Įspūdinga plieno ir stiklo struktūra Pietų Arizonos dykumoje kainavo apie 200 mln. JAV dolerių. Ji buvo pastatyta 1991 metais.

Tai buvo ir tebėra hermetiškiausia struktūra, kada nors pastatyta pasaulyje. Statinys atrodo kaip majų piramidė, yra sudarytas iš daugiau kaip 6 tūkst. masyvių stiklo plokščių, iškilusių į 30 metrų aukštį.

"Biosfera 2" buvo suprojektuota kaip aplinkos tyrimo centras. Daugelio ji buvo laikoma vienu iš šiuolaikinių pasaulio inžinerijos stebuklų.

Bet per 14 metų nuo jos pastatymo pagaliau suprasta: kopijuoti "Biosferą 1" - Žemės planetą - yra milžiniškai sudėtingas įsipareigojimas. Toks sudėtingas, jog nuo tada, kai Kolumbijos universitetas su savo tyrėjų grupe pasitraukė iš "Biosferos 2" praėjusiais metais, ji tapo daugiau nebenaudojama rimtiems mokslo tyrimams.

Dabar "Biosferos 2" yra parduodama kaip unikali struktūra, prilygstanti "Disneilendui". Didžiausias pasaulyje šiltnamis su dirbtine atogrąžų giria, dykumomis, savanomis, žemės ūkio regionais ir miniatiūriniu vandenynu, atvėrė duris turistams, kurie gali susipažinti su vienu didingiausių mokslo eksperimentų istorijoje.

Įkurta dykumos slėnyje, dantytų Santa Katalinos kalnų papėdėje, "Biosfera 2" sukėlė milžinišką susidomėjimą. Idėja buvo pritrenkianti - sukurti miniatiūrinį pasaulį milžiniškoje uždaroje struktūroje.

Keturi vyrai ir keturios moterys čia gyveno izoliuoti dvejus metus. Neišeidami į išorinį pasaulį, jie patys auginosi maistą, siekdami išlaikyti pusiausvyrą trapioje mažoje ekosferoje.

Tačiau nuo tos akimirkos, kai hermetiška struktūra buvo visiškai užverta, aštuoni žmonės ir 3,8 tūkst. kitų gyvūnų bei augalų rūšių ėmė silpti.

Deguonį gaminančių augalų fotosintezė ženkliai sulėtėjo. Paukščiai ir bitės pradėjo žūti, augalai neapsidulkindavo. Derlius darėsi vis menkesnis, vištos vis mažiau padėdavo kiaušinių, o netrukus ir stambesnieji gyvūnai taip pat pradėjo nykti.

Čia dvejus metus gyvenę žmonės irgi kentėjo. Jiems trūko deguonies, maisto ir kantrybės, o įtampa, tvyrojusi tarp šios nedidelės grupelės žmonių, buvo nepakenčiama.

Vis dėlto bebaimė grupelė ištvėrė šioje uždaroje erdvėje dvejus metus, vėliau dar viena grupelė išlaikė čia septynis mėnesius.

Tada šį projektą perėmė Kolumbijos universitetas, čia buvo atliekami įvairūs mokslo tyrimai.

Nuo 2003 metų mokslą iš "Biosferos 2" išstūmė turizmas. Praėjusiais metais čia apsilankė apie 85 tūkst. turistų.

Bet dabar viešbutis ir suvenyrų parduotuvės yra uždaryti. O vieninteliai gyvi padarai, kuriuos galima pamatyti per ekskursiją dykumoje, yra milžiniškos skruzdėlės.

Tai viena iš įspūdingiausių nuosavybių Pietinėje Arizonoje, pareiškė projekto vadovas Cristopheris T. Bannonas. "Mes ieškome potencialių pirkėjų - nuo vyriausybinių institucijų, universitetų ir privačių mokyklų iki religinių grupių, kurortinių įstaigų ar grožio ir sveikatos centrų. Norėtume, kad "Biosferoje 2" būtų atliekami tyrimai, tačiau žinome, jog tuo negali būti apsiribota", - sakė jis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją