Vaizdo siužetuose rodomas dešinys Jupiterio šonas ir ten įvykęs milžiniškas sprogimas, įrodantis, kad šie du dangaus kūnai turėjo susidurti.

Savamokslis astronomas Gerritas Kernbaueris iš Austrijos patvirtino, kad visa tai jis užfiksavo kovo 17-ąją. Jo patalpintą įrašą „YouTube“ socialiniame tinkle jau spėjo peržiūrėti daugiau nei milijonas lankytojų.

Visų pirma astronomas nelabai suprato, ką jis pamatė. „Vaizdas nebuvo pats geriausias, taigi abejojau tuo, ką mačiau dirbdamas su medžiaga“, – teigė jis. Nepaisant to, po 10 dienų jis darkart peržiūrėjo įrašus ir aptiko labai keistą šviesos pliūpsnį, kuris sklido nuo planetos krašto apie sekundę.

Tai jam priminė kitą panašų įvykį, kai „Shoemaker-Levy 9“ kometa atsitrenkė į Jupiterį 1994 metais. Šį žybsnį pastebėjo NASA Galileo erdvėlaivis, taip pat – astronomai, stebintys dangaus kūnus iš Žemės.

„Atsimenant „Shoemaker-Levy 9“ istoriją, mano vienintelis paaiškinimas užfiksuotam renginiui yra panašus: Jupiterio atmosferą kirto asteroidas arba kometa. Jo įskriejimas į atmosferą privertė jį susprogti arba sudegino“, – aiškino jis.

Atsirado ir antrasis tą patį įvykį įamžinęs vaizdo siužetas, kurį nufilmavo kitas astronomas iš Airijos. Johnas Mckeonas taip pat užfiksavo dangaus kūną, susitrenkiantį su Jupiteriu.

Astronomas Philas Plaitas, turintis savo tinklaraštį „Bad Astronomy“, išanalizavo abu vaizdo siužetus ir nusprendė, kad Jupiterio atmosferą kirto asteroidas arba maža kometa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)