Faraonas Tutanchamonas – viena iš žinomiausių Senovės Egipto istorinių figūrų. Jis buvo jaunas ir paslaptingai miręs valdovas. Dabar mokslininkai išsiaiškino, iš kokios medžiagos pagamintas faraono Tutanchamono durklas.

Jie teigia, kad šio durklo geležtė pagaminta iš meteorito geležies. Prie tokio tyrimų rezultato priėjo bendra Italijos ir Egipto tyrėjų komanda.

Durklą 1925 metais pirmasis aprašė Howardas Carteris kaip „gausiai ornamentuotą auksinį durklą su krištoliniu rankenos antgaliu“, sakė Rossella Lorenzi „Discovery News“. Tiksliau būtų galima sakyti, kad durklas pagamintas iš geležies su auksine rankena ir makštimi, kurios abi yra smulkiai išraižytos.

Faraono Tutanchamono durklas

Naudodami neinvazinį rentgeno spindulių fluorescencinės spektroskopijos metodą, tyrėjai ištyrė ašmenų sudėtį.

Skenavimas parodė, kad geležtėje yra 11 procentų nikelio – daug daugiau, nei tradicinėse geležtėse, kurios pagamintos iš Žemėje randamos geležies. Dėl to mokslininkai ir kelia prielaidą apie kosminę durklo kilmę.

„Didelis nikelio procentas aiškiai rodo, kad geležis išgauta iš meteorito,“ – „Discovery News“ sakė komandos vadovė Daniela Comelli iš Milano politechnikos instituto Italijoje. „Nikelio ir kobalto santykis durklo geležtėje sutampa su chondritinių meteoritų sudėtyje esančiu nikelio ir kobalto santykiu.“

Vėliau komanda pasiryžo surasti tą meteoritą, iš kurio galėjo būti pagaminta geležtė, ir ištyrė visas žinomas apylinkių meteoritų kritimo vietas.

„Ieškojome visų meteoritų, patenkančių į 2 tūkst. kilometrų spindulio plotą nuo Raudonosios jūros. Iš viso aptikome 20 geležinių meteoritų,“ – sakė D. Comelli. „Panašu, kad tik vieno – Kharga meteorito – nikelio ir kobalto santykis sutampa su geležtės sandara.“

Kharga meteoritas, pasak R. Lorenzi, buvo rastas 2000 m. jūros uoste į vakarus nuo Aleksandrijos, todėl tai yra labiausiai tikėtinas faraono durklo žaliavos kandidatas.