„Laser-Induced Plasma Channel“ (LIPC) technologija gali būti taikoma motorizuotos technikos, ar, pavyzdžiui, sprogstamųjų užtaisų naikinimui. Žaibosvaidžio veikimo principas paprastas ir labai panašus į gamtoje natūraliai susidarančio žaibo. Audros metu elektros išlydis susiformuoja ten, kur būna didžiausias elektros potencialų skirtumas, o pats žaibas keliauja mažiausio pasipriešinimo keliu. Tik šiuo atveju skirtumas yra toks, jog su naujuoju ginklu toks mažiausio pasipriešinimo kelias sukuriamas dirbtinai.

Elektrolazerio veikimo principas grindžiamas lazerio spinduliu, sukuriančiu elektrai laidų plazminį kanalą. Lazeris oru paleidžia spindulį, kuris sukelia greitą dujų įkaitimą ir jonizaciją, tokiu būdu oro dujas būsimo žaibo kelyje paversdamas plazma. Savo ruožtu plazma sudaro elektrai laidų kanalą. Po sekundės dalies šiuo kanalu pasiunčiamas galingas elektros krūvis, kuris ir sunaikina taikinį.

Iliustracijoje matomas bandomo žaibosvaidžio paleistas išlydis: iš pradžių jis keliauja horizontaliai, bet priartėjus prie taikinio išlydžio kryptis pasikeičia ir keliauja mažiausio pasipriešinimo keliu.

Mokslinius darbus atlieka JAV kariuomenės Picatinny arsenalo mokslininkai ir inžinieriai.

Derėtų priminti, kad žaibosvaidis nėra vienintelis JAV kariuomenės kuriamas ateities ginklas. Jau bandomi „bėgšaudžiai“ (railgun) - ginklai, kuriuose šoviniams pagreitį suteikia elektromagnetinis impulsas, o ne sprogstančios medžiagos.

Dar vienas įdomus projektas - „spindulinė patranka“. Tai – nemirtinas ginklas, kurio tikslas yra neutralizuoti priešininką be pavojingo sužalojimo. Tokia patranka žmogų paveikia nematomu šiluminiu spinduliu. Žmogus, į kurį šaunama, junta stiprų deginimą ir bando pasislėpti iš patrankos veikimo zonos. Šį ginklą jau artimiausiu metu tikimasi panaudoti ne karo lauke, bet, pavyzdžiui, riaušininkų išvaikymui.

Žaibosvaidis tikru ginklu taps dar negreitai

Kaip skelbia JAV kariuomenės spaudos tarnyba, kuriant žaibosvaidį naudojamas ultratrumpų vidutinės energijos impulsų lazeris. „Impulso trukmė – vos dvi trilijoninės sekundės dalys, bet per tą laiką energijos išskiriama daugiau nei per tą laiką sunaudoja visas miestas“, - sakė pagrindinis projekto specialistas George'as Fisheris.

Nors elektrolazerio veikimo principas atrodo paprastas, jį kuriantiems mokslininkams dar teks išspręsti nemažai problemų ir įveikti daug kliūčių, kol ginklas taps JAV kariuomenės ginkluotės dalimi. Mokslininkų teigimu, kol kas iki galo neišspręsta lazerio fokusavimo problema. „jeigu lazeris fokusuojamas ore, tai išlydis gali būti nukreipiamas ne į taikinį, o į patį lazerį“, - tvirtina projekto vykdytojai.

Be to, ginklą teks parengti iki būsenos, rinkamos naudoti realiomis sąlygomis. Tačiau mokslininkai optimizmo nestokoja. Jų teigimu, metų pradžioje atliktų bandymų rezultatai buvo tiesiog stulbinantys, o jie patys – kupini entuziazmo užbaigti darbą. „Niekada nepavargstame savo lazeriu šaudyti į taikinius“, - teigė kariuomenės mokslininkai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)