Kaip greitai šuniukas išmoks neteršti namuose priklauso nuo jo veislės, šeimininkų noro ir laiko. Pradžia gali būti sunki (ypač auginantiems pirmą šunį), nes reikia perprasti ženklus, kuriuos rodo keturkojis. Vis dėlto anksčiau ar vėliau visi šunys išmoksta neteršti namuose. Kaip pagreitinti šį procesą?

Guolyje neterš

Jeigu šuniukas augo gerame veislyne ir nuo pat pirmų gyvenimo savaičių turėjo pakankamai erdvės judėti, jis nesišlapins savo guolyje ir toje vietoje, kurioje miega. Guolis yra šuns saugumo zona ir kiekvienam, net ir mažam šunyčiui svarbu, kad jis būtų švarus.

Kai parsivešite šuniuką namo, patartina kuriam laikui išnešti visus kilimus ir kilimėlius, kadangi ieškodamas vietos atlikti gamtinius reikalus, šunytis išsirinks būtent kilimą, ne slidžias grindis. Šunys yra švarūs gyvūnai ir instinktyviai jaučia, kad balutė įsigers į kilimą, o jie besišlapindami nesusišlapins letenų. Be to kilimas primena žolę ant kurios gamtinius reikalus mieliausiai atlieka keturkojai ir yra minkštas, ant jo pritūpus neslysta letenos.

Nesulaiko šlapimo

Jaunas šuo, kaip ir kūdikis dar nekontroliuoja savo šlapimo pūslės ir nesuvokia paties šlapinimosi proceso. Gamtinius reikalus dažniausiai atlieka praėjus 5-30 minučių po valgio, o namuose pasišlapins toje vietoje, kurioje jaučiasi saugus. Dažniausiai jis gamtinius reikalus atlieka toje pačioje vietoje (kartą pasišlapinęs užuodžia, kurioje vietoje yra jo tualetas). Mažas šuniukas gali šiek tiek pasišlapinti jausdamas stresą arba susijaudinęs iš džiaugsmo, vėliau jis šią problemą išauga, nes paaugęs geba kontroliuoti savo šlapimo pūslę. Maždaug iki pusės metų amžiaus dėl emocijų keturkojis gali nevalingai pasišlapinti – už tai šuniuko nei barti, nei drausminti negalima.

Pirma vieta prie durų

Kai parsinešame šuniuką namo, dažniausiai kurį laiką negalime jo nešti į lauką, nes reikalingas karantinas – kitaip tariant laikas, kol šuniukas įgaus atsparumą toms ligoms, nuo kurių buvo paskiepytas (nebent gyvename nuosavame name ir esame garantuoti, kad kieme gyvūnas neužsikrės jam pavojingomis ligomis). Tačiau tai nereiškia, kad namuose galime leisti šunyčiui šlapintis bet kur.

Pirmiausiai reikėtų išmokyti gamtinius reikalus atlikti vienoje vietoje – tarkime prie išėjimo durų (kad vėliau būtų lengviau su šuniuku staigiai išbėgti į kiemą) pakloti vienkartinius paklotus. Galima patiesti ir senus laikraščius, tačiau jie labai greitai permirksta ir namuose atsiranda nemalonus kvapas.

Jeigu šuniukas pirmą dieną nesupranta, kad tualeto vieta yra prie durų, paklotus patieskite arčiau tos vietos, kurioje paskutinį kartą pasišlapino. Pamatę, kad šunelis šlapinasi, paimkite jį ir nuneškite ant palučių. Kai išmoks ant jų šlapintis, po truputį „tualetą“ patraukite vis toliau, kol galų gale jis atsidurs prie išėjimo durų.

Ką reikia žinoti mokant šuniuką tvarkos:

* Niekada nebauskite šuniuko už tai, kad gamtinius reikalus atliko ne numatytoje vietoje, nes sukelsite bereikalingą stresą. Ramiai ir kantriai nešiokite šuniuką ant paklotų tiek laiko, kiek reikės.

* Paklotus arba laikraščius kasdien patraukite vis arčiau išėjimo durų, kad augintinis suvoktų, jog gamtinius reikalus reikia atlikti lauke.

* Stebėkite šuniuką. Kai pradeda suktis apie savo ašį arba neramiai elgiasi greičiausiai nori pasišlapinti arba pasituštinti. Tuomet paimkite keturkojį ant rankų ir nuneškite ant palutės.

* Nepamirškite, kokia yra jauno šuns fiziologija – paėdęs gana greitai norės pasituštinti, tad stebėkite ir laiku nuneškite ant palutės arba išveskite į lauką, jeigu jau galima tai daryti.

* Kaskart kai šuniukas paės, prabus arba atsigers vandens, išneškite jį į lauką arba nuneškite ant palutės.

Verta žinoti:

* Kaskart atlikęs gamtinius reikalus ant pakloto šuniukas turi gauti skaniuką. Jeigu skaniuko neturite, paglostykite augintinį, patapšnokite jam per šoną, kad suprastų, jog labai gerai pasielgė.

* Pasistenkite pastebėti, kai šuniukas pasišlapina ne vietoje ir iškart reaguokite – nuneškite šuniuką į tualeto vietą. Nieko nepasieksite rodydami prieš valandą paliktą balutę ir aiškindami, kaip blogai jis pasielgė. Gyvūnas nesupras už ką yra baramas ir ką ne taip padarė. Mėgstantys kaišioti šuns snukutį į balutes patys sau daro meškos paslaugą, nes šuniukui atrodo, kad šeimininkas jį baudžia už tai, kad prie jo priėjo ir pradeda bijoti, nenori ateiti pas šeimininką kviečiamas vardu. Vėliau su tokiu šuniu sunkiau užmegzti ryšį, išmokyti elementaraus paklusnumo.

* Šuniukai dažniau šlapinasi už suaugusius šunis, gali net keliolika kartų per dieną tūptis ant palutės ir tai nereiškia, kad po kelių mėnesių turėsite keltis 5 ryto arba dešimt kartų per dieną bėgti į lauką. Jau pusės metų šuo į lauką galės eiti du kartus per dieną ir be problemų sulaikys šlapimą.

* Jeigu šuo jau buvo išmokęs gamtinius reikalus atlikti lauke, tačiau ir vėl pradėjo šlapintis namuose, tai gali rodyti kokią nors ligą, tad būtinai kreipkitės į veterinarijos gydytoją.

* Šuo gali šlapintis namuose ir dėl psichologinių priežasčių (aišku nekalbame apie mažą šuniuką, kuris dar tik mokosi švaros). Jeigu suaugęs šuo šlapinasi namuose tai gali rodyti visišką jo nuolankumą (taip elgiasi keturkojai, kurie buvo labai griežtai ir neprofesionaliai dresuojami) arba bandymą dominuoti. Abiem atvejais patartina kreiptis pagalbos į profesionalius dresuotojus.