C.Ventneris dirbtiniu keliu sukonstravo genetinį viruso pavyzdį praktiškai iš nieko – jis naudojosi tik smulkiais DNR segmentais.

Virusas, žinomas kaip Phi-X174 (Phi-X), paprastai užkrečia bakterijas. Tai buvo pirmasis organizmas, kurio DNR kodas buvo perskaitytas. Viruso genomas sudarytas iš 5386 DNR segmentų, susivyniojusių į mažą apskritiminę figūrą.

Anksčiau kitiems mokslininkams pavyko susintetinti polioviruso genomą. Tam buvo panaudoti natūraliai ląstelėse egzistuojantys fermentai.

Tačiau šių mokslininkų darbas užtruko kelis metus, o virusai buvo gaminami su defektais genetiniame kode.

Norėdamas padidinti genomo sintezės kokybę ir greitį, Craigas Ventneris su kolegomis iš Biologinės energijos alternatyvų instituto pasinaudojo neretai naudojama technologija – polimerazės ciklų surinkimu (Polymerase Cycle Assembly - PCA) ir taip rekonstravo Phi-X genomą.

PCA – tai metodas, kuriuo sukuriamos dvigubai susisukusios genų sekos kopijos, puikiai tinkamos genomo atkūrimo darbams.

Mokslininkai kelias Phi-X dalis atkūrė iš oligonukleotidų – mažų vieną kartą persisukusių DNR fragmentų.

Prijungę šiuos fragmentus prie juos atitinkančios struktūros mokslininkai pasinaudojo PCA ir taip pabaigė dvigubai persivijusio viruso genomo kūrimą.

Visas procesas truko 14 dienų. Sukurtas DNR buvo identiškas natūraliam.

Sintetinis bakteriofagas elgėsi lygiai taip pat, kai ir natūralus. Jis mokėjo užkrėsti ir nužudyti bakterijų ląsteles ir buvo neatskiriamas nuo savo natūralių „kolegų“.

Mokslininkų teigimu, nors šio darbo metodo kol kas negalima panaudoti sudėtingų organizmų DNR kodo atkūrimui, greita ir tiksli ilgų DNR segmentų sintezė gali padėti bandant išsiaiškinti atskirų genų funkciją bei gali būti žingsnis link manipuliavimo sudėtingesniais organizmais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją