Pasak NASA, zondas užfiksavo, kad objektas judėjo didesniu nei 3,2 km/s greičiu. Kaip aiškina Goddardo kosminių skrydžių centro LRO operacijų mokslininkai, užfiksuotas skraidantis objektas yra Danuri – pirmasis Pietų Korėjos erdvėlaivis Mėnulyje.

NASA teigimu, santykinis erdvėlaivių greitis siekė net 11,500 km/h.

LRO užfiksavo praskrendantį objektą Mėnulio orbitoje.
LRO užfiksavo praskrendantį objektą Mėnulio orbitoje.

LRO praskriejantį erdvėlaivį „Danuri“ užfiksavo iš maždaug 8 km aukščio, praneša NASA. Ir nors tokie vaizdiniai atrodo pakankamai paslaptingai, jokios paslapties čia nėra, nes šį momentą užfiksuoti NASA rengėsi iš anksto.

Vis dėlto, sąlygos užfiksuoti praskriejantį P. Korėjos erdvėlaivį buvo komplikuotos tiek dėl greičio, tiek dėl kameros užrakto veikimo uždelsimo, todėl objekto vaizdas yra neryškus, ištęstas ir tarsi išsiliejęs.

„LRO kameros ekspozicijos laikas buvo labai trumpas, t.y. tik 0,338 milisekundės, tačiau dėl santykinai didelių judėjimo greičių tarp abiejų erdvėlaivių „Danuri“ vis tiek atrodo ištęstas iki 10 kartų dėl judėjimo priešinga kryptimi“, – paaiškino NASA.

LRO užfiksavo praskrendantį objektą Mėnulio orbitoje.
LRO užfiksavo praskrendantį objektą Mėnulio orbitoje.

„Korea Pathfinder Lunar Orbiter“ (KPLO) arba oficialiai „Danuri“ yra pirmasis Pietų Korėjos Mėnulio orbitinis aparatas. Kosminis zondas tyrinėja įvairius Mėnulio išteklius, sudarinėja topografinį žemėlapį ir atlieka kitus mokslinius tyrimus.

„Danuri“ misija buvo paleista 2022 metų rugpjūčio 4 dieną, kai raketa nešėja „Falcon 9“ zondą išskraidino į kosmosą.

Beje, Pietų Korėjos erdvėlaivis „Danuri“ naudodamasis NASA finansuojamu instrumentu „ShadowCam“ 2023 metų balandį užfiksavo praskriejančio LRO vaizdą.

  Pietų Korėjos erdvėlaivis „Danuri“ naudodamasis NASA finansuojamu instrumentu „ShadowCam“ 2023 metų balandį užfiksavo praskriejančio LRO vaizdą

LRO ir DANURI

.

Taigi, 1:1.