Kaip neretai pasitaiko, žinios apie pasaulio pabaigos pranašystę pasklido tarsi virusas, todėl teko įsikišti JAV kosmoso agentūrai NASA ir išaiškinti, kokia gi yra tikroji situacija.

„Nėra jokio mokslinio pagrindo – nė menkiausio įrodymo – kad kurią nors iš tų dienų į Žemę pataikys asteroidas ar bet koks kitas kosminis objektas“, – teigia NASA Žemei artimų objektų (NEO) stebėjimo programos vadovas Paulas Chodasas.

Dar daugiau – NASA NEO programos duomenimis, jokių susidūrimo su kosminiais objektais pavojų nenumatyta ir ateityje – kiek tai įmanoma nustatyti esant dabartinėms dangaus stebėjimo apimtims. „Visų potencialiai pavojingų asteroidų tikimybė susidurti su Žeme per ateinančius 100 metų yra lygi 0,01 procento“, – rašoma kosmoso agentūros pranešime.

NEO programa, vykdoma iš Reaktyvinių variklių laboratorijos, apibendrina tarptautinės astronomų ir kitų mokslininkų bendruomenės surenkamus dangaus stebėjimo duomenis: visi dangų stebintys pasaulio teleskopų naudotojai apie pastebėtus asteroidus, kurie gali būti pavojingi planetai, siunčiami NASA, kuri, kiek tai įmanoma, prognozuoja dangaus kūnų orbitą ateičiai. Ir jeigu būtų nors vienas pastebėtas asteroidas, kuris tikrai keltų grėsmę Žemei, P. Chodasas apie tai neabejotinai žinotų.

„Jeigu būtų bent koks objektas, galintis rugsėjo mėnesį sukelti didelio masto katastrofą, jau būtume jį pastebėję“, – pareiškė NEO programos vadovas.

Internete atsiradus daugybei tinklaraštininkų, kurie siekia dėmesio skleisdami tikrais duomenimis nepagrįstus bauginimus, NEO programos mokslininkams tenka ne tik ieškoti galimai grėsmę keliančių kosminių kūnų, bet ir aiškinti visuomenei, kurie grasinimai yra be pagrindo. O tokie iki šiol buvo praktiškai visi – ir tenka susitaikyti su mintimi, kad tai yra neišvengiama interneto kasdienybė, kuri ateityje taip pat neišnyks.

2011 metais būta gandų apie „lemtingą“ Elenino kometą, kuri iš tikrųjų niekada nekėlė jokio pavojaus Žemei ir į smulkiausias daleles subyrėjo kosmose. Po to visas internetas tiesiog sprogo nuo pasakojimų apie tai, kad Majų ilgojo kalendoriaus ciklo persivertimo dieną – 2012 m. gruodžio 21 d. - dėl milžiniško asteroido smūgio įvyks pasaulio pabaiga. O šiais metais internautai buvo gąsdinami, kad asteroidai 2004 BL86 ir 2014 YB35 juda Žemei pavojingomis trajektorijomis, tačiau jie sausį ir kovą pro Žemę praskriejo be jokių pasekmių – kaip NASA ir prognozavo.

„Pasikartosiu – neturime jokių duomenų, kad asteroidas ar bet koks kitas kosminis kūnas skrietų susidūrimo su Žeme trajektorija. Iš tiesų nė vienas žinomas kosminis objektas nejuda tokia trajektorija, kuri keltų grėsmę per artimiausią šimtmetį“, – sakė NEO programos vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)