Dar 2007 metais tuomečio Sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintos paplūdimių ir jų maudyklų vandens kokybės higienos normos. Pagal jas į paplūdimius griežtai draudžiama vesti šunis ir kitus gyvūnus.

Tokios taisyklės vertinamos nevienareikšmiškai: gyvūnų mylėtojai vis garsiau reiškia pasipiktinimą, o dalis visuomenės nesupranta, kodėl kartu su žmonėmis paplūdimyje turėtų ilsėtis ir keturkojai. Manoma, jog tai būtų nehigieniška, negundo ir mintis maudytis kartu su šunimis. Be to, šiuo metu Lietuvos paplūdimiai nėra pritaikyti augintiniams, o ypač šunims ir katėms, nes juose neįrengtos specialios šiukšliadėžės gyvūnų ekskrementams.

Gyventojai gauna įspėjimus

Tačiau visose Lietuvos pajūrio kurortuose galima sutikti ne vieną poilsiautoją kartu su savo šunimi. Tiesa, Baltijos jūrą išvysta tik tie keturkojai, kurių šeimininkai arba nežino apie galiojančias higienos normas, arba nusprendžia jų nepaisyti.

Nepaklusnius šunų šeimininkus drausmina pajūrio savivaldybių viešosios tvarkos skyriai, kurie neskuba dalyti baudų. Jos gali siekti net 120 Eur. Dažniausiai pažeidėjas gauna įspėjimą ir geranoriškai iš paplūdimio pasišalina.

Klaipėdos miesto savivaldybė informuoja, kad šiemet pareigūnams neteko surašyti protokolų gyventojams su augintiniais. Tokia pati situacija buvusi ir pernai.

Palangos miesto savivaldybės pareigūnams teko padirbėti daugiau. Informuojama, kad 2016 metais buvo surašyta 19 administracinių teisės pažeidimų protokolų ir paskirtos baudos. Šiemet už augintinių vedžiojimą paplūdimyje surašyta jau 11 protokolų.

Neringos miesto savivaldybės duomenimis, nei pernai, nei šiemet protokolų už šunų vedimąsi į paplūdimį nesurašyta. Akcentuojama, kad jei ir pastebimas vienas kitas poilsiautojas su keturkoju draugu kopose ar pajūryje, jis įspėjamas dėl higienos normų ir geranorškai palieka paplūdimį.
Šuo paplūdimyje

Pokyčiams trukdo higienos normos

Gyvūnų paplūdimiuose engimas piktina ne tik jų mylėtojus, bet ir verslininkus. Anot jų, tai lemia ir mažesnį poilsiautojų kiekį Lietuvos pajūrio kurortuose – žmonės renkasi vietas, kurios yra draugiškos gyvūnams ir kur nereiks sukti galvos, kam palikti savo augintinį.

Kai kurios savivaldybės, reaguodamos į visuomenės nuomonę, planavo įrengti atskirus pajūrio ruožus, pritaikytus poilsiautojams ir jų augintiniams. Tokia mintis, kaip informuoja Klaipėdos miesto savivaldybės viešųjų ryšių poskyrio vyr. specialistė Milda Milbutaitė, buvo kilusi ir klaipėdiškiams.

„Prieš keletą metų Sveikatos apsaugos skyrius siūlė Melnragės I paplūdimyje prie molo išskirti funkcinę zoną poilsiautojams su šunimis. Tam siūlymui nebuvo pritarta, nes jūros vandens srovės juda link Palangos, todėl poilsiautojų tai gali netenkinti”, – aiškina Klaipėdos miesto savivaldybės atstovė.

Planų, įrengti atskiras pajūrio zonas, būta ir Neringoje, tačiau, kaip tvirtina savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė, tam sutrukdė anksčiau minėtos higienos normos. Kita vertus, šio pajūrio kurorto lankytojams siūloma išeitis.

„Kurorto lankytojai renkasi kitą išeitį – laukinę Baltijos pajūrio pakrantę”, – akcentuoja S. Vaišvilaitė.
Šuo paplūdimyje

Gyvūnų paplūdimiai – jau netrukus

Tačiau gyvūnų mylėtojų laukia gera žinia. Gali būti, kad jau kitą vasarą laiką leisti paplūdimyje jie galės kartu su savo augintiniu. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus vedėja Gražvydė Norkienė informuoja, jog planuojama keisti nuostatą, kuri draudžia į paplūdimį vestis šunis ir kitus gyvūnus, tačiau savivaldybės turės įsirengti atskirus tam skirtus pajūrio ruožus.

„Planuojama keisti nuostatą, kuri draudžia į paplūdimį vestis šunis ir kitus gyvūnus. Projekte yra teikiamas siūlymas, kad gyvūnus galima įleisti tik į tam skirtus paplūdimius, o juose reikia įrengti šiukšliadėžes gyvūnų ekskrementams”, – apie planus informuoja G. Norkienė.

Specialistė tęsia, kad projektas suderintas su atsakingomis institucijoms ir jame numatyta, jog specialius gyvūnams ir jų šeimininkams numatytus paplūdimius turėtų skirti informaciniai ženklai.

Tačiau visgi, ar įrengti tokius paplūdimius, paskutinį žodį tars ir lemiamą sprendimą priims pajūrio regiono savivaldybės. Neringos meras Darius Jasaitis jau šiandien sako, jog tokiai minčiai pritartų, tačiau, pasak jo, gali būti, kad papildomam paplūdimiui Neringoje neužteks vietos.

„Ne mažiau svarbus ir Vyriausybės pritarimas praplėsti Neringos paplūdimiams skirtą teritoriją. Esamos teritorijos naujoms paplūdimio zonoms išskirti nebepakanka. Jei pajūryje gali lankytis laukiniai žvėrys, jūroje maudytis briedžiai, nematau priežasčių, kodėl to daryti negali šunys”, – sako D. Jasaitis.

Kitos pajūrio savivaldybės taip pat svarstytų, kur įrengti paplūdimio zonas poilsiautojams su augintiniais.