefoniją per bendrovės parengtą programėlę „Tele2 Call“.

„Tele2 Call“ įsidiegę mėnesinio apmokėjimo paslaugų klientai užsienyje skambučius per programėlę priims nemokamai. Maža to – ja skambinti iš bet kokios šalies jie galės mokėdami lygiai tais pačiais tarifais, kuriais moka Lietuvoje.

Europos Komisijos duomenimis, dėl itin stiprios konkurencijos skambučiai mūsų šalyje kainuoja pigiausiai ES. Tuo tarpu pokalbio iš egzotiškų šalių minutė gali kainuoti per 4 eurus – daugiau, nei kai kurių planų mėnesio mokesčiai. „Tele2“ savo pranešime nurodo, kad per pastaruosius 9 mėnesius Lietuvos mobiliojo ryšio vartotojai naudodamiesi tarptinkliniu ryšiu iš užsienio prakalbėjo 32,5 mln. minučių, už kurias sumokėjo 18 mln. eurų.

„Tele2 Call“ programėlė, galinti (greičiausiai nemokamai) paskambinti net ir močiutei į laidinį telefoną kaime, pačiam skambinančiajam veiks tik prisijungus prie „Wi-Fi“ belaidžio interneto. Naudotis programėle galės „Android“ ir „iOS“ įrenginių naudotojai.

Paslaugos teikimas ir vartotojo pokalbis nutrūks savaime, jei nebeveiks „Wi-Fi“ ryšio tinklas, prie kurio jungiasi vartotojas. „Tele2 Call“ paslauga neveiks skambinant į padidinto tarifo ir trumpuosius numerius.

Nors ekonominės logikos tame nebūtų, bet programėle naudotis galima būtų ir per mobilųjį užsienio operatoriaus internetą. Logikos nebūtų dėl to, kad paskambinti į Lietuvą įprastiniu būdu būtų pigiau. Bet vartotojui galimybė įsijungti mobiliojo interneto naudojimą palikta – šį nustatymą galima rasti programėlės viduje. Priklausomai nuo pasirinktos garso kokybės (bitrate), duomenų sunaudojimas per minutę gali svyruoti nuo 250 KB iki 1 MB.

Megabaitai ir skambučiai vienu metu?

Kovo pradžioje gerų naujienų keliaujantiems klientams paskelbė ir „Omnitel“. Tik jos skirtos tiems, kuriuos labiau domina mobilusis internetas, o ne pokalbiai. Be to, jų pasiūlymas galioja ne visame pasaulyje, o tik ES teritorijoje. Planų „Išmaniesiems“ L, XL ir XXL naudotojams ryšio operatorius pasiūlė nemokamų megabaitų, kurie automatiškai įtraukti į minėtus planus. Per dieną nemokamai išnaudoti leidžiamų megabaitų kiekis svyruoja nuo 15 iki 35 MB (priklausomai nuo to, koks mobiliųjų duomenų planas pasirinktas), o tarifai keliaujant į kai kurias populiarias egzotines užsienio šalis sumažinti daugiau nei perpus. Bet nemokami megabaitai iš dalies reiškia, kad klientams tuo pačiu suteikiama ir nemokamų minučių – per tas pačias „VoIP“ programėles. 

VoIP telefonijos paslaugą per programėlę išmaniesiems telefonams siūlanti bendrovė „Viber“ informuoja, kad viena minutė pokalbio per jų programėlę „sveria“ apie 240 KB, o tai reiškia, kad „Omnitel“ nemokamų duomenų dienos limitas užsienyje būtų išnaudotas ne greičiau nei per valandą. Tiesa, „Viber“ nemokamas tik tada, kai ir skambintojas, ir skambučio gavėjas turi šią programėlę. Naudojantis „ViberOut“ paslauga minutė pokalbio su mobiliojo ryšio naudotoju Lietuvoje kainuotų 9,2 euro cento, o su fiksuoto ryšio telefonais – 3,6 cento.

Naudojantis „Skype“ minutė pokalbio „sveria“ gerokai daugiau – 3 MB kai skambinama kitiems „Skype“ naudotojams arba 1 MB skambinant į įprastinius telefono numerius. Be to, skambinant į įprastinius numerius naudojami ir mokami „Skype“ kreditai: minutė skambučio į mobiliuosius tinklus kainuotų 17,8 cento, į fiksuotus – 6,2 cento, be to, būtų taikomas 6,6 centų sujungimo mokestis.

Ne atsakas, o sutapimas

„Tele2“ komunikacijos vadovas Baltijos šalims Andrius Baranauskas tikina, jog „Tele2 Call“ pasiūlymas jokiu būdu nėra atsakas į „Omnitel“ pasiūlymą – esą, šiam žingsniui ruošiamasi jau seniai, programėlė buvo bandoma ir 2014 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)