Į jį, padiskutuoti apie ambicingą planą susintetinti žmogaus genus, patekti galėjo tik išskirtinius kvietimus turintys žmonės.

Kaip rašo washingtonpost.com, kilus kritikos bangai dėl šio susirinkimo slaptumo, dalyviai turėjo paviešinti savo idėjas. Jie viešai pripažino pradedantys vykdyti projektą, kuris turėtų sumažinti genomo sintetinimo kainą ir revoliucionuoti biotechnologijų industrijos plėtrą, suteikiant galimybę bioinžinieriams auginti žmogaus organus transplantacijai. Mokslininkai tobulina technologijas, leidžiančias manipuliuoti sudėtingomis molekulėmis, kurios veikia it visos gyvybės Žemėje kodas.

Ketvirtadienį žurnale „Science“ paskelbtas jų straipsnis yra kaip ženklas, kad biotechnologijų sritis sparčiai žengia į priekį, tačiau šiuo metu joje kyla itin daug klausimų ir diskusijų apie etiką. Tame pačiame „Science“ žurnale yra ir kitas straipsnis, kuriame kalbama apie RNR – molekulės, artimos DNR – redagavimo proveržį.

Sintetinio genomo kūrimo projekto rengėjai jį laiko panašios svarbos projektu kaip 1990 m. vykęs Žmogaus genomo projektas, kurio metu pirmą kartą buvo „perskaitytas“ žmogaus genetinis kodas. Šio projekto skirtumas tas, kad genai bus ne „nuskaityti“, o „parašyti“ mokslininkų.

Projekto tikslas – sumažinti genų inžinerijos tyrimų kainą ir vykdyti bandymus su įvairiais genomais, tarp kurių būtį ir žmogaus genomas. Planuojama, kad šių bandymų metu bus ne tik atrandamos naujos žinios bei išbandomi genų inžinerijos metodai, bet ir priimami sprendimai dėl kylančių etinių klausimų.

Projektas bus administruojamas Biologinės inžinerijos kompetencijų centro, tačiau jis jau susilaukė Nacionalinio sveikatos instituto bei Žmogaus genomo projektą administravusio Franciso Collinso kritikos. Kaip tvirtina genų inžinerijos ekspertas F. Collinsas, tokia iniciatyva dar kiek per ankstyva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)