Pateiktais duomenimis, laivas rastas pirmadienį kilometro gylyje Sibujano jūros dugne.

P. Alleno tinklapyje rašoma, kad laivas aptiktas nuotolinio valdymo zondu „Octo ROV“.

Per mūšį Leitinės įlankoje 1944 metų spalio 29-ąją „Musashi“ buvo bombarduotas JAV lėktuvų ir nuskandintas. Žuvo 1023 kariai, apie pusę laivo įgulos.

Šis mūšis, per kurį JAV karinės jūrų pajėgos su Australijos karo laivais įveikė japonus, laikomas didžiausiu jūros mūšiu Antrajame pasauliniame kare.

Šis atradimas vainikavo aštuonerius metus trukusias „Musashi“ paieškas, per kurias naršant jūros dugną buvo naudojami keturių šalių istoriniai duomenys ir „pažangios technologijos“, sakoma P.Alleno pranešime, paskelbtame jo tinklalapyje.

„Man teko garbė prisidėti prieš šio karinių jūrų pajėgų istorijoje itin svarbaus laivo suradimo ir pagerbti jame tarnavusių žmonių neįtikėtinos drąsos atminimą“, – rašė P.Allenas.

Tinklalapyje įkeltuose po vandeniu nufilmuotuose vaizduose matėsi laivo sklendės, lėktuvų katapulta, pabūklų bokštelis ir dešiniojo borto inkaras.

Taip pat buvo parodyta laivo pirmagalio vieta, kurioje kadaise buvo pritvirtintas Japonijos imperatoriaus herbas – chrizantemos žiedas.

„Musashi“ buvo vienas iš trijų didžiausių karo laivų, pastatytų Japonijos per Antrąjį pasaulinį karą, sakė Japonijos Kurė jūrų muziejaus direktorius Kazushige Todaka.

„Esu beveik įsitikinęs, kad tai, kas buvo atrasta, yra šarvuotlaivis „Musashi“, – nurodė jis, pridūręs, kad šis atradimas yra labai svarbus istorijai.

„Per daugelį metų dėta daug pastangų surasti „Musashi“, bet jos visos žlugo. Man atrodo, kad tam karo laivo buvo lemta pasirodyti šiais metais, kai minimos Antrojo pasaulinio karo pabaigos 70-osios metinės“, – pabrėžė K.Todaka.

„Musashi“ buvo vienas iš trijų „Yamato“ klasės laivų, pastatytų Japonijos per karą. šis 263 metrų ilgio laivas, kartu su savo broliu dvyniu „Yamato“, buvo didžiausias kada nors pastatytas šarvuotlaivis. Trečiasis šios klasės laivas „Shinano“ statant buvo pertvarkytas į lėktuvnešį.

Sibujano jūra, kur, kaip pranešama, buvo rastas „Musashi“, yra prie Visajų salų Filipinų centrinėje dalyje, kur vyksta intensyvi laivyba.

P.Alleno tinklalapyje paskelbtame pranešime sakoma, kad jis siekė surasti „Musashi“ dėl daugelio priežasčių.

„Nuo vaikystės mane žavėjo Antrojo karo istorija – buvau įkvėptas savo tėvo tarnybos JAV armijoje, – aiškino jis. – „Musashi“ yra tikras inžinerijos stebuklas, o širdyje būdamas inžinierius, jaučiu gilią pagarbą technologijoms ir pastangoms, skirtoms jo statybai.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)