Penvortemo vienuolyno akademijos mokinys Jamie Edwardsas sėkmingai sudarė tokias sąlygas, kurioms esant vandenilio atomai susijungė į helį – buvo pritaikytas procesas, vadinamas inertiniu elektrostatiniu izoliavimu, žinomas jau nuo praėjusio amžiaus septinto dešimtmečio.

J. Edwardsas lėšų savo projektui prašė iš įvairių atomo fizikos laboratorijų ir universitetų, tačiau visos jo paraiškos buvo atmestos. Galų gale 2000 svarų, reikalingų projektui, finansavimą jam suteikė mokykla.

Iki šiol jauniausias žmogus, sugebėjęs atlikti termobranduolinę reakciją, buvo keturiolikmetis amerikietis Tayloras Wilsonas, kuris eksperimentą įvykdė 2008 metais.

J. Edwardsas savo projektą pradėjo vykdyti praėjusių metų spalį ir skubėjo darbus užbaigti iki jam sukaks 14 metų – o tai bus ateinantį savaitgalį.

„Vieną dieną internete ieškojau informacijos apie radiaciją bei kitus su atomine energetika susijusius dalykus ir aptikau informacijos apie Taylorą Wilsoną. Peržiūrėjau ją, nusprendžiau, kad tai „atrodo šauniai“ ir nusprendžiau pabandyti pats. Matote šį purpurinį rutulį? Iš esmės tai yra tarsi žvaigždė stiklainyje“ , - apie savo eksperimento idėjos gimimą ir vykdymą pasakojo jaunasis mokslininkas.

Mokyklos direktorius Jimas Houriganas sakė: „Buvau šiek tiek priblokštas ir, tenka pripažinti, šiek tiek nervinausi, kai Jamie pateikė tokį pasiūlymą, bet jis mane patikino, kad mokyklos nesusprogdins“.

Reikalingas detales J. Edwardsas susipirko iš JAV, Jungtinės Karalystės ir Lietuvos. Projektui jis skyrė kiekvieną pertrauką ir laiką po pamokų, rašo londonlovesbusiness.com.

Išsamiau susipažinti su trylikamečio darbu galima jo asmeniniame tinklaraštyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)