Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad IT bendrovės prisideda prie Europos Komisijos ir ES valstybių narių pastangų, kuriomis siekiama užtikrinti, kad interneto platformose nebūtų galimybių plačiai paskleisti neteisėtą neapykantos kurstymą.

Tiek Komisija, tiek IT bendrovės patvirtino, kad neapykantos kurstymas internete daro neigiamą poveikį ne tik toms grupėms ar individams, kuriems jos skirtos, bet ir tiems, kurie kovoja už laisvę, toleranciją ir nediskriminavimą mūsų atviroje visuomenėje, ir atgrasomai veikia demokratinį diskursą interneto platformose.

Jos susitarė užkirsti kelią neteisėto neapykantos kurstymo sklaidai, užtikrinti, kad valstybės narės tiek internete, tiek už jo ribų visapusiškai įgyvendintų nacionalinius teisės aktus, kuriais buvo perkeltas Tarybos pamatinis sprendimas dėl kovos su rasizmu ir ksenofobija.

Nuostatų, kuriomis kriminalizuojamas neapykantos kurstymas, taikymo veiksmingumas priklauso nuo baudžiamosios teisės sankcijų taikymo pavieniams neapykantos kurstytojams sistemos tvirtumo, o šią veiklą turėtų papildyti veiksmai, kuriais siekiama užtikrinti, kad interneto tarpininkai ir socialinės žiniasklaidos atstovai, gavę tinkamą pranešimą, į neapykantos kurstymą internete reaguotų operatyviai ir per pagrįstą laiką. Tinkamais turėtų būti laikomi tik pakankamai išsamūs ir adekvačiai pagrįsti pranešimai.

Už teisingumą, vartotojų reikalus ir lyčių lygybę atsakinga Komisijos narė Vĕra Jourová sakė, kad „neseniai įvykdyti teroristiniai išpuoliai priminė, kad turime skubiai imtis veiksmų prieš neapykantos kurstymą. Socialinė žiniasklaida – viena iš tų priemonių, kuriomis naudodamosi teroristinės grupės radikalizuoja jaunuolius, o rasistinės grupuotės skleidžia smurtą ir neapykantą. Todėl šis susitarimas – svarbus žingsnis užtikrinant, kad internetas ir toliau būtų laisvos ir demokratiškos raiškos erdvė, kurioje gerbiamos Europos vertybės ir teisės normos. Džiaugiuosi pasaulinių IT bendrovių įsipareigojimu didžiąją dalį tinkamų pranešimų apie šalintiną neapykantą kurstantį turinį įvertinti per 24 valandas ir prireikus jį pašalinti arba panaikinti prieigą prie jo.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)