Lietuviai pristatė dar vieną savo viskį

 (17)
Vilniaus senamiestyje įsikūręs viskio baras „King & Mouse“ pristatė naują, jau antrąjį, savo leidybos viskį. Šiam produktui buvo atsirinkti keli skirtingi salykliniai viskiai iš Škotijos ir taip sukurtas naujas receptas. Vos 257 butelių tiražu išleistam gėrimui taip pat paruoštas specialus butelio dizainas.
© Organizatorių nuotr.

Baro požiūrį į gėrimų pasaulį atspindi platus degustacijų spektras – nevengiama viskį derinti su užkandžiais ar, iš pažiūros, nederančiais maisto patiekalais, rašoma pranešime spaudai. Čia pirmą kartą Lietuvoje buvo pasiūlyti viskio ir indiško ar meksikietiško maisto deriniai bei viskio ir šokolado degustacijos.

Lietuviškasis baras pakliuvo ir gėrimų apžvalgininko Neilo Ridley ir Joelio Harrisono iš Didžiosios Britanijos, kurie yra daugelio knygų apie viskį ir kitus gėrimus autoriai, akiratin. Naujausiame jų projekte – 500 įdomiausių pasaulio barų gidas, jame lietuviško baro vadovas interviu apžvelgė vietinių gėrimų ir barų sceną.

Vien Škotijoje viskis rašytiniuose šaltiniuose minimas jau nuo XV a., o aktyviai gaminamas daugiau nei 700 metų. Tokiomis giliomis tradicijomis paremta pramonė iki šiol iškelia škotus tarp rinkos lyderių, todėl naujojo „King & Mouse“ viskio leidybai kilmės šalies ilgai ieškoti neteko.

Lietuviai pristatė dar vieną savo viskį
© Organizatorių nuotr.

Naujas viskis – trijų skirtingų regionų viskių kupažas. Pirmiausia tai dūminių viskių sostinės, Islay saloje esančios daryklos „Laphroaig“ viskis. Gėrimas yra smarkiai dūminis, o gaminamas saloje, kur gyvena vos 3,5 tūkstančio gyventojų. Ši darykla turi Didžiosios Britanijos karalienės kokybės sertifikatą.

Į išleisto viskio sudėtį taip pat įtrauktas šiauriausioje Škotijos darykloje, esančios Orkney saloje, viskis. Kaip sala, taip ir „Highland Park“ viskis turi daug skandinaviško palikimo. Dar labiau viskio pasaulyje yra linksniuojamos šioje saloje kasamos durpės. Dėl pastarųjų išgaunamas dūmas perteikiamas ir gėrimui.

Lietuviai pristatė dar vieną savo viskį
© Organizatorių nuotr.

Trečiasis ir pagrindinis skonio žiupsnis atkeliavo iš šiaurės rytinio Škotijos regiono – Speyside. Čia gaminamo viskio skonis turi obuolių, kriaušių ir citrusų poskonius. Įdomus faktas, kad pastarajame regione yra susispietę daugiau nei pusė visų Škotijos viskio daryklų.

Šiuo metu Škotijoje veikia per 120 viskio daryklų. Jos skirstomos į regionus gan panašiu principu kaip Ispanijos ar Prancūzijos vynai.

„Dirbdami prie šio 21 metų viskio kupažo svarstėme apie senovinį viskio receptą. Galbūt toks galėjo būti sukurtas Lietuvoje ar Škotijoje XX amžiaus pradžioje, kai didžioji dalis statinių, naudojamų viskio pramonei, atkeliaudavo iš Ispanijos Chereso regiono. Tad mūsų butelyje ieškokite riešutų ir džiovintų kriaušių poskonių, kuriuos lydi lengvi dūmo skonio elementai“, – apie gėrimą mintimis dalijosi baro savininkas Šarūnas Karalius.

Baro atstovų nuomone, šį viskį galima derinti su keptais mėsos patiekalais, šokoladiniais desertais ar kava.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Šefo virtuvė

Geriausių Lietuvos restoranų rinkimuose – netikėtumas pirmame dešimtuke nebus praėjusių metų nugalėtojo (43)

Šiuo metu vyksta projekto „30 geriausių restoranų“ 2017 m. reitingo skelbimas. Kviečiame susipažinti su dar 10 restoranų, kurie pateko tarp geriausių, tarp jų - ir pernai nugalėtoju paskelbtas restoranas „Stebuklai“.

Vėl Joninės – vėl šašlykai? Metas išbandyti didkepsnį!

Per Jonines ir vėl ruošiatės čirškinti šašlyką? Žinoma, tai puikus patiekalas, tačiau jei norėjote išbandyti ką nors kita, bet vis nedrįsote to padaryti, dabar tam – pats laikas. Pavyzdžiui, šios smagios šventės proga išsikepti kepsnių karalių – jautienos didkepsnį.

6 priežastys, kodėl kiaušinius geriau valgyti vakare nei ryte (17)

Dažnai girdime, kad JAV ir Vakarų Europos šalių mokslininkai daro baltymų ir angliavandenių lyginamuosius tyrimus ir teigia, kad iš ryto pusryčiams yra sveikiau valgyti baltyminius pusryčius, pavyzdžiui, omletą ar varškę, nes jų teigimu, tokie pusryčiai leidžia ilgiau jausti sotumą, palyginti su angliavandeniais.

Pasaulinėje kavos parodoje sklandė gandas apie ypatingas lietuvių skrudintas kavas

Visą praėjusią savaitę Budapeštas kvepėjo kava – Vengrijos sostinėje vyko pasaulinė kavos paroda „World of Coffee 2017“. Parodoje surengti keturi kavos meistrų pasaulio čempionatai – „World Cup Tasters“, „World Latte art“, „World Brewers cup“ ir „Coffee in good spirits“. Lietuvos kavos meistrai varžėsi „Cup tasting“ ir „Latte art“ čempionatuose.

Mitybos specialistė: ko šiukštu nedaryti kepant maistą ant grotelių (15)

Lietuvių laukiamas ir mėgstamas grilio sezonas jau prasidėjo. Kaip sako mitybos specialistė Vaida Kurpienė, maistas, keptas ant grotelių, yra pakankamai sveikas, jei tai daroma taisyklingai, o ypač svarbu jo neperkepti.