Vilniaus senamiestyje įsikūręs viskio baras „King & Mouse“ pristatė naują, jau antrąjį, savo leidybos viskį. Šiam produktui buvo atsirinkti keli skirtingi salykliniai viskiai iš Škotijos ir taip sukurtas naujas receptas. Vos 257 butelių tiražu išleistam gėrimui taip pat paruoštas specialus butelio dizainas.
© Organizatorių nuotr.

Baro požiūrį į gėrimų pasaulį atspindi platus degustacijų spektras – nevengiama viskį derinti su užkandžiais ar, iš pažiūros, nederančiais maisto patiekalais, rašoma pranešime spaudai. Čia pirmą kartą Lietuvoje buvo pasiūlyti viskio ir indiško ar meksikietiško maisto deriniai bei viskio ir šokolado degustacijos.

Lietuviškasis baras pakliuvo ir gėrimų apžvalgininko Neilo Ridley ir Joelio Harrisono iš Didžiosios Britanijos, kurie yra daugelio knygų apie viskį ir kitus gėrimus autoriai, akiratin. Naujausiame jų projekte – 500 įdomiausių pasaulio barų gidas, jame lietuviško baro vadovas interviu apžvelgė vietinių gėrimų ir barų sceną.

Vien Škotijoje viskis rašytiniuose šaltiniuose minimas jau nuo XV a., o aktyviai gaminamas daugiau nei 700 metų. Tokiomis giliomis tradicijomis paremta pramonė iki šiol iškelia škotus tarp rinkos lyderių, todėl naujojo „King & Mouse“ viskio leidybai kilmės šalies ilgai ieškoti neteko.

Lietuviai pristatė dar vieną savo viskį
© Organizatorių nuotr.

Naujas viskis – trijų skirtingų regionų viskių kupažas. Pirmiausia tai dūminių viskių sostinės, Islay saloje esančios daryklos „Laphroaig“ viskis. Gėrimas yra smarkiai dūminis, o gaminamas saloje, kur gyvena vos 3,5 tūkstančio gyventojų. Ši darykla turi Didžiosios Britanijos karalienės kokybės sertifikatą.

Į išleisto viskio sudėtį taip pat įtrauktas šiauriausioje Škotijos darykloje, esančios Orkney saloje, viskis. Kaip sala, taip ir „Highland Park“ viskis turi daug skandinaviško palikimo. Dar labiau viskio pasaulyje yra linksniuojamos šioje saloje kasamos durpės. Dėl pastarųjų išgaunamas dūmas perteikiamas ir gėrimui.

Lietuviai pristatė dar vieną savo viskį
© Organizatorių nuotr.

Trečiasis ir pagrindinis skonio žiupsnis atkeliavo iš šiaurės rytinio Škotijos regiono – Speyside. Čia gaminamo viskio skonis turi obuolių, kriaušių ir citrusų poskonius. Įdomus faktas, kad pastarajame regione yra susispietę daugiau nei pusė visų Škotijos viskio daryklų.

Šiuo metu Škotijoje veikia per 120 viskio daryklų. Jos skirstomos į regionus gan panašiu principu kaip Ispanijos ar Prancūzijos vynai.

„Dirbdami prie šio 21 metų viskio kupažo svarstėme apie senovinį viskio receptą. Galbūt toks galėjo būti sukurtas Lietuvoje ar Škotijoje XX amžiaus pradžioje, kai didžioji dalis statinių, naudojamų viskio pramonei, atkeliaudavo iš Ispanijos Chereso regiono. Tad mūsų butelyje ieškokite riešutų ir džiovintų kriaušių poskonių, kuriuos lydi lengvi dūmo skonio elementai“, – apie gėrimą mintimis dalijosi baro savininkas Šarūnas Karalius.

Baro atstovų nuomone, šį viskį galima derinti su keptais mėsos patiekalais, šokoladiniais desertais ar kava.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Gardžios naujienos

Top naujienos

A. Kubilius prabilo apie spąstus, kurie gali sutrukdyti pasivyti ES pragyvenimo vidurkį (216)

Lietuvai pasivyti Europos Sąjungos (ES) pragyvenimo vidurkį gali sukliudyti vidutinių pajamų...

JAV karo laivo įgulai atsirūgo vizitas Klaipėdoje: sekso vakarėlis baigėsi skandalu (125)

Dar vasario pradžioje į Klaipėdą draugiško vizito užsukęs JAV karo laivas „ USS Hue City...

Prasta vasara smogė ne tik Palangos verslininkams (4)

Lietinga vasara problemų pridarė ne tik nuomojantiems kambarius pajūryje. Paslaugas kaimo turizmo...

V. Putinas spaudžia Baltarusiją dėl Baltijos šalių (291)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas didina spaudimą Baltarusijai nukreipti naftos krovinių...

Greitkelyje Vilnius – Kaunas vilkikas nuvažiavo nuo kelio: formuojasi kilometrinės spūstys (10)

Greitkelyje Vilnius – Kaunas vilkikas nuvažiavo nuo kelio. Sprogus padangai jis atsidūrė...

A. Užkalnis. Blogybių šaknis yra dviratininkai (268)

Nežinau, ar jūs pastebėjote, bet mūsų vasarėjančioje Lietuvoje (iki kitų metų tikrai...

Ėmė griežčiau tikrinti remontuojamus kelius: už broką skyrė baudų (46)

Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos griežtina kokybės...

Išgelbėtas kajaku į Rusiją Juodąja jūra plaukęs mokslininkas (3)

Turkijoje buvo išgelbėtas keliautojas ir mokslininkas iš Rumunijos Chirazi Marianas, kuris...

Papildomi eksperimentai: D. Adomaičiui tenka galvoti ne tik apie Europos čempionatą (1)

Nors dabar Dainiaus Adomaičio galvoje daugiausiai vietos užima mintys apie artėjantį Europos...

Jautrūs plaukai: patarimai jiems plauti

DELFI Stilius jau rašė, kas kiek dienų reikėtų plauti sausus ir riebius plaukus, tačiau žmones...