1. Kam priklauso domenas

T. Šalčius sako, kad visų pirma derėtų atkreipti dėmesį, iš kur perkate domeną būsimam internetiniam puslapiui. Pasitaiko, kad įmonės domenus nusiperka iš antrų rankų. Pinigai sumokėti, bet domenas teisiškai turi kitą savininką. Toks nesusipratimas gali sukelti daug problemų. Štai kodėl reikia atidžiai patikrinti, ar perkamas domenas bus užregistruotas jūsų vardu.

2.Kokia veikla bus vykdoma

Specialisto teigimu, prieš pasirenkant serverio paslaugos teikėją reikėtų gerai įvertinti būsimo internetinio puslapio svarbą savo verslui. Atitinkamas paslaugos planas atitinka konkrečius poreikius.

Svarbu, ar internetinis puslapis tiesiogiai reikalingas veiklai, ar tai yra tiesiog papildoma funkcija, kai iš esmės dirbi sau, o puslapis yra lyg vizitinė kortelė. Jeigu funkcija tik papildoma, užteks ir minimalios paslaugos, kuri siūlo mažai talpos.

Jeigu tai tiesiogiai ar didžiąja dalimi susiję su tuo, ką daro įmonė, reikia iš karto atsižvelgti į tai, kiek informacijos bus skelbiama.

Galima įvardyti kelis interneto svetainių tipus. Tai visų pirma būtų vizitinė kortelė su trumpa bendrąja informacija ir paslaugų informacija. Kitas tipas – savotiškas katalogas, kuriame surašytos prekės. Trečias tipas – internetinė parduotuvė. Tokia tvarka vardijant ir reikia vis didesnių serverio resursų.

3. Tiekėjo reputacija

Paslaugos teikėjui patikėsite daug vertingos informacijos, todėl jį reikėtų rinktis atidžiai. Surinkite kuo daugiau duomenų ir tik tada priimkite sprendimą.

Kaip ir daugeliu atveju, pirmiausia reikia žiūrėti į atsiliepimus internete. Ar žmonės gerai atsiliepia apie vienos ar kitos įmonės paslaugas. Geriau rasti ir gerų, ir blogų atsiliepimų, negu jų visai nerasti. Jeigu atsiliepimų nėra, negalima susidaryti nuomonės apie įmonę.

Socialiniai tinklai daro didelę įtaką, tad pasitikrinti galima ir juose. Nors draugų skaičius nėra joks kriterijus, tam tikrą informaciją ten irgi galima rinkti.

4. Žinok, koks serveris ir ką jis gali

Mažo pajėgumo svetainė

Pačiai paprasčiausiai interneto svetainei užteks ir paprasčiausios paslaugos – bendrai naudojamo serverio.

Pirmasis paslaugų tipas būtų „Shared Hosting“.Viename serveryje saugomi visi naudotojai ir resursais jie naudojasi bendrai. Gerai yra tai, kad lygiai taip pat kaip resursais, dalijamasi ir išlaidomis serveriui. Kuo daugiau naudotojų, tuo pigesnės paslaugos. Tai yra geroji pusė. Blogoji ta, kad kaimynas serveriu naudotis gali intensyviau ir dėl galite nukentėti jūs. Reikėtų atsižvelgti, kaip paslaugos teikėjas pasirūpina, kad vieni naudotojai neskriaustų kitų.

Vidutinio pajėgumo serveris

Galima rinktis kiek brangesnį, bet gerokai daugiau laisvės ir galimybių suteikiantį variantą. Kai reikia didesnės svetainės, „Shared Hosting“ paslaugos nepakanka. Kitas serverio tipas yra virtualiai dedikuoti serveriai (VDS). Tai iš esmės yra paslauga, kai naudotojui išskiriamas konkretus serverio resursų kiekis. Ji suteikia gerokai daugiau laisvės. Galima net keisti konfigūraciją.

„Shared Hosting“ dėl naudotojų gausumo turi iš anksto parinktą konfigūraciją, kuri fiziškai negali būti keičiama pagal kiekvieno pageidavimą. VDS atsiranda galimybė tai kontroliuoti savarankiškai. Teikėjas suteikia reikiamus įrankius. Nereikia net labai gerai išmanyti sistemų – viską įdiegti galima keliais mygtuko paspaudimais.

Galingas serveris

Pačių galingiausių serverių reikia įmonėms, kurių visas verslas grįstas veikla internete.
Trečias tipas būtų fizinis serveris. Šiuo atveju suteikiamas visas serveris ir klientas pagal savo poreikius naudoja jo resursas. Pavyzdys galėtų būti kokia nors pažinčių svetainė, kurioje yra daugybė naudotojų ir jų nuotraukų. Vien tik joms saugoti reikia kelių serverių.

5. Pasidomėk, kaip greitai gali būti suteiktos papildomos paslaugos

Paprastai paslaugų teikėjas suteikia galimybę keisti planus, reikalui esant suteikia daugiau vietos serveryje. Todėl pirminiai poreikių skaičiavimai nėra labai didelė problema.

Būtina įvertinti, kaip greitai tokios papildomos paslaugos gali būti suteiktos. Tai vienas pagrindinių kriterijų renkantis.
Pradedant projektą sunku prognozuoti, kokie bus poreikiai. Negalima taip imti ir nuspręsti, kad, tarkime, tinklalapyje bus tūkstantis prekių ir keturi tūkstančiai nuotraukų. Svarbiausia yra atkreipti dėmesį į tai, kaip greitai esant poreikiui galima didinti ar mažinti serverio pajėgumus. Jeigu tai padaryti galima per penkias minutes, tai yra didesnis pranašumas nei kokia pasilikta atsarga.

6. Pasidomėk duomenų saugumu

Serveriai paprastai būna labai saugūs. Daug dažniau pasitaiko vidinių problemų. Internetinio puslapio savininkai privalo atsakingai rinktis ir prižiūrėti savo turinio valdymo sistemas.

Atsakingi paslaugų teikėjai užtikrina duomenų saugumą. Lietuvoje tai, rodos, savaime suprantamas dalykas. Kur kas svarbesnė saugumo pusė ir dėl to problemų kyla kur kas dažniau. Tai yra paties naudotojo turinio valdymo sistema. Visais serverių teikėjais galima pasitikėti, o renkantis turinio valdymo sistemą reikia laiku susirūpinti atnaujinimais, sudėtingais slaptažodžiais.

7. Paskirk atsakingą asmenį turinio valdymo sistemai

Dėl tos pačios priežasties visada reikia turėti žmogų, kuris galėtų prižiūrėti turinio valdymo sistemą ir užtikrinti, kad ji patikimai veikia.

Kadangi alga žmogui, kuris administruotų serverį, jau turėtų būti pakankamai didelė, daug svarbiau rasti žmogų, kuris prižiūrėtų internetinio puslapio turinio valdymo sistemą. Dažnai būna, kad sukūrus svetainę kontaktai su jos kūrėju po kurio laiko nutrūksta. Tada nelieka atsakingo žmogaus, kuris galėtų padėti. Todėl reikia visada turėti kontaktą su kūrėjais arba bent jau tais, kurie galėtų prisidėti prie programavimo.

ANONSAS: Naujame  „bzn start" birželio mėnesio verslo žurnalo numeryje ieškokite įdomių istorijų: VERSLO ISTORIJA su vienu žinomiausiu visame pasaulyje Lietuvos verslininku Ilja Laurs („GetJar” įkūrėju).

Jo vadovaujama programėlių parduotuvė parsisiuntimų skaičiumi nusileidžia tik „Apple Appstore. Numeryje apžvelgiamos verslo galimybės Ukrainoje, nuo mokesčių iki verslo kultūros subtilybių, žurnalistinis tyrimas, kuriame susipažinsite su atlikta apklausa „Kur ieškome idėjų ir kur jos gimsta?”..

Taip pat startuolį „MobKinas”, kurį sumanė devyniolikmetis Pijus Navickas. Taip pat sužinosite apie valstybės teikiamą paramą verslui, naujausias finansines priemones, atsiskaitymų verslo sąlygas ir kitą naudingą informaciją.