2012 metų sąraše, kaip įprasta, yra gausybė mokslinių nesąmonių – pavyzdžiui, Simonas Cowellas, pasakojantis, kad samdėsi „gydytoją“ savo namui ar sportininkai, abejotinomis priemonėmis gydę savo traumas.

Bet šiemetiniame sąraše žybtelėjo ir vilties spindulėlis. „Neteisingi ir netgi pavojingi teiginiai apie tai, kaip išvengti vėžio, pagerinti odos būseną ar numesti svorio, kasmet tampa vis juokingesniais – ir, deja, jie tampa žinomais labiau nei moksliškai pagrįsti įrodymai. Kita vertus, šiemet būta daugiau pavyzdžių, kuomet visuomenėje regimi žmonės prieš kalbėdami akivaizdžiai pasitikrina faktus. Džiaugiamės galėdami šiemet kai kuriuos iš jų paskelbti“, - sakė SAS generalinė direktorė Tracey Brown.

Daugiausiai teigiamų liaupsių šiemet užsitarnavo britas kriketo žaidėjas Stuartas Broadas. Laikraščio „Daily Mail“ reporterio paklaustas, kokius maisto papildus jis vartoja, sportininkas atsakė: „Manau, pakankamai visų medžiagų galima gauti iš maisto ir be jokių papildų. Bet kuomet keliaujame į tokias vietas, kaip Indija ar Bangladešas, papildų pasiimame su savimi“.

Dietologė konsultantė Sian Porter, Britų dietologų asociacijos atstovė ryšiams su visuomene, pasidžiaugė tokiais protingais sportininko žodžiais: „Gerai, kad Stuartas suprato, jog „visai pakanka maisto“ - sveika, subalansuota dieta žmogui gali suteikti visas reikiamas mitybines medžiagas. Bet kelionėse Stuartas gali būti neužtikrintas maisto kokybe ir įvairove, taigi, norėdamas apsidrausti tokiu metu jis gali naudoti maisto papildus“.

Taip pat buvo pagirtas buvęs „Spandau Ballet“ dainininkas Garry Kempas, kuris pasisakė apie alternatyviąją mediciną: „Išbandžiau akupunktūrą, kurią man atliko chiropraktikas, bet esu pragmatiškas cinikas ir esu tikras, kad tradicinė medicina bei mokslas turėtų būti pirmas būdas spręsti savo problemas prieš imantis kitų priemonių, nes kitaip galima sukelti pavojų savo gyvybei“.

Jennifer Aniston
Už sveiką protą pagyrimo šiemet susilaukė ir garsi aktorė Jennifer Aniston. Aktorė sakė, kad ji liovėsi laikytis dietų bei tiesiog valgo reguliariai ir saikingai, o „dietų mados yra lazdos perlenkimas“. Ji taip pat sakė, kad pasninkavimas ir „organizmo valymas“ kenkia sveikatai. Britų dietologų asociacijos atstovė Ursula Arens pritaria: „Ekstremalios dietos ir badavimai blogina savijautą ir sveikatos nestiprina. Fantastiškai protingas komentaras, Jennifer“.

Komikas Alas Murray'us buvo pagirtas už tai, kad pareiškė, jog vitaminų tablečių rijimas yra pinigų ir laiko švaistymas – pasak jo, galbūt kažko verti yra nebent menkių kepenų taukai. Dietologė Lucy Jones sakė: „Alai, esi teisus... maisto papildai yra tarsi akiniai: jie reikalingi ne kiekvienam, o jei akinių reikia, tai jie turi būti skiriami asmeniškai“.

Tiesa, šie sveiko proto spinduliukai nereiškia, jog vietos mokslinėms kvailybėms garsenybių pasaulyje nebeliko. 2011 metais S. Cowellas buvo baramas už tai, kad leidosi vitaminų injekcijas ir dar apie tai pasakojo viešai. O šiemet jis savo „Twitter“ paskyroje rašė: „Šiandien atvyko žmogus gydyti mano namo. Keista, bet puiku. Gydytojas įnešė gerosios energijos. Man apie tai kažkas pasakojo. Tai trunka porą dienų“.

Psichologijos profesorius Richardas Wisemanas turėjo ką pasakyti S. Cowellui: „Nėra jokių mokslinių įrodymų, kad kaip nors galima būtų „pagydyti“ namą, Simonai. Paprastai namų gydytojai pasako kelias maldas ir retkarčiais paaiškina, kaip perstačius vienokius ar kitokius baldus bus pagerinti energijos srautai namuose. Galbūt tokiu būdu bus sumažintas jūsų nerimas, pagerės savijauta, bet toks placebo kainuoja nemažai pinigų ir prakaito, išlieto stumdant baldus“.

Aktorė January Jones, filme „Reklamos vilkai“ suvaidinusi Betty Draper, šiemet sužibėjo pareikšdama, kad ji, nors ir „ne ragana“, bet po sūnaus gimimo suvalgė savo pačios placentą ir rekomendavo tai padaryti visoms motinomis tampančioms moterims. St.George ligoninės Londone vyriausioji dietologė Catherine Collins komentavo aktorės pasirinkimą: „Mitybiniu požiūriu iš placentos valgymo negaunama nieko gero – nesvarbu, ar placenta būtų žalia, kepta, ar džiovinta... Iš tiesų joje esama toksinų ir kitų nepageidaujamų medžiagų, nuo kurių patekimo į vaisiaus organizmą placenta apsaugo“.

Britų muilo operos „EastEnders“ aktorė Patsy Palmer tvirtina savo odą šveičianti kavos granulėmis – esą, tai yra jos receptas, saugantis nuo celiulito. Vaistų chemijos specialistas Gary Mossas sakė: „Galbūt kofeinas ir turi kokį poveikį, bet kavos granulės – tikrai ne... Egzistuoja suvokimas, kad kava gali apsaugoti nuo celiulito, nes vandeniniame tirpale esantis kofeinas gali kirsti odos barjerą. Bet kofeinas iš kavos granulių odos nepereis, todėl tikriausiai vienintelis galimas poveikis šiuo atveju yra negyvų odos ląstelių pašalinimas“.

Dainininkė Sheryl Crow pasidalino nuogąstavimais, kad galbūt jos smegenų auglio priežastis yra jos pomėgis valandų valandas pliurpti senu mobiliuoju telefonu. Bet mobiliųjų telefonų įtakos sveikatai specialistė, epidemiologė Mireille Toledano pareiškė: „Iki šiol surinkti duomenys apie mobiliųjų telefonų trumpalaikę įtaką sveikatai rodo, kad šių įrenginių naudojimas nėra susijęs su smegenų augliais... Vėžiu susirgę žmonės yra linkę pervertinti mobiliųjų telefonų riziką, lyginant su žmonėmis, kurie vėžiu neserga“.

Komados draugai sveikina Mario Balotelli
Į 2012 metų „nesąmonių muziejų“ pateko ir visas sportininkų žvaigždynas – futbolininkas Mario Balotelli, tenisininkai Novakas Djokovičius bei Serena Williams, o taip pat sprinteris, britų olimpinės rinktinės narys Dwainas Chambersas. Visi jie buvo pastebėti su spalvotais „Kinesio“ pleistrais, kurie, kaip teigiama reklamose, padeda gydytis traumas.

Sporto mokslininkas Gregas Whyte'as sakė, kad nežinia, kaip tokio pleistro naudojimas galėtų teigiamai paveikti giliai raumenyse vykstančius uždegiminius procesus. „Nesama pakankamai įrodymų, dėl kurių galima būtų pleistrui teikti pirmumą, lyginant su kitais tradiciniais gydymo būdais – įtvirtinimu ar teipavimu. Gali būti, kad pleistrai pasižymi kokiu nors placebo efektu. Bet kokia papildoma nauda rezultatų požiūriu gali būti psichologinė, bet ji gali būti stipri“, - sakė sporto mokslininkas.

Aktorė Goldie Hawn į 2012 metų mokslo nesąmonių muziejų pateko už tai, kad parėmė mokymo programą, siekiančią pamokomis apie smegenis pagerinti vaikų emocinę būseną. „Smegenų veikimo mechanizmų išaiškinimas padeda vaikams suprasti iš kur atsiranda jų emocijos. Iš esmės tai suteikia jiems galimybę valdyti tai, kaip jie reaguoja į supantį pasaulį“, - aiškino aktorė.

Neurologijos profesorius Sergio Della Sala, reaguodamas į tokį pasisakymą, teigė, kad būtų įdomu daugiau žinoti apie smegenų funkciją, bet tai tikrai nepadėtų vaikams geriau suprasti savo emocijas – lygiai kaip futbolo kamuolio cheminės sudėties suvokimas nepadės jo paspirti stipriau. „Yra prikurta pernelyg daug nepagrįstų receptų, tariamai gerinančių vaikų mokymąsi ir savijautą... Bet mokykla yra rimtas reikalas, todėl geranoriškumas, intuicija, sveikas protas ar guru nuomonės nėra pagrindas ką nors keisit. Parodykite man mokslinius įrodymus“, - sakė profesorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)