Iki šiol daugelis gyvūnus auginančių žmonių susidurdavo su nepatogumais keliaudami atostogauti, nes mažuosius žmonių draugus būdavo draudžiama vestis į paplūdimius. Nuo šiol žmonės, keliaujantys su augintiniu, galės kartu su juo lankytis specialiais ženklais pažymėtuose paplūdimiuose, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Siekiant patenkinti visų žmonių poreikius, naujai parengtoje higienos normoje numatomos galimybės, įrengti paplūdimius, kuriuose bus galima ilsėtis kartu su augintiniais.

Sveikatos apsaugos ministerija kviečia žmones būti atidžiais ir stebėti prie paplūdimių pastatytus ženklus, kuriuose bus nurodoma, kam skirta ši vieta. Paplūdimiai turi būti pritaikyti ramiam arba aktyviam poilsiui, kaitinimuisi saulėje, maudymuisi, tad juose reikėtų laikytis institucijų, atsakingų už paplūdimių ir maudyklų administravimą, nustatytų naudojimo ir elgesio taisyklių.

Paplūdimiai, kuriuose bus laukiami gyvūnai, bus žymimi įspėjamaisiais ženklais, juose turės būti pastatytos specialios šiukšlių dėžės.

Sveikatos apsaugos ministerija primena poilsiautojams, kad reikėtų vengti laukinių, neprižiūrimų paplūdimių, nes juose vandens kokybė, sauga nėra tikrinami, tad jie gali būti užteršti, neprižiūrėti, o kai kuriais atvejais netgi vanduo gali būti kenksmingas sveikatai. Tuo tarpu oficialiems paplūdimiams yra keliami aukšti saugos reikalavimai, kad poilsiautojai juose jaustųsi kuo komfortiškiau.

Svarbu žinoti, kad paplūdimių ir maudyklų įrengimą ir priežiūrą vykdo savivaldybės, kurios turi užtikrinti higienos normų reikalavimus. Paplūdimiai negali būti įrenginėjami šalia uostų ar nuotekų išleidimo vietų. Paplūdimiuose priėjimas prie vandens turi būti neslidus, neklampus, patogus ir saugus visiems, taip pat ir neįgaliems žmonėms.

Prie visų oficialių paplūdimių tam tikru atstumu turi būti įrengti tualetai, šiukšliadėžės.

Paplūdimių maudyklos turi būti pažymėtos, pvz., plūdurais, o jūroje po audrų patikslintos. Vietos, skirtos maudytis vaikams taip pat turi būti specialiai pažymėtos.

Visų maudyklų vanduo turi atitikti keliamus kokybės reikalavimus. Todėl savivaldybės, atsižvelgdamos į žmonių pasiūlymus privalo sudaryti numatomų vykdyti maudyklų vandens kokybės tyrimų kalendorinį grafiką ir laiku patikrinus vandenį apie jo kokybę pranešti žmonėms. Ši informacija turi būti skelbiama savivaldybių interneto svetainėse bei Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro interneto svetainėse.

Tad prieš vykstant į paplūdimį verta skirti kelias minutes ir pasitikrinti internete, ar vandens kokybė tikrai atitinka reikiamas normas. Informaciją apie vandens kokybę ir kitus įspėjančius ženklus galima rasti ir pačiuose paplūdimiuose. Čia visiems gerai matomoje vietoje turi būti įrengtos informacinės lentos, kuriose būtų skelbiama informacija apie vandens kokybę ir pranešama, ar toje vietoje galima maudytis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (976)