Dilgėlės nuo vaikystės daugeliui asocijuojasi su piktžolėmis, kurios trukdo mėgautis avietėmis ir nudegina rankas. Iš tikrųjų, viskas ne taip. Šią naudingą žolę galima plačiai naudoti kulinarijoje, rašo kitchenmag.ru.

Dilgėlės pažįstamos kiekvienam. Sode ar ilsėdamiesi kaime mes ne kartą susitikome su šiuo augalu. Ir šiuos susitikimus kažin ar galima pavadinti maloniais. Paprastai su dilgėlėmis susiduriame netikėtai, rinkdami uogas ar tyrinėdami naują vietovę. Jos staiga nudilgina ir dar ilgam primena apie save.

Vaikystė praėjo, ir pats metas pažvelgti į dilgėles kitomis akimis. Pasirodo, ši žolė netgi naudinga ir pasižymi teigiamu poveikiu žmogaus sveikatai. Kai kuriais atvejais dilgėlės netgi naudojamos medicinos tikslams. Ir kas galėjo pagalvoti?

Čia surinkome jums naudingus faktus ir receptus, kurie iš esmės pakeis jūsų supratimą apie dilgėles. Šio augalo nereikia bijoti, priešingai, jį tiesiog būtina įtraukti į savo racioną.

Kokių medžiagų yra dilgėlėse

Dilgėlės – naudingų medžiagų sandėlys. Tai tikras natūralus multivitaminų kompleksas. Ko gero, dilgėlės yra rekordininkės, jeigu kalbėsime apie žolėse esančių naudingų medžiagų kiekį. Pavyzdžiui, vitamino C jose kur kas daugiau nei juoduosiuose serbentuose ar citrinose. Karotino, žmogaus organizme virstančio vitaminu A, dilgėlėse daugiau nei morkose ir šaltalankiuose.

Dilgėlėse ganėtinai daug ir mineralų. Joje yra kalio, kalcio, geležies, mangano, jodo, natrio, vario ir chromo. Dilgėlių sudėtyje galima rasti baltymų, chlorofilo, cukraus, pantoteno rūgšties, organinių rūgščių, tanino ir fitoncidų. Štai kokios naudingos dilgėlės!

Kuo naudingos dilgėlės

Sprendžiant pagal turtingą dilgėlių sudėtį, akivaizdu, kad šis augalas itin palankiai veikia žmogaus sveikatą. Dilgelėse yra pakankamai daug geležies, kuri gerina kraujotakos procesus organizme. Dilgėlės taip pat teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir virškinimo sistemos darbą, kasos, inkstų, kepenų ir šlapimo pūslės veiklą.

Dilgėlės plačiai naudojamos ir medicinoje. Jos padeda užkirsti kelią anemijai, kovoti su cukriniu diabetu, sustiprinti kraujagyslių sieneles, sureguliuoti moters menstruacijų ciklą.

Patekusios į žmogaus organizmą, dilgėlės skatina interferonų gamybą. Šios medžiagos didina organizmo atsparumą ir padeda jam kovoti su virusais ir infekcijomis. Interferonai taip pat mažina onkologinių susirgimų atsiradimo ir vystymosi riziką.

Tai stebėtina, tačiau dilgėlės naudingos ir sportininkams. Jos skatina aktyvų raumenų masės augimą ir didina raumenų ir sąnarių elastingumą. Žinoma, tai galioja tik tais atvejais, kai žmogus reguliariai sportuoja ir vartoja maistingus maisto produktus.

Dilgėlės padeda ir norintiems mesti svorį. Jų deginantis poveikis veikia ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Dilgėlės stimuliuoja riebalų deginimo procesus ir valo iš organizmo šlakus ir toksinus. Jeigu norite gerai atrodyti, būtinai iš dilgėlių paruoškite skanių ir naudingų patiekalų.

Dilgėlės kulinarijoje

Dilgėles įvairios tautos plačiai naudoja kulinarijoje. Pavyzdžiui, jos aptinkamos armėniškoje virtuvėje. Iš šio augalo ruošiami patys įvairiausi patiekalai. Viskas priklauso nuo vaizduotės ir skonio prioritetų. Ypač skani dilgėlių sriuba, tai puikus šio augalo panaudojimo kulinarijoje pavyzdys.

Iš dilgėlių taip pat ruošiamos puikios salotos, užkandžiai, antrieji patiekalai, padažai ir paštetai. O dilgėlių arbata pasižymi aromatu ir raminamuoju paveikiu.

Kontrindikacijos

Nepaisant turtingos sudėties ir naudingų savybių gausos, dilgėlės turi visą eilę kontrindikacijų. Šio augalo nepatariama vartoti tiems, kurie turi problemų su krauju. Dilgėlės skatina krešėjimą, dėl ko gali susiformuoti trombai.

Nepageidautina vartoti dilgėlių ir sergant gastritu, kuriam būdingas padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, turint skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas, esant hipertenzijai ir aterosklerozei, augliams gimdoje.

Besilaukiančioms moterims, nepriklausomai nuo nėštumo etapo, taip pat nepatariama įtraukti dilgėlių į savo racioną. Jos skatina gimdos tonusą ir gali išprovokuoti persileidimą.

Naudingi ir skanūs receptai su dilgėlėmis

Dilgėlės – naudingų maistinių medžiagų šaltinis. Vasaros išvakarėse štai ką galima paruošti iš šio augalo. Šie receptai privers jus pamėgti dilgėles, kurių kažkada labai bijojote.

• Dilgėlių padažas

Dilgėlių padažas

Iš dilgėlių galima paruošti pakankamai įdomių derinių. Turbūt geriausiai žinomas pesto padažo analogas, gaminamas iš dilgėlių lapų. Iš esmės, galima dėti dilgėlių į bet kokius receptus, kuriuose reikia baziliko. Štai tokia puiki alternatyva. Štai dilgėlių padažo receptas:

Ingredientai:

• 3 kuokšteliai dilgėlių
• 2–3 saujos graikinių ar kedro riešutų
• 5–7 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
• 4 valgomieji šaukštai parmezano sūrio
• pagal skonį druskos

Paruošimas:

1. Sutrinkite trintuvėje dilgėles su alyvuogių aliejumi.

2. Suberkite riešutus, druską ir parmezaną. Pertrinkite iki vientisos masės. Patiekite šviežią arba galima laikyti vakuuminiame indelyje.

• Keptų dilgėlių ir svogūnų pasta

Dilgėles galima naudoti ruošiant pagrindinius patiekalus. Vienas ryškiausių dilgėlių naudojimo pagrindiniuose patiekaluose būdų – keptų dilgėlių ir svogūnų pasta. Paruoškite šį patiekalą vakarienei draugų kompanijoje. Jie bus maloniai nustebinti.

Spagečiai su dilgėlių padažu

Ingredientai:

• 8 stiklinės gerai nuplautų dilgėlių
• 1/2 stiklinės žalio svogūnų laiškų
• 2 valgomieji šaukštai sviesto
• 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
• 1/2 stiklinės kumpio
• 2 stiklinės nevirtų makaronų
• pagal skonį tarkuoto parmezano sūrio
• pagal skonį druskos
• pagal skonį maltų juodųjų pipirų
• 2 skiltelės česnako

Paruošimas:

1. Išvirkite makaronus al dente.
2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir alyvuogių aliejų, suberkite supjaustytus svogūnų laiškus. Kepinkite tris minutes be dangčio.
3. Supjaustykite česnaką, suberkite į keptuvę. Žnyplėmis sudėkite į keptuvę dilgėles ir kepinkite neuždengę maždaug septynias minutes.
4. Sudėkite smulkiai pjaustytą kumpį, o tada išvirtus makaronus. Viską gerai išmaišykite. Kaitinkite ant vidutinės ugnies maišydami apie tris minutes.

• Dilgėlių ir bulvių sriuba

Trinta sriuba

Būtinai pabandykite šiame sezone pagaminti dilgėlių ir bulvių sriubą. Dilgėlės suteikia sriubai ne tik ryškią žalią spalvą, bet ir neįprastą žolių skonį. Toks pirmas patiekalas ilgai išliks jūsų atmintyje.

Ingredientai:
• 1,5 kg bulvių
• 300 ml 15 procentų grietinėlės
• 500 ml pieno
• 1 kuokštelis dilgėlių
• pagal skonį druskos
• pagal skonį maltų juodųjų pipirų
• pagal skonį tarkuoto gaudos sūrio
• 2 arbatiniai šaukšteliai sviesto

Paruošimas:
1. Išvirkite sūdytame vandenyje bulves, paskui jas supilkite į kiaurasamtį ir leiskite nusivarvėti.
2. Keptuvėje alyvuogių aliejuje apkepinkite dilgėles, galima papildomai dėti smulkinto svogūno (jeigu patinka). Kepti reikia septynias minutes.
3. Iš bulvių rankiniu trintuvu paruoškite tyrę, visą laiką puodą laikykite ant silpnos ugnies. Pamažu pilkite grietinėlę, dėkite sviestą, tada supilkite pieną. Tyrę ruoškite įjungę vidutinį trintuvo greitį.
4. Pabaigoje sudėkite dilgėles, įjunkite mažiausią trintuvo greitį ir įmaišykite jas į sriubą. Patiekite su tarkuotu sūriu ar valgomuoju šaukštu grietinės.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)