Pagal vietą danguje tai – vadinamasis Trojos asteroidas. Šio tipo asteroidai iki šiol aptikta tik Jupiteryje, Neptūne ir Marse, praneša BBC.

2010 TK7 pavadintą asteroidą pastebėjo NASA „Wise“ teleskopas. Apie atradimą rašoma šios savaitės žurnale „Nature“.

Dėl santykinio stabilumo ir artumo Trojos asteroidai yra galimi taikiniai būsimoms astronautų misijoms. Tačiau 2010 TK7 greičiausiai nebūtų pats geriausias pasirinkimas, mat jis per daug nukrypsta nuo Žemės orbitos plokštumos, tad jam pasiekti prireiktų labai daug kuro.

Nepaisant to, šio asteroido atradimas reiškia, kad labai tikėtina, jog yra kitų, daug tinkamesnių Trojos asteroidų, laukiančių, kol bus atrasti. Pagrindinė problema – žiūrėjimo geometrija, nes bet koks Trojos asteroidas, stebint pro Žemėje esantį teleskopą, atsiduria šviesiame danguje.

2010 TK7 užfiksuoti pavyko tik orbitoje skriejančiu infraraudonųjų spindulių teleskopu.

2009 metais paleistas „Wise“ ištyrė daugiau kaip 500 netoli Žemės esančių objektų, 123 iš jų iki tol buvo nežinomi mokslui.

Tyrėjai peržiūrėjo teleskopo duomenis, ieškodami galimų Trojos asteroidų. Tolesni stebėjimai Kanados-Prancūzijos-Havajų teleskopu patvirtino 2010 TK7 statusą.

Šiuo metu asteroidas nuo Žemės nutolęs per maždaug 80 mln. kilometrų ir neturėtų priartėti labiau nei per 25 mln. kilometrų. Anot mokslininkų, artimiausius 10 tūkst. metų jo orbita turėtų išlikti stabili.

2010 TK7 egzistavimas neturėtų stebinti. Jupiteris, Neptūnas ir Marsas turi uolienų, esančių taip vadinamuosiuose Lagranžo taškuose, 60 laipsnių prieš ar už planetos. Suskaičiuota, kad aplink Jupiterį skrieja 1 tūkst. Trojos asteroidų.

„Šiuos objektus nuo Žemės surasti sunku, nes jie nėra labai dideli ir ryškus, o žiūrint iš Žemės, jie yra netoli Saulės“, – teigė tyrimo bendraautorius Christianas Veillet.

„Tačiau juos galime aptikti iš kosmoso, o ateities palydovai jų greičiausiai ras ir daugiau. Manome, kad kiti yra dar arčiau Žemės ir juda taip, kad juos gana lengva pasiekti. Taigi tai potencialios vietos keliauti erdvėlaiviais“, – „BBC News“ sakė jis.