Dažnai apie šuns sveikatos būklę galima spręsti iš to, kaip atrodo jo išmatos, nes mityba – tai vienas svarbiausių šuns sveikatos būklės veiksnių. Veterinarė Katy Nelson atsakė į opiausius klausimus ir papasakojo apie kelis dažniausiai pasitaikančius ženklus, kurių nederėtų ignoruoti, rašo barkpost.com.

Sveiko šuns išmatos
Svarbu žinoti, kaip turi atrodyti sveiko gyvūno išmatos. Veterinarė paaiškino, kad išmatose neturi būti kraujo, gleivių, išmatos neturi būti skystos, jos turi būti rudos spalvos, forma primenančios rąstą.

Žalios spalvos išmatos
Jūsų šuns išmatų spalva dažnai priklauso nuo maisto, kuriuo šeriate augintinį, rūšies. Žolė ir įvairūs šuns maisto gamybos procese naudojami dažikliai gali būti susiję su žalia išmatų spalva. Dažnai prastesnės kokybės gyvūnų maiste būna daugiausia dažiklių. Jei šersite augintinį šunų maistu, pagamintu iš natūralių ingredientų, išmatos nebus keistų nenatūraliai atrodančių spalvų.

Pilkos spalvos akmenį primenančios išmatos
Pilkos, akmenukus primenančios išmatos – ženklas, kad gyvūną kankina vidurių užkietėjimas. Jei pastebite, kad augintiniui tuštinimasis kelia sunkumų, kreipkitės į veterinarą, kuris pasiūlys išmatas skystinančių priemonių, skirs specialią dietą ar nurodys vartoti skysčių, jei gyvūną ištikusi dehidratacija. Problemą galimai įmanoma išspręsti įpylus šiek tiek vandens į šuns maistą ar pasirenkant maistelį, kuriame būtų daugiau drėgmės.

Minkštos ar skystos rudos spalvos išmatos
Tenka pripažinti, kad šunys nepasižymi itin didele išmintimi, kai sprendžia, ką gi dėtis į burną. Minkštesnės išmatos iš esmės yra ženklas, kad šunį ištikusios su mityba ar virškinimu susijusios problemos. Stresas taip pat gali tapti švelnios ar stipresnės viduriavimo formos priežastimi. Apsispręsdami dėl augintinio mitybos atsižvelkite į konkretaus šuns virškinimo sistemos ypatumus. Taip pat patartina konsultuotis su veterinaru, kuris padės pasirinkti tinkamiausią maistą.

Ryškiai raudoni ruoželiai išmatose
Kraujo ruoželiai šuns išmatose – tai ženklas apie galimą kraujavimą šuns virškinamajame trakte. Dažniausiai ši problema gyvūną ištinka dėl patirto streso, prastos mitybos ar žarnyne apsigyvenusių parazitų. Paprastai situacija pagerėja gyvūną šeriant iš aukštos kokybės ingredientų pagamintu maistu. Bet būtinai apsilankykite pas veterinarą!

Daug kraujo išmatose
Jei šuns išmatose gausu kraujo, tai gali reikšti, kad šuo serga hemoraginiu gastroenteritu (HGE). Ši liga dažniau diagnozuojama mažesnių veislių šunims. Paprastai ši liga būna sunkiai pastebima. Bet kuriuo atveju, nepriklausomai nuo to, ar jūsų šuo serga hemoraginiu gastroenteritu, ar kokia kita liga, didelio kraujo kiekio išmatose ignoruoti jokiais būdais negalima.