Šį kartą vienas rusų krepšinio gerbėjas prisiminė būtent Š. Marčiulionio fizinę jėgą ir žinomo šios šalies krepšinio eksperto Vladimiro Gomelskio paprašė išskirti panašaus stiliaus žaidėjus NBA lygoje.

Anot V. Gomelskio, NBA lygoje jis rasti du atitikmenis Lietuvos krepšinio legendai.

„Pirmas į galvą šaunantis palyginimas – Danas Majerle (karjerą dar 2002 m. NBA baigęs amerikietis gynėjas, triskart NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvis, – red. past.). O iš tų, kurie žaidžia dabar – tai Dwyane'as Wade'as“, – panašumų tarp Š. Marčiulionio ir Čikagos „Bulls“ superžvaigždės rado V. Gomelskis.

Tuo metu į gerbėjo teiginį, kad Š. Marčiulionis kartu su Rimu Kurtinaičiu ir Valdemaru Chomičiumi buvo tikri individualaus sportinio pasirengimo fanai ir mėgdavo dirbti su svoriais ir štangomis, V. Gomelskis sureagavo ironiškai. Anot jo, šiame kontekste R. Kurtinaičio pavardė neturėtų būti minima.

„R. Kurtinaitis per visą savo karjerą niekada nebuvo tarp fizinio pasirengimo lyderių, – prisiminė vieno garsiausių sovietinių laikų trenerių Aleksandro Gomelskio sūnus, – V. Chomičius visus rinktinėje pranokdavo greičiu ir ištverme. O Š. Marčiulionis – tai viskas viename komplekte.“

Š. Marčiulionis karjerą NBA lygoje baigė dar 1997-aisiais, tačiau jį iki šiol prisimena ir su kitais krepšininkais lygina elitiniai lygos treneriai.

Štai praėjusiame sezone ilgametis San Antonijaus „Spurs“ treneris Greggas Popovichius lietuvį palygino su universaliu savo auklėtiniu Kawhi Leonardu, o vienos NBA rungtynių transliacijos metu komentatoriai tiesiog prapliupo ditirambais lietuvių legendai.

„Tai – vienas iš geriausių savo kartos žaidėjų. Žmogus, kuris pirmas suskubdavo prie kamuolio, kuris buvo išskirtinis. Š. Marčiulionis – didis krepšininkas iš Lietuvos, kuris kartu su Arvydu Saboniu buvo itin stiprios Sovietų Sąjungos rinktinės ramsčiai, o vėliau puikiai žaidė Lietuvos rinktinėje“, – liejosi pagyros Šarui.

1987 m. NBA naujokų biržoje pašauktas 127-u numeriu Š. Marčiulionis iškart norėjo sužavėti „Warriors“ trenerį Doną Nelsoną ir jau pirmose oficialiose savo rungtynėse 1989-aisiais su Finikso „Suns“ ekipa per 24 min. pelnė 19 taškų.

Kitus penkis mačus jis irgi baigė savo sąskaitoje turėdamas bent 10 taškų, o per dvikovą su Orlando „Magic“ pirmą kartą pasiekė ir 30 taškų zoną – įmetė 33 taškus.

Apskritai per savo karjerą už Atlanto Š. Marčiulionis 30 taškų ribą pasiekė šešis kartus. Dar tris sykius jis įmetė po 29 taškus.

Kaip atsarginiam žaidėjui ir krepšinio pionieriui iš Europos – tai daugiau nei įspūdingi skaičiai. Šarūnas žibėjo ir per NBA atkrintamąsias varžybas: štai 1992 m. Vakarų konferencijos ketvirtfinalio serijoje su Sietlo „SuperSonics“ ekipa jis vidutiniškai rinkdavo net po 21,3 taško ir atlikdavo po 5 rez. perd, nors irgi buvo atsarginis.

Iš viso NBA lygoje Š. Marčiulionis praleido 8-erius metus ir keturis kartus pateko į atkrintamąsias varžybas. Lietuvis iš viso uždirbo 12,937 mln. JAV dolerių, o jo atskirų statistikos kategorijų rekordai NBA yra: 35 taškai, 9 atkovoti kamuoliai, 9 rezultatyvūs perdavimai ir 6 perimti kamuoliai per dvikovą.

Kovotojas iki kaulų smegenų, puikiai fiziškai sudėtas, itin veržlus ir agresyvus puolime Š. Marčiulionis greitai tapo tikru varžovų galvos skausmu. Gintis prieš lietuvį netroško net abi ryškiausios to meto Čikagos „Bulls“ žvaigždės – Scottie Pippenas ir Michaelas Jordanas.

Skambiausi Š. Marčiulionio laimėjimai su sovietine rinktine – 1988-ųjų Seulo olimpinių žaidynių auksas, 1987-ųjų Europos čempionato sidabras ir 1989-ųjų Europos čempionato bronza.

Su Lietuvos rinktine Š. Marčiulionis 1992 ir 1996 m. iškovojo atitinkamai Barselonos ir Atlantos olimpiadų bronzą, o 1995 m. tapo Europos vicečempionu.

Š. Marčiulionis yra NBA krepšinio šlovės muziejaus ir FIBA šlovės muziejaus narys.

Šiuo metu Š. Marčiulioniui yra 52-eji metai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)