Apie tokį FIBA laišką dar trečiadienį prabilo Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu, o ketvirtadienį FIBA kreipimosi dalis pasirodė ir Italijos žiniasklaidoje.

„FIBA niekada negąsdino sankcijomis klubams ir nacionalinėms federacijoms dėl galimo šalinimo iš tarptautinių turnyrų pagal 9.1 įstatų straipsnį“, – „Gazetta dello Sport“ šaltinių duomenimis Europos Komisijai aiškinosi FIBA.

„Organizacija nori sąžiningai konkuruoti su Eurolyga dėl naujojo Čempionų lygos turnyro kūrimo. Klubai gali laisvai rinktis jiems patrauklų turnyrą ir dėl jų pasirinkimo niekas nebus nubaustas“, – toliau rašo FIBA.

Tai reiškia, kad FIBA oficialiai išsižada ir nepripažįsta ankstesnių federacijoms mestų kaltinimų ir viešai eskaluotos idėjos iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių pašalinti Lietuvos ir Ispanijos nacionalines ekipas.

Taip pat tai turėtų reikšti, kad Vilniaus „Lietuvos rytas“ kitą sezoną be jokių apribojimų turėtų dalyvauti Europos taurės turnyre ir nebūti pašalintas iš LKL.

FIBA įvardintame straipsnyje yra išvardinti federacijų įsipareigojimai FIBA organizacijai: visiškai kontroliuoti krepšinio struktūras šalyje, įskaitant nacionalines pirmenybes; būti geros finansinės būklės; dalyvauti oficialiose tarptautinėse varžybose; užtikrinti, kad šalies lygos, klubai, žaidėjai ir teisėjai tik FIBA oficialiai pripažintuose turnyruose; nustatyti taisykles, pagal kurias galėtų diskvalifikuoti klubą arba liepti tai padaryti atitinkamai nacionalinei lygai, jei tas klubas žaidžia nepripažintuose turnyruose.

J. Bertomeu žodžiais, tokia situacija gali reikšti, kad karas Europos krepšinyje yra baigtas.

„Kiek žinau, Europos Komisijos užklausta FIBA pripažino, kad nebaus klubų lygų ir rinktinių dėl komandų dalyvavimo Eurolygos turnyruose. FIBA taip pat buvo priversta pripažinti, kad kiekvienas klubas turi teisę turnyrus rinktis savo nuožiūra. Kiek žinau, toks atsakymas buvo pateiktas Europos Komisijai, ir jeigu iš tikrųjų taip yra, verdiktas aiškus. Mes iš tikrųjų norime iš ugnies ištraukti nacionalines federacijas ir nežinau, ką prieš Europos Komisijos sprendimą galės padaryti FIBA. Jeigu šios mano žinios yra tikslios, situacija mums palanki ir Europa artėja prie krepšinio karo pabaigos“, – pažymėjo jis.

Visgi jis neskubėjo dėti galutinio taško susidariusioje situacijoje.

„Jeigu visa tai – tiesa, tuomet reikalas jau yra užbaigtas. Bet jeigu ir toliau vien tik remsimės žiniasklaidos informacija, galutinį sprendimą įgyvendinsime labai sunkiai“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)