Paraiška buvo pateikta 2009 metais, joje aprašoma daug dažnai naudojamų ekrano atrakinimo metodų – taip pat ekrano perbraukimas ir tam tikros figūros nubrėžimas, rašo bbc.co.uk.

Tokios atrakinimo sistemos naudojamos ne tik „iPad“ bei „iPhone“ įrenginiuose, bet ir aparatuose su „Google Android“, „Windows Phone“ bei „MeeGo“ sistemose.

Labai tikėtina, kad šis patentas taps dar vienu ginklu „Apple“ arsenale, nes ši įmonė garsėja savo pomėgiu bylinėtis su konkuruojančius įrenginius gaminančiomis bendrovėmis.

Pastaruoju metu labiausiai itin agresyvų teisinį spaudimą iš „Apple“ pusės jaučia įrenginių su „Android“ operacine sistema gamintojai.

Spalio pradžioje miręs „Apple“ įkūrėjas S. Jobsas manė, kad „Android“ yra pavogta „iOS“ kopija ir grasinosi ją „sunaikinti“, rašoma velionio biografijoje.

Kol kas „Apple“ teismuose rungiasi ne su sistemos kūrėjais, o su sistemą naudojančių įrenginių gamintojais – pavyzdžiui, „Samsung“ ir „Motorola“.

Dėl tokių teisinių karų „Samsung“ negali pardavinėti „Galaxy Tab 10.1“ Australijoje, o Vokietijoje - „Galaxy Tab 10.1“ ir „Galaxy Tab 8.9“.

„Samsung“ ėmėsi atsakomųjų veiksmų: jie tvirtina, kad patentines „Samsung“ priklausančias teises pažeidinėja ir „Apple“.

Tačiau trečiadienį Italijos teismas atmetė „Samsung“ paraišką, kuria buvo siekiama šioje šalyje apriboti „iPhone 4S“ prekybą.

Laukiama, kol abi pusės pateiks daugiau įrodymų.

„Apple“ patentas – JAV registracijos numeris 7657549 – nurodo: „Įrenginys su lietimui jautriu ekranu gali būti atrakinamas gestais, atliekamais liečiant ekraną. Įrenginys atrakinamas jeigu kontaktas su juo atitinka iš anksto numatytą gestą, numatytą įrenginio atrakinimui“.

Patentas apibrėžia plačias įrenginio atrakinimo galimybes ir, panašu, aprašo įvairias technologijas, kurios yra naudojamos „Google“ ir „Microsoft“ operacinių sistemų valdomuose įrenginiuose.

Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad „Apple“ galės pasinaudoti galimybe pasipelnyti iš šio patento, tvirtina intelektinės teisės advokatas Silasas Brownas, dirbantis Londono teisės kontoroje „Briffa“.

„Neretai būna tokių situacijų, kuomet patentai iki jų registravimo yra ilgai ir sudėtingai aptarinėjami, tačiau po registravimo gali būti pateiktas ieškinys, kuriame išdėstomi papildomi argumentai, dėl ko patentas neturėjo būti registruotas“, - aiškina advokatas.

S. Brownas taip pat paaiškino, kad tokie patentai gali būti anuliuoti dėl daugybės priežasčių: dėl to, kad apibrėžia pernelyg plačias galimybes, yra pernelyg paprasti ar „akivaizdūs“ šiuolaikiniame technologiniame kontekste.

Europoje programinė įranga negali būti patentuojama. Tačiau „Apple“ vis vien gali pareikšti savo teises jeigu sugebės įrodyti, kad atrakinimo funkcija gali materialiai pagerinti techninės įrangos veikimą.

„Apple“ gali argumentuoti, kad jų patentas labiau veikia ta kryptimi – kad tai yra išradimas, kuris veikia techninę įrangą, pavyzdžiui, jos saugumą“, - teigia advokatas.

Panašu, kad toks išaiškinimas suteiks daug darbo teisininkams ir inžinieriams specialistams.

„Klausimas bus sprendžiamas techninės analizės būdu, tai atliks žmonės, kurie turi patirties ir žinių šios konkrečios technologijos požiūriu“, - sakė S. Brownas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)