Imunitetas – organizmo apsaugos būdas, kurio pagrindinė užduotis – išsaugoti organizmą ir apsiginti nuo viso to, kas jam genetiškai svetima. Imuniteto veiklos pagrindas – atpažinti „sava“ ir „svetima“. Šias gyvūnų (ar žmogaus) organizmo apsaugines funkcijas atlieka speciali imuninė sistema, kuri ir lemia organizmo gebėjimą apsisaugoti nuo mikroorganizmų, virusų, parazitų, svetimų audinių, ląstelių, baltymų bei kitų genetiškai svetimų medžiagų – antigenų. Organizmo imuninė sistema skirstoma į dvi grupes: įgimtą (natūralųjį) arba rūšinį ir įgytą imunitetą.

Atėjus žiemai, pradeda siausti įvairios infekcinės ligos, nes orai šiuo metų periodu labai permainingi – vieną dieną šąla, o kitą jau lyja. Todėl net tik žmonės, bet ir gyvūnai augintiniai yra linkę sirgti ne tik infekcinėmis ligomis, bet ir bendrais peršalimais. Pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Virusologinių tyrimų skyriaus vedėjos dr. Ingridos Jacevičienės, nusilpusi gyvūno imuninė sistema yra vienas iš veiksnių, sąlygojančių gyvūnų infekcijas. Kartais iš pažiūros gerai prižiūrimas augintinis, kuriam skiriamas didelis dėmesys ir teisingas maitinimas, vis vien dažnai serga. Tai yra pirmieji požymiai, kurie parodo, kad gyvūno imuninė sistema nusilpusi ir nedelsiant reikia kažko imtis.

Kas alina gyvūnų imuninę sistemą?

Priežasčių gali būti daug:

• Gyvūnų imuninė sistema labai jautriai reaguoja į aplinką. Kaip bebūtų keista, tačiau netgi katės ir šunys gali sirgti depresija, kuri stipriai kenkia gyvūnų sveikatai.

• Žiemą imuninė sistema gali susilpnėti dėl deguonies kiekio organizme sumažėjimo, nes atšalus orams gyvūnai rečiau išvedami pasivaikščioti į lauką.

• Bet kuriuo metų laiku gyvūnų imuninė sistema jautriai reaguoja į temperatūros pokyčius. Tačiau ypač stiprus šaltis arba didelis karštis bei sausas ar drėgnas oras neleidžia gyvūnų organizmo imuninei sistemai sėkmingai kovoti su pavojingomis bakterijomis.

• Neteisingas mitybos racionas. Gyvūnui kartais būtina pakeisti racioną, pridedant ar pašalinant iš jo kai kuriuos komponentus. Šuns ar katės organizmui dažnai gali trūkti ląstelienos, ypač jeigu šuo ar katė neturi galimybės išeiti į lauką ir paėsti žolės (ypač žiemos periodu).

• Organizmo imuninę sistemą ypač neigiamai veikia žarnyno problemos. Atstatyti žarnyno veiklą prireikia daug laiko.

• Niekas taip nesilpnina gyvūnų organizmo, kaip judėjimo trūkumas. Todėl labai svarbu išleisti gyvūną pasivaikščioti į lauką (ne rečiau kaip 2 kartus per dieną).

• Gyvūnų imuninę sistemą gali nusilpninti ir medikamentinis gydymas. Ypač jeigu vaistiniai preparatai šuniui ar katei duodami ne veterinarijos gydytojo nurodymu, o pagal draugų ar žurnale perskaitytus patarimus.

Ką daryti, kad imuninė sistema būtų stipri?

Gyvūnų imuninę sistemą būtina stiprinti ne tik prasidėjus žiemai, bet ir ištisus metus. Visų pirma, gyvūnus reikia dažniau vesti pasivaikščioti gryname ore, gerai vėdinti patalpas, stebėti gyvūnų mitybą, kad organizmas gautų visų reikalingų medžiagų, šerti kokybiškais subalansuotais ir vitaminais praturtintais pašarais. Žinoma, gyvūno imunitetui turi įtakos ir genetiniai veiksniai bei išoriniai faktoriai, galėję paveikti imuniteto vystymąsi. Jeigu gyvūno organizmo imuninės sistemos veikla nepakitusi, patogeninės bakterijos gali kurį laiką gyventi organizme nesukeldamos infekcijos. Pasak dr. Ingridos Jacevičienės, kad gyvūnų organizmo imuninė apsauga būtų gera, turi darniai ir sklandžiai veikti visos jo organų sistemos. Tuomet mikroorganizmai bus nepajėgūs sukelti ligos, nes jie bus nukenksminti ir pašalinti iš organizmo.

Nereikėtų pamiršti ir gyvūnų vakcinacijos nuo infekcinių ligų, nes šuns ar katės organizmas bet kuriuo metų periodu yra imlus įvairioms specifinėms infekcinėms (virusinėms) ligoms. Vakcinos aktyvuoja imuninę sistemą ir padeda jai apsaugoti organizmą nuo patogeninių mikroorganizmų. Todėl infekcinių ligų imunoprofilaktika yra vienintelis efektyvus būdas išvengti gyvūnų susirgimo infekcinėmis ligomis ir kontroliuoti infekcinių ligų plitimą (pasiutligės). Prieš gyvūno vakcinaciją būtina išsiaiškinti, ar gyvūnas sveikas.

Reikia nepamiršti, kad fizinis gyvūno aktyvumas – vienas iš paprastų būdų išlaikyti stiprų ir sveiką imunitetą.

Kai imuninė sistema atsakingai atlieka savo darbą, jūsų gyvūnas – sveikas.