Šį kartą dėl gražiai prie kūno priglundančios suknelės visas internetas pradėjo ūžti tarsi bičių avilys ir pasidalino į dvi aršiai nusiteikusias stovyklas: nesutariama, ar svetainėje „Tumblr“ patalpintoje nuotraukoje – mėlyna suknelė su juodais papuošimais, ar balta su auksiniais papuošimais. Nė viena pusė nepasiduoda ir turi savų argumentų, rašo wired.com.

Šis ginčas – ne šiaip socialiniams tinklams daugiau ar mažiau įprastas reiškinys. Jis įdomus tuo, kad ne mažiau, nei su socialiniais tinklais, yra susijęs ir su žmogaus biologija, su tuo, kaip mūsų akys ir smegenys prisitaikė matyti spalvas šiame Saulės nušviestame pasaulyje.

Šviesa į akį patenka per lęšiuką. Skirtingo ilgio spinduliai mūsų smegenyse suvokiami kaip skirtingos spalvos. Šviesai pasiekus tinklainę dirginami fotoreceptoriai, kurie informaciją apie šviesą elektrinių impulsų pavidalu perduoda smegenims, o šios, apdorojusios signalą, mūsų sąmonėje suformuoja vaizdą.

Šviesa, patenkanti per lęšiuką, yra mišrainė įvairiausių ilgių ir krypčių elektromagnetinių bangų, kurios yra skleidžiamos šviesos šaltinių arba atsispindi nuo mus supančių objektų. Mums nereikia sąmoningai vargi – smegenys savaime atpažįsta, kokia spalva atsispindi nuo kokio objekto ir „nupiešia“ pasaulį tikromis spalvomis, iš atspindžio „atimdama“ šviesos šaltinio spalvą. „Mūsų regos sistema turėtų pašalinti informaciją apie šviesos šaltinį ir palikti tik informaciją apie atspindį. Bet jau 30 metų tyrinėju individualius spalvinio regėjimo skirtumus ir šis atvejis atskleidžia pačius didžiausius individualius skirtumus, kiek man yra tekę kada nors matyti“, – sakė Vašingtono universiteto (JAV) neuromokslininkas Jay'us Neitzas (jam asmeniškai atrodo, kad suknelė yra baltos ir auksinės spalvų).

Paprastai tokia spalvų filtravimo sistema veikia nepriekaištingai. Bet būtent ši nuotrauka pataiko kažkur į suvokimo paribius. Gali būti, kad taip yra dėl fundamentalių biologinių žmogaus savybių. Žmonės išsivystę taip, kad gerai matytų Saulės šviesoje, bet ši šviesa keičia spalvas. Saulės spalvų spektras kinta nuo rausvai raudonos auštant iki melsvai baltos apie pietus, o vakarėjant pagelsta ir vėliau parausta. „Žiūrint šį šį vaizdą mūsų regos sistema bando atmesti dienos šviesos chromatinį iškreipimą. Todėl žmonės atmeta arba mėlynąją šviesos spektro dalį ir dėl to mato baltą/auksinę suknelę, arba geltoną dalį, ir tada mato mėlyną/juodą suknelę“, - sakė kitas neuromokslininkas, Wellesley koledže (JAV) dirbantis Bevilis Conway'us (jis, kaip bebūtų keista, mato mėlyną ir oranžinę spalvas).

„Wired“ žurnalistai paprašė geriausių bendrovės fotografijos ir dizaino specialistų išanalizuoti nuotrauką „Photoshop“ programa ir pasakyti, kokia yra tikroji nuotraukos taškų kompozicija RGB spalvų paletėje. Juk kompiuteris pateiktų neabejotiną, nešališką atsakymą. Beveik. Kompiuterio atsakymą galima apibūdinti vienu žodžiu – „neaišku“.

"Wired" atlikta spalvinė analizė (Tumblr/Swiked nuotr.)
Pavyzdžiui, nuotraukos versijoje, kuri buvo interneto leidinyje „BuzzFeed“, tas vietas, kurios kai kuriems žmonėms atrodė mėlynos, „Photoshop“ iš tiesų identifikuoja kaip mėlynas. Bet tikėtina, kad taip yra ne dėl tikrosios spalvos, o dėl fono. „Pažiūrėkite į šias skaitines vertes: R 93, G 76, B50. Jei žiūrėtumėte vien į skaičius, kokią spalvą prognozuotumėte?“, - klausia B. Conway'us.

Panašią į oranžinę?

„Taip. Bet darote tai neteisingai. Spalvą projektuojate ant balto fono. Parodykite man tokią pačią spalvą, suprojektuotą neutraliame juodame fone ir galėčiau lažintis, kad ji iš tikrųjų būtų oranžinė“, - sakė mokslininkas. Jis ir pats išanalizavo nuotrauką per „Photoshop“ bei nusprendė, kad iš tikrųjų suknelė yra mėlyna ir oranžinė.

Esmė tame, kad jūsų smegenys, kurdamos vaizdą, bando ekstrapoliuoti to vaizdo spalvinį kontekstą ir pagal jį pateikia suknelės spalvas. Net ir J. Neitzas, kuris, kaip bebūtų keista, mato baltą ir auksinę suknelę, pripažįsta, kad suknelė veikiausiai yra mėlyna. „Aš atsispausdinau tą nuotrauką. Tada sukarpiau ją į mažus gabalėlius ir žiūrėjau į tuos gabalėlius. Tai be konteksto spalvos atrodo kažkur per vidurį – bet ne tamsiai mėlynos spalvos. Mano smegenys mėlyną spalvą suvokia kaip šviesos šaltinį, o kitų žmonių smegenys suvokią mėlyną kaip suknelės spalvą“, - sakė neuromokslininkas.

Subjektyviai vertinant nuotrauką pasikankino ir „Wired“ fotografai. Iš pradžių, išsiaiškinus kad didelė jų dalis matė baltą ir auksinę suknelę, fotografus buvo apėmę egzistenciniai spazmai. Bet ilgainiui buvo priimtas kontekstą įvertinantis paaiškinimas. „Iš pradžių maniau, kad suknelė yra balta ir auksinė. Bet kai pabandžiau pakoreguoti nuotraukos baltos spalvos balansą laikydamasis tokios nuomonės, nieko gero nesigavo“, - sakė „Wired“ vyr. fotografijų redaktorius Neilas Harrisas. Ryškiai apšviestose vietose jis matė mėlynas spalvas. O auksinė tapo juoda. Bet kai buvo atliktas priešingas procesas ir baltos spalvos balansas pritaikytas prie tamsiausių nuotraukos taškų, suknelė buvo aiškiai mėlyna ir juoda. „Tapo aišku, kad tinkamiausias spalvų balanso atskaitos taškas yra juodas“, - sakė N. Harrisas.

Taigi, daroma išvada, kad žmogaus spalvinis suvokimas keičiasi priklausomai nuo konteksto. „Dauguma žmonių mėlyną spalvą baltame fone matys kaip mėlyną. Bet juodame fone kai kurie ją matys kaip baltą“, - sakė B. Conway'us. Jis netgi juokais pasvarstė, kad polinkis matyti baltą/auksinę suknelę yra susijęs su suknelės matymu stiprioje dienos šviesoje. „Galėčiau lažintis, kad pelėdos ją linkę matyti kaip mėlyną/juodą“, - sakė neuromokslininkas.

Beje, suknelė iš tikrųjų yra mėlynos ir juodos spalvų. O kokią matote Jūs?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)