Šių patarimų pagrindinis tikslas – pailginti pačių akumuliatorių „galiojimo laiką“. Ne tą, kuris praeina tarp dviejų atskirų įkrovimų, o tą, kuris praeina nuo akumuliatoriaus įsigijimo iki poreikio jį pakeisti nauju. Nors nenusivils ir tie skaitytojai, kuriuos domina, kaip „išspausti“ daugiau įrenginių veikimo laiko neįkraunant akumuliatoriaus.

Patarimas Nr. 1: nenaudosi – pats suges

Būtina žinoti, kad bėgant laikui akumuliatoriai genda. Ne tik juos naudojant, bet ir jiems tykiai stovint lentynoje. Dėl šios priežasties akumuliatorių gamintojai turi nurodyti ne tik įkrovimų ciklą, kurį išlaiko akumuliatoriai, bet ir kalendorinį jų gyvavimo laiką.

Todėl, jeigu tenka pirkti akumuliatorių, elkitės taip, tarsi pirktumėte pieną maisto prekių parduotuvėje: jei tik yra galimybė, pirkite patį „šviežiausią“. Žinoma, ir kiek pagulėję akumuliatoriai veikiausiai tarnaus tiek, kiek nurodo gamintojas. O jei už tokią užsigulėjusią prekę pasiūlo nemažą nuolaidą – gal ir tikrai verta?

O štai akumuliatorių, kurių gamintojas yra neaiškus, reikėtų vengti. Ir Tikrai neverta pirkti akumuliatoriaus šiandien, jei jį ketinate panaudoti tik po metų.

Patarimas Nr. 2: aplinkos temperatūra

Kalbant apie akumuliatoriaus veikimo aplinką, nėra nieko svarbesnio už temperatūrą. Li-ion akumuliatoriai labiausia mėgsta dirbti žmogaus komforto temperatūros ribose: 20-25 ºC.

Kai temperatūra aukštesnė, ardosi akumuliatorių vidiniai apsauginiai sluoksniai, kurie vėliau savaime rekonstruojasi, tačiau šiam procesui sunaudojama šiek tiek pačiame akumuliatoriuje saugomos energijos.

O žemesnėje temperatūroje sulėtėja akumuliatoriuje vykstantys cheminiai procesai. Ir kai akumuliatorius intensyviai naudojamas šaltyje, susiduriama su situacija, panašia į transporto grūstis piko valandomis: per didelis automobilių kiekis bando važiuoti per mažu kelių kiekiu.

Bendru vertinimu šaltis yra mažiau kenksmingas už šilumą. Taigi, jeigu turite pasirinkimą, kur padėti savo telefoną – po saule ar šešėlyje – geriau rinkitės pastarąjį.

Patarimas Nr. 3: atminties efektas

Trečiasis patarimas yra apie tai, kada ir kaip pilnai reikėtų įkrauti akumuliatorius. Viena iš labiau pagarsėjusių akumuliatorių savybių yra „atminties efektas“.

Senesniems įkraunamiems akumuliatoriams (pavyzdžiui, nikelio-kadmio) dalinis įkrovimas ir iškrovimas smarkiai kenkia: gali stipriai negrįžtamai sumažėti jų talpa.

Bet mažiau žinoma apie tai, kad jeigu ličio jonų akumuliatoriuose atminties efektas ir egzistuoja, jis yra labai silpnas. Už tai šie naujesnės konstrukcijos akumuliatoriai pasižymi kiek kitokiais veikimo niuansais. Pavyzdžiui, akumuliatorius greičiausiai genda tada, kai būna pilnai įkrautas. Todėl jeigu ketinate kelias dienas ar savaites nenaudoti įrenginio su akumuliatoriumi – jo prieš pastatant saugoti neįkrovinėkite. Optimalus energijos kiekis laikymui padėtame akumuliatoriuje yra apie 20 proc. nuo visos talpos.

O jeigu akumuliatorių tenka dažnai įkrovinėti ir iškrovinėti, stenkitės energijos kiekį jame laikyti kuo arčiau prie 50 proc. nuo visos talpos. Taigi, jeigu įrenginį su akumuliatoriumi naudojate trumpai, geriau jo įkrovimą laikyti 45-55 proc. įkrovimo regione, o ne 90-100 procentų.

Patarimas Nr.4: energijos srautai

Kai akumuliatoriai verčiami labai greitai atiduoti didžiulį energijos kiekį arba įkrovinėjami „greituoju būdu“, poveikis akumuliatoriui būna tarsi šaldant ir kaitinant vienu metu: apsauginiai sluoksniai ardosi ir regeneruoja, o tuo pačiu metu susidaro grūstys.

Netgi naudojant energiją ir įkrovinėjant akumuliatorių kiek lėčiau, žala vidinėms akumuliatoriaus struktūroms būna didesnė nei jam gulint be darbo. Todėl stenkitės savo akumuliatorių per daug nespausti.

O ką daryti dabar pat?

Ankstesnių patarimų tikslas – padėti kuo ilgiau išsaugoti gerą akumuliatoriaus veikimą. Bet jeigu norite tučtuojau maksimizuoti akumuliatoriaus veikimo laiką tarp įkrovimų ir per daug nesukate sau galvos dėl rytojaus, štai keletas patarimų jums:

Pirmiausia ir svarbiausia – sumažinkite krūvį akumuliatoriui. Išjunkite nenaudojamas programėles, „Wi-Fi“ ryšį ir GPS navigaciją, sumažinkite ekrano šviesumą.

Antra – laikykite įrenginį šiltoje (bet ne karštoje) vietoje. Šiltesnis akumuliatorius palengvina cheminių reakcijų vyksmą, tokiu būdu „atrakinant“ šiek tiek papildomų energijos išteklių.

Atminkite – jeigu akumuliatorius smarkiai kaista, įrenginys gali visu pajėgumu paleisti savo aušinimo sistemas (jei tokių esama) ir išnaudoti energiją, kurią bandote sutaupyti. O jeigu net ir aušinimas nepadeda, saugumo sistemos įrenginį gali apskritai išjungti. Priklausomai nuo paskirties, tipinė Li-ion akumuliatorių aušinimo sistema įsijungia 30-50 ºC temperatūroje, o įenginys išjungiamas pasiekus 55-65 ºC.

Bet, kaip jau minėta anksčiau, ilgą laiką laikant įrenginį aukštoje temperatūroje, bus daroma žala akumuliatoriaus ilgaamžiškumui. O kai dabartinis akumuliatorius jau „nebetrauks“ ir teks skirti pinigų naujo įsigijimui, pradėsite vertinti pirmuosius keturis patarimus.

Papildoma informacija

Li-ion – tai ne vienas konkretus akumuliatorių tipas, o ištisa cheminiu požiūriu skirtingai veikiančių akumuliatorių šeima. Patarimai daugiausiai skirti geležies-fosfato ar kobalto pagrindo katodams, kurie yra patys populiariausi. Tačiau esama ir kitokių, pavyzdžiui, mangano-mineralų, kurių charakteristikos būna šiek tiek kitokios. Jeigu abejojate – paprašykite gamintojo pagalbos.

Mėgstantiems labiau pasigilinti į detales bei norintiems sužinoti daugiau patarimų apie akumuliatorių tarnavimo laiko pailginimą, šio straipsnio autoriai yra atlikę išsamius Li-ion akumuliatorių palyginimus ir šių akumuliatorių senėjimo prognozavimą.

Domitės mokslo ir technologijų naujienomis? Skaitykite jas ir „Facebook“ socialiniame tinkle!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)