„Į vyrų komandą neatvyko daug gerų krepšininkų. Krepšinio rinktinės rėmimo fondas ir jo vykdoma veikla tiesiog „bankrutavo“. Ne finansiškai, o autoriteto prasme! Tai mane, kaip vieną iš fondo steigėjų, labiausiai gniuždo“, – L.T. dienraščiui teigė spalio mėnesio viduryje į Lietuvą daryti tvarkos krepšinio fonde atvyksiantis Š.Kalmanovičius.

Būtent jo iniciatyva kitą mėnesį bus sušauktas atviras Lietuvos rinktinės rėmimo fondo steigėjų susirinkimas, kuriame bus svarstomas fondo vadovo A.Pavilonio darbas ir tolesnės perspektyvos.

Atsiims už viską

Spalio 15 diena fondo direktoriui A.Paviloniui, matyt, taps pražūtinga – jis neteks darbo. Lietuvos vyrų krepšinio rėmimo fondo steigėjai – Lietuvos krepšinio federacijos (LKF), Lietuvos krepšinio lygos (LKL), Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD), akcinės bendrovės „Alita“ vadovai bei Š.Kalmanovičius atvirame susirinkime paprašys fondo vadovo atskaitos bent už pusės metų veiklą.

– Kas bus sprendžiama spalio 15 d. šiame susirinkime? – L.T. paklausė Š.Kalmanovičiaus.

– Turiu teisę sušaukti fondo steigėjų susirinkimą, nes noriu žinoti, kokių žingsnių toliau žada imtis A.Pavilonis. Kelia nerimą dabartinė situacija rinktinėje. Fondas yra įkurtas padėti rinktinės žaidėjams, tačiau viskas vyksta atvirkščiai.

Rėmimo fondo vadovas nesutaria su krepšininkais. Japonijoje nebuvo Šarūno Jasikevičiaus, Rimanto Kaukėno, Ramūno Šiškausko, po čempionato jo veikla nusivylimą išreiškė Arvydas Macijauskas. Aš turiu suprasti, ką toliau daryti su fondu ir jo veikla.

– Pareikšite pretenzijas A.Paviloniui?

– Noriu, kad ponas Pavilonis atsiskaitytų už paskutinių šešių mėnesių rinktinės rėmimo fondo veiklą. Viską, ką jis darė per paskutinius šešis mėnesius, buvo nenaudinga Lietuvos krepšiniui: „FIBA-Europe“ padalinio vykdomajame komitete lietuviai prarado vietą, pajėgiausi žaidėjai nusisuka nuo rinktinės, rezultatai tragiškai prastėja. Garsiai šaukiu – ką dar reikia pralošti rinktinei, kad žmogus susiprotėtų ir pasitrauktų iš pareigų?

Krepšinio rinktinės rėmimo fondas yra sukurtas, kad rinktinei duotų viską: išlaikymą, motyvaciją, nuotaiką. Dabar yra taip, kad fondas tik ima. Lėšos leidžiamos ne pagal paskirtį. Dabar tiesiog išrėšiu visą susikaupusį pyktį – išklausysiu fondo vadovo pasiaiškinimo ir, jei manęs jo kalbos neįtikins, visa gerkle rėksiu, kad fondo steigėjai balsuotų už A.Pavilonio atsistatydinimą.

– Po steigėjų susirinkimo bus galima tikėtis permainų?

– Klausimas labai opus. Pakalbėsime ir nuspręsime, kas bus daroma toliau su pačiu vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondu. Pastaruoju metu krepšinio valdyme atsirado per daug chaoso.

– Kaip manote, dėl kurių priežasčių nesutaria Lietuvos krepšinio federacijos ir vyrų krepšinio rėmimo fondo vadovai?

– Krepšinio rėmimo fondas nėra pavaldus LKF. Parodykit man dar nors vieną šalį, kur nacionalinei šalies rinktinei vadovautų ne federacija, o rėmimo fondas. Visiškas nonsensas...

Kandidatų nesiūlo

LKF kitą savaitę svarstys vyrų ir moterų krepšinio rinktinių pasirodymus pasaulio krepšinio čempionatuose. Neatmetama galimybė, kad vyrų rinktinės treneriui 50-mečiam Antanui Sireikai bus pasiūlyta pasitraukti iš stratego posto.

– Spalio 5 d. Lietuvos krepšinio federacija tikisi iš pareigų pašalinti dabartinį rinktinės trenerį A.Sireiką. Ką jūs manote apie tokį sprendimą?

– Nieko negaliu komentuoti. Federacija pati turi spręsti, ar strategas yra tinkamas vadovauti rinktinei, ar yra išsisėmęs. Jei A.Sireika būtų dirbęs su geriausiais krepšininkais, rezultatai Japonijoje galbūt būtų visiškai kitokie. Žaidėjai atsisakė padėti komandai ir aš įžvelgiu kitas bėdas. Juk pagalys turi du galus – mano galva, dėl nesėkmės Japonijoje kaltas rėmimo fondas ir asmeniškai A.Pavilonis.

– Kaip manote, kas galėtų pakeisti dabartinį rinktinės strategą?

– Man geriausias – „number one“ (numeris vienas. – aut. past.) treneris yra Jonas Kazlauskas, bet jis iki Pekino olimpiados treniruoja Kinijos rinktinę. Va, Ramūnas Butautas geras specialistas. Jis galėtų perimti vadžias iš Sireikos. Bet tai tik mano asmeninė nuomonė.