Raketa „Sojuz FG“, nešanti kapsulę „Sojuz TMA“, papuoštą Sočio žaidynių simboliais ir olimpiniais žiedais, startavo į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) kaip planuota – 8 val. 14 min. vietos (6 val. 14 min. Lietuvos) laiku.

„Raketa „Sojuz FG“ ir kosminis laivas „Sojuz TMA“ buvo sėkmingai paleisti iš Baikonūro kosmodromo 8 val. 14 min. Maskvos laiku“, – sakoma Rusijos kosmoso agentūros pranešime.

Raketa, papuošta daugiausiai mėlynos spalvos olimpiados logotipu ir užrašu „Sochi 2014“, pakilo į giedrą dangų iš Kazachstano stepės.

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) astronautas Rickas Mastracchio (Rikas Mastrakijas) anksčiau įlipo į kapsulę, nešdamas olimpinį deglą kartu su kitais įgulos nariais – rusu Michailu Tiurinu ir japonu Koichi Wakata (Koičiu Vakata).

Astronautai per šešias valandas turėtų nuskristi į TKS, kur prisidės prie šešių ten esančių įgulos narių.

Šeštadienį 14 val. 30 min. Grinvičo (16 val. 30 min.) Rusijos kosmonautai Sergejus Riazanskis ir Olegas Kotovas, kurie dabar yra orbitinėje stotyje, atliks precedento neturintį žingsnį – išneš olimpiados deglą į atvirą kosmosą.

Dėl saugumo priežasčių deglas jokiu metu nebus uždegtas.

Vėliau deglas bus grąžintas į Žemę kartu su trimis astronautais, baigiančiais 5,5 mėnesių misiją kosmose. Jų kapsulė turėtų nusileisti Kazachstane pirmadienį 2 val. 50 min. Grinvičo (4 val. 50 min. Lietuvos) laiku.

Tuo pačiu deglu vėliau bus įžiebta olimpiados ugnis per atidarymo ceremoniją Fišto stadione Sočyje vasario 7 dieną.

Per įspūdingą olimpinės ugnies nešimo estafetę Rusija praeitą mėnesį nugabeno uždegtą olimpinį deglą į Šiaurės ašigalį atominiu ledlaužiu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)