„Šiuo metu ledų gamintojai eksperimentuoja su kuo natūralesniais skoniais, jungia neįprastus derinius (pavyzdžiui, saldūs – sūrūs ledai), gardina ledus žolelėmis. Mes šią vasarą gaminome netgi kvepiančius vanilės ledus su bergamočių eteriniu aliejumi. Kita eksperimentų kryptis – žaidimai su spalvomis: natūralūs mėlyni, ryškūs žali ar net juodi ledai be jokių dažiklių. Lietuvos gamintojai pirmenybę vis dar teikia tradiciniams skoniams, tad netikėtų eksperimentų paragausite nedažnai“, – atsiųstame pranešime cituojamas itališkų ledų fabriko „Sweet Morello“ įkūrėjas Vaidotas Vyšniauskas.

Natūralūs juodojo sezamo ledai vilniečiams ir miesto svečiams Vilniaus centre bus dalijami nemokamai: prekybos centre „GO9“ kiekvieną pirmadienį nuo 17 val. bus išdalinama net 300 porcijų.

Pasak V. Vyšniausko, išgauti tiesiog juodos spalvos ledus nėra didelis iššūkis – tam egzistuoja sintetiniai dažikliai, kurie akimirksniu suteikia ryškią ir vientisą juodą spalvą. Tačiau pagaminti natūralius juodus ledus yra kur kas sudėtingiau.

„Mes savuosius pagaminome iš juodojo sezamo pastos, tad eksperimentavome, kol radome pakankamai intensyvios spalvos ir skonio balansą, kartu išlaikydami pagarbą ledų valgytojams“, – sako V. Vyšniauskas.

Ledų rinkoje jau kurį laiką stabiliai vyrauja klasikinių itališko tipo (gelato) „mada“. Tokie ledai gaminami pagal specialią technologiją, todėl jie be galo glotnūs, tirpstantys burnoje, taip pat yra mažiau riebūs už amerikietiško tipo ledus. Be to, gelato yra mažiau oro burbuliukų ir daugiau tikro ledo.

„Tarkime, Italijoje vertinant ledainės – gelaterijos – kokybę, tradiciškai ragaujami pistacijų ledai ir būtent pagal jų gerumą vertinama ne tik vieta, bet ir gelato meistrų darbas. Lietuvoje vis dėlto vyrauja tradiciniai skoniai, tarp perkamiausių ledų dominuoja plombyrai, tad kol kas labai sunku pasakyti, ar neįprastai, drąsiai ir net įžūliai atrodantys juodieji ledai užkariaus visų vartotojų simpatijas Lietuvoje. Vis dėlto neabejojame, kad savo valgytoją jie tikrai atras. Tai eksperimentas, kurio rezultatų nekantriai laukiame“, – teigia V. Vyšniauskas.

Pernai Lietuvoje buvo pagaminta 37,662 mln. litrų valgomųjų ledų. Daugiausia pramoniniu būdu ledų pagaminta Telšių apskrityje (16,165 mln. litrų) ir Kauno apskrityje (7,134 mln. litrų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)