Erelis buvo rastas iškritęs iš lizdo Dzūkijoje, netoli Merkinės. Didžiulio apie 1,5 metro skersmens ir apie 1 metro aukščio lizdo svorio neatlaikė plona atraminė pušies šaka. Ji nulūžo, ir erelių būstas iš 24 metrų aukščio nukrito ant žemės. Už 30 metrų nuo lizdo liekanų rasta nusilpusi jūrinių erelių patelė. Ji buvo apie 55 dienų amžiaus.

Gamtosaugininkai nusprendė pervežti rastą jauniklį į kitą jūrinių erelių lizdą Kauno rajone, kur augo vienas panašaus amžiaus ereliukas. Rasta patelė iš pradžių 3 dienas gyveno „Lietuvos gyvūnų globos draugijos“ patalpose Kaune, kur buvo maitinama vištiena ir žuvimi. Čia ji sustiprėjo ir iš baikštaus paukščio tapo garsiai rėkiančiu ir savo naujus maitintojus puolančiu ereliu.

Patelė buvo pavadinta „Dzūkės“ vardu ir sužieduota. Birželio 16 dieną ji įkelta į lizdą pakaunės miškuose, kur jau augo jūrinių erelių jauniklis. Po kelių dienų atidžių stebėjimų paaiškėjo, kad „Dzūkė“ tikrųjų šeimininkų buvo priimta į lizdą. Suaugę ereliai ją ir savo tikrąjį jauniklį maitino žuvimi. Šiuo metu ereliukai vis dar auga lizde ir skraido aplink jį. Suaugusių jūrinių erelių atneštu maistu jie maitinsis dar apie porą mėnesių, o po to patys ims medžioti ir apleis gimtojo lizdo apylinkes.

Tai ne pirmoji „Gamtosaugos projektų vystymo fondo“ vykdyta jūrinių erelių gelbėjimo akcija. Kauno ir Klaipėdos apylinkėse atgal į lizdus buvo įkelti iš jų iškritę trys dar gerai skraidyti nemokantys erelių jaunikliai. Kartu su Lietuvos gyvūnų globos draugija dalyvauta gydant ir į laisvę paleidžiant tris sužeistus erelius.

„Gamtosaugos projektų vystymo fondas“ nuo 2003 metų aštuoniose Lietuvos apskrityse nuolat stebi ir įvertinta perinčių jūrinių erelių populiaciją, įkelia dirbtinių lizdų, prižiūri ir taiso žinomus natūralius ir dirbtinius lizdus. 2008 m. balandžio mėn. duomenimis, Lietuvoje gyvena 80–90 jūrinių erelių porų.

Viešoji įstaiga „Gamtosaugos projektų vystymo fondas“ įsteigta 2003 m. UAB „Litagra” ir Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus ornitologų iniciatyva. Organizacijos tikslas – rūpintis biologinės įvairovės ir aplinkos išsaugojimu Lietuvoje, populiarinti gamtosaugos idėjas visuomenėje. Fondas padeda plėtoti mokslinę, praktinę ir informacinę gamtosauginę veiklą, teikia siūlymus valstybės institucijoms priimant įstatymus, vykdo praktinius retų ir nykstančių rūšių išsaugojimo darbus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją