Anot, Stephano Ulameco, zondui „Philae“ sėkmingai nusiųstas užduočių rinkinys ir gautas mokslinių duomenų paketas. Aktyvuotas grąžtas, bet vėliau buvo prarastas ryšys su „Philae“, nes „Rosetta“ vėl nusileido už horizonto. Kitas numatytas kontakto laikas – vėlai šią naktį.

Europos kosmoso agentūros konferencija
„Philae“ buvimo vieta ant kometos kol kas dar nenustatyta – vis dar siunčiamas didelės raiškos nuotraukų, kuriose užfiksuota padėtis iki nusileidimo ir po jo, paketas. Zondo paieškos zona yra maždaug 4 kvadratiniai kilometrai.

Kol kas zondas veikia daugiausiai naudodamas pagrindinio ir pagalbinio akumuliatoriaus energiją – Saulės spinduliai modulį pasiekia labai sunkiai, apšvietimas trunka tik maždaug po 1,5 val. per parą vietoje anksčiau planuotų 6 valandų.

Yra žinoma, kad „Philae“ nėra apsivertęs, bet panašu, kad jo pozicija yra labai nepatogi – jis yra tarp kometos šlaitų arba kampe. Kometa smarkiai riboja saulės baterijų apšviestumą.

Interneto konferencijoje dalyvavo ir ekstravagantiškasis mokslininkas Mattas Tayloras, kuris vykdant tiesioginę transliaciją apie „Philae“ nusleidimą visuomenės buvo labiausiai įsimintas už spalvingus marškinius, ant kurių buvo pusnuogių moterų atvaizdų. Būtent šie marškiniai, o ne „Philae“ nusileidimas ant kometos daugeliui įžeidžių internautų tapo svarbiausia mokslo tema – mokslininkas įvairiuose socialiniuose tinkluose buvo kaltinamas nepagarba moterims, moterims nepalankios darbo aplinkos kūrimu.


M. Tayloras, prislėgtas tokio puolimo prieš jį ir jo marškinius, nesusilaikė ir ašarodamas atsiprašė: „Įžeidžiau labai daug žmonių. Labai dėl to gailiuosi“. Tik po šio jausmingo atsiprašymo jis ėmėsi pasakoti apie moksliniu požiūriu svarbesnius dalykus.

Anot M. Tayloro, gravitacija kometoje yra apie 100 000 kartų silpnesnė nei Žemėje, todėl maždaug 100 kg masės „Philae“ ant Čiuriumovo-Gerasimenkos kometos viršaus sveria vos apie gramą.

Toks zondo lengvumas yra priežastis, dėl kurios bet kokie fiziniai „Philae“ mechanizmų judesiai turi būti atliekami itin atsargiai, mat nusileidimo akimirką neiššovė harpūnai, turėję įtvirtinti zondą kometos paviršiuje. Zondas neįtvirtintas ir dabar, todėl bet koks judesys gali reikšti neprognozuojamą atšokimą nuo kometos paviršiaus ir persikėlimą nežinoma kryptimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)