Stengdamiesi geriau suprasti potrauminio streso sindromą (PTSS) mokslininkai palygino 42 sveikų suaugusiųjų smegenų tomogramas, atliktas likus dvejiems metams iki Japonijos šiaurės vakarų regioną ištikusios gamtinės katastrofos, su naujais atvaizdais, padarytais praėjus 3-4 mėnesiams po šios nelaimės.

Tirdami pacientus, kuriems buvo nustatytas PTSS, mokslininkai nustatė, kad šių žmonių smegenyse susitraukė orbitofrontalinė žievė - sritis, susijusi su sprendimų priėmimu ir emocijų reguliavimu, nurodama straipsnyje, kuris antradienį buvo paskelbtas mokslo žurnale „Molecular Psychiatry“.

„Pakitę orbitofrontalinės žievės tūriai koreliuoja su PTSS simptomų stiprumu“, - šios studijos autorius Atsushi Sekiguchi sakė naujienų agentūrai AFP.

Ankstesni tyrimai taip pat rodė, kad pacientų, kuriems nustatytas PTSS, yra įvykę smegenų pakitimų, tačiau ši studija yra pirmasis atvejis, kai buvo tiksliai nustatyta, kuri smegenų dalis pakinta dėl traumos.

Kol kas neaišku, kiek svarbios šios išvados, tačiau šios žinios gali būti naudingos gydytojams ir pacientams. Specifiniai smegenų tūrio pokyčiai gali padėti lengviau diagnozuoti PTSS ir laiku skirti psichoterapijos priemones.

Tyrėjai taip pat nustatė, jog žmonėms, kurių galvos smegenų žievės limbinės srities galinė dalis iki traumos buvo mažesnė, po smarkaus emocinio sukrėtimo dažniau išsivysto PTSS.

Manoma, kad ši smegenų dalis taip pat yra susijusi su sprendimų priėmimo ir emocijų valdymo procesais.

„Manome, kad šie pokyčiai nėra nuolatiniai, nes daugelis ankstesnių studijų rodo, jog smegenų pokyčiai buvo pašalinti naudojant kai kuriuos terapijos metodus arba intervencijas, - nurodė A.Sekiguchi. - Kad tai patvirtintume, turime pradėti stebėti tiriamuosius.“

Nei vienam iš tirtųjų 42 asmenų nebuvo išsivystęs stiprus PTSS, tačiau pasireiškė įvairaus lygio šio sutrikimo požymiai.

PTSS simptomai pasireiškia kaip gili depresija, taip pat staiga užplūstantys praeities prisiminimai, emocinis pasyvumas, mieguistumas arba per didelis budrumas, sukeltas žmogaus išgyvento siaubo.

Apie 19 tūkst. žmonių žuvo, kai 2011 metų kovo 11 dieną prie Japonijos šiaurės rytinių krantų įvykęs 9 balų žemės drebėjimas sukėlė milžinišką cunamį, kuris savo ruožtu sukėlė Fukušimos atominės jėgainės katastrofą.