Bet N. Holonyakas visada stengėsi užgniaužti mintį, kad Nobelio komitetas jį nepelnytai ignoruoja nuo pat 1962 metų.

Bet prieš savaitę, antradienį paskelbti Nobelio fizikos premijos laureatai, sukūrę mėlyną LED šviestuką, todėl dabar pensininku tapusiam Ilinojaus universiteto fizikos profesoriui neišvengiamai kilo klausimas – kodėl premijos nusipelnė mėlynas šviestukas, o ne jo sukurtas raudonas? Interviu agentūrai AP duodamas 85 metų vyras sakė, kad be jo ir jo kolegų darbo, atlikto prieš daugiau nei 50 metų, apie jokiu mėlynus šviestukus net kalbos nebūtų, rašo yahoo.com.

„LED šviestukai, tokiu pavidalu, kokius juos pažįstate dabar, yra mūsų darbas. Mėlynieji LED? Iki jų be mūsų niekaip nebūtų prisikapstyta“, - sakė profesorius, rankoje laikydamas knygą „The Bright Stuff“, kurioje aprašytas jo išradimas.

Mėlynieji šviestukai tebuvo evoliucijos, pradėtos raudonųjų šviestukų, tąsa. Atradus mėlynuosius šviestukus galima buvo sukurti kombinaciją, skleidžiančią baltą šviesą, todėl atsirado galimybė kurti LED lemputes patalpų apšvietimui, be to, be mėlynųjų LED nebūtų įmanomi ir šiuolaikiškų išmaniųjų telefonų, kompiuterių ir televizorių ekranai.

Jau prieš keletą metų N. Holonyakas nusprendė, kad Nobelio premijos niekada negaus ir su šia mintimi susitaikė, sakė jo žmona Katherine.

„Po velnių, aš dabar senukas. Bet man tai yra įžeidimas“, - sakė raudonojo šviestuko išradėjas.

Praėjusį antradienį Nobelio komitetas paskelbė, jog šių metų fizikos premija skiriama trims mokslininkams japonams: 85 metų profesoriui Isamu Akasaki iš Meijo universiteto Nagojoje, 54 metų profesoriui Hiroshi Amano iš Nagojos universiteto ir japonų kilnės JAV mokslininkui Shuji Nakamurai, kuris darbuojasi Kalifornijos universitete Santa Barbaroje.

Švedijos Karališkoji mokslų akademija pranešime, kuriame nupasakota Nobelio apdovanojimo nusipelniusio išradimo istorija, paminėjo ir N. Holonyako darbą, tačiau nepaaiškino, kodėl apdovanojimas skirtas ne jam.

Luisvilio universiteto (JAV) profesorė Delaina Amos, taip pat dirbanti su LED šviestukais, sakė, jog mėlynieji šviestukai yra verti pripažinimo, tačiau įsitikinusi, kad N. Holonyako išradimo ignoruoti nederėjo.

„Manau, net klausimų nekyla, kad jo darbas yra labai fundamentalus, labai nusipelnęs“, - sakė profesorė.

N. Holonyakas nėra visiškai ignoruojamas mokslininkas – jis pagerbtas net keliais itin svarbiais apdovanojimais: Lemelsono-MIT prizu, Nacionaliniu technologijų medaliu, Edisono medaliu.

Jis nenori nuvertinti šiemetinių Nobelio premijos laureatų. O S. Nakamurą jis ir asmeniškai pažįsta.

Bet vis vien profesorius negali susitaikyti su mintimi, jog mėlynųjų šviestukų išradimą galima atskirti nuo pirmojo LED šviestuko ir pamiršti žmones, be kurių LED šviestukų apskritai nebūtų.

„Nemanau, kad tai sąžininga jų atžvilgiu“, - apie pirmuosius LED mokslininkus sakė profesorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)