Štai kas svarbiausia:

1. Perskaityti kritikų ir žaidėjų apžvalgas

Apžvalgos yra geras būdas norint daugiau sužinoti apie žaidimą. Svarbiausia – neteikite pirmumo įvertinimams. Tai yra labai subjektyvus parametras, kuris jokiu būdu nepadeda suprasti, ar jums patiks šis žaidimas, ar ne.

Pavyzdžiui, įvertinimas gali būti mažas – iš 100 galimų, įvertinta tik 50 taškų. Tai reiškia, kad žaidimas greičiausiai nėra labai įdomus. Tačiau net ir tokiu atveju geriau patikrinti įvairių svetainių vertinimus. Tam padės vertinimų agregatoriai, pvz., „Metacritic“ ir „GameRankings“.

Tačiau bet kurio žaidimo didžiausiais kritikais visada išlieka patys žaidėjai. Jei žaidžiate kompiuteriu, geriausia ieškoti paprastų žaidėjų atsiliepimų projekto „Steam“ puslapyje. Jei norimo žaidimo nėra šioje parduotuvėje arba žaidžiate su konsole, verta pažvelgti į „Gamespot“, „Giant Bomb“ ir „Metacritic“ atsiliepimus.

Svarbu suprasti, kad žaidimų vertinimas yra labai subjektyvus dalykas. Vieniems tai gali atrodyti kaip nesėkmingas sprendimas, kitiems gali labai patikti. Todėl pirmiausia atkreipkite dėmesį į tai, kokius žaidimo komponentus mini autorius, o ne koks jo požiūris į tas detales.

Pavyzdžiui, „The Legend of Zelda: Breath of the Wild“ žaidimo apžvalgoje teigiama, kad jame yra laipsniškas ginklų sunaikinimo mechanizmas. Peržiūros autorius rašo, kad jis yra visiškai įgyvendintas ir netrukdo žaidimui. Bet jūs žinote, kad tokios sistemos jus erzina, nes būtina nuolat keisti ar taisyti daiktus. Todėl tai padidina tikimybę, kad jums žaidimas nepatiks.

2. Peržiūrėti žaidimą

„YouTube“ įrašuose galite pamatyti kokia yra žaidimo grafika, vizualinis stilius, personažai, koks yra žaidimo tikslas ir dar daugiau.

Daugeliu atveju pakanka pažiūrėti kelis vaizdo įrašus, kad suprastumėte, ar verta pirkti žaidimą, ar ne. Tačiau turite nepamiršti, kad įrašas neperduoda svarbiausio komponento – žaidimo valdymo jausmo.

Vaizdo žaidimo pagrindas yra interaktyvumas. Pagal trumpus siužetus sunku suprasti kaip personažas reaguoja į mygtukų paspaudimus, ar patogus yra meniu ir pan. Jei norite tai sužinoti, turite perskaityti kažkieno aprašymą arba pats pažaisti.

3. Sužaisti pilną arba demonstracinę versiją

Demo versija yra geriausias būdas norint išsiaiškinti ar verta pirkti žaidimą. Tai nedidelis žaidimo fragmentas, kuris leidžia susidaryti nuomonę apie žaidimą, dizainą ir bendrą projekto idėją. Po to tampa daug lengviau priimti tinkamą sprendimą.

Deja, pastaraisiais metais demo versijos yra retos. Tačiau daugelyje parduotuvių yra pinigų grąžinimo sistema. Galite nusipirkti žaidimą, išbandyti jį ir susigrąžinti išleistus pinigus, jei žaidimas jums nepatinka.

Taisyklės visur yra skirtingos, tačiau paprastai galite grąžinti projektą, kuriuo žaidėte ne ilgiau kaip dvi valandas. Norėdami apie tai sužinoti tiksliau, žiūrėkite skyrių „Dažniausiai užduodami klausimai“ arba „Pagalba“ toje svetainėje, kurioje ketinate įsigyti žaidimą.

4. Daugiau sužinoti apie kūrėją

Pirmiausia tai susiję su tais žaidimais, kurie turėtų būti atnaujinami kas kelis mėnesius. Pavyzdžiui, ankstyvos prieigos projektai arba tie, kurie išleidžiami epizodais, pvz., „Life is Strange“ arba „Hitman“.

Paskaitykite „Wikipedia“ arba ieškokite informacijos apie kūrėjo studiją. Jei tai gerai žinoma įmonė, mažai tikėtina, kad ji leis sau atsisakyti žaidimo, kuris turi gerbėjų. Na, o jei tai nauja komanda ar bendrovė, kuri neseniai skandalingai pagarsėjo, tuomet turėtumėte būti atsargūs.