Išlaidos – drakoniškos, pajamos – menkos

Latvija nemėgins kelio į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes nugrįsti taškydamasi banknotais. Tai interviu Krepšinis.lt patvirtino LBS generalinis sekretorius Edgaras Šnepas.

Rugsėjį vykusiame Europos čempionate aštunti finišavę Ainaro Bagatskio auklėtiniai liko per plauką nuo vietos olimpinės atrankos varžybose. Bet Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) suteikė dar vieną šansą, pasiūliusi tapti vieno iš trijų olimpinės atrankos turnyrų šeimininkais.

Visos Europos nacionalinės federacijos iki antradienio galėjo teikti pirmines paraiškas dėl teisės organizuoti kitų metų liepą vyksiančias varžybas.

Iš pradžių tokią galimybę svarsčiusius latvius apsigalvoti privertė drakoniškos sąlygos, kurias potencialiems atrankos turnyrų organizatoriams iškėlė FIBA. Vien mokestis už teisę rengti varžybas sudaro 1,75 mln. eurų, maža to, tai tik minimali nustatyta suma. FIBA surengė savotišką aukcioną, netiesiogiai pakvietusi nacionalines federacijas konkuruoti teikiant savo finansinius pasiūlymus.

„Pernelyg brangu“, – pagrindinį LBS motyvą, privertusį atsisakyti planų rengti olimpinės atrankos varžybas Rygoje, Krepšinis.lt antradienį įvardijo E. Šnepas.

Gerokai pigiau atsiėjo net Latvijos sostinėje vykęs Europos pirmenybių pirmas etapas. Už teisę rengti D grupės turnyrą LBS turėjo atskaičiuoti 1,2 mln. eurų, be to, išsiderėjo galimybę pati pasirinkti vienus iš varžovų, ir pasikvietė gausaus sirgalių pulko į Rygą atlydėtus estus.

„Rengiant olimpinę atranką, išlaidų būtų daugiau, o pajamų – mažiau: negalėtume pasirinkti partnerių, atvažiuotų kitų žemynų komandos, kurios mūsų sirgaliams nėra įdomios, ir t.t. Tai – tik finansinė pusė. Kitas dalykas, kad sportinio laimėjimo tikimybė šiuo atveju yra žymiai mažesnė. Jeigu Europos čempionato grupių varžybose tarp šešių komandų pakanka patekti į geriausių ketvertą, šiuo atveju privalai būti pirmas“, – aiškino E. Šnepas.

Anot jo, bendros žemyno pirmenybių varžybų Rygoje išlaidos sudarė apie 3,5 mln. eurų. Ar renginys Latvijai atnešė pelno, paaiškės gruodį, kuomet bus pristatytos čempionato poveikio šalies ekonomikai ataskaitos.

Didelis entuziazmas baigėsi šnipštu

Panašiu metu bus paskelbti ir trijų olimpinės atrankos turnyrų, kuriuose iš viso grumsis 18 komandų, šeimininkai. Kol kas žinomi 15 dalyvių, kovosiančių dėl paskutinių bilietų į Rio de Žaneirą. Dar trijų ekipų likimą nulems FIBA sprendimas. Atrankos turnyro šeimininke pasirinkusi valstybę, kurios komanda nepateko į olimpinę kvalifikaciją, FIBA automatiškai jai suteiktų vieną iš trijų laisvų vietų.

Nutarus kovą dėl olimpinių kelialapių surengti tokią teisę jau turinčioje šalyje, į varžybas būtų pakviesta pirmoji „už brūkšnio“ likusi atitinkamo žemyno rinktinė. Taigi, A. Bagatskio auklėtinių olimpinė svajonė dar atgimtų, jei organizuoti atrankos turnyrą būtų patikėta 3-7 vietas Europos čempionate išsidalinusioms Prancūzijai, Serbijai, Graikijai, Italijai arba Čekijai.

Kol kas iš šios kompanijos savo planus garsiausiai skelbia italai, norintys olimpinės atrankos varžybas priimti Turine. Neoficialiomis žiniomis, namų arenoje dėl kelialapio į Rio de Žaneirą siekia kovoti ir Serbija. Bet pastarosioms šalims dar reikės atlaikyti tiek vidinę konkurenciją Europoje, tiek užkulisių kovą su kitais žemynais, kadangi FIBA nedavė jokių garantijų, jog bent vienas iš trijų atrankos turnyrų vyks Europoje.

Šiaip ar taip, latviams tolesnes peripetijas lieka tik sekti iš šalies, kadangi priemonių burti sąjungininkus palankiam sprendimui jie teigia neturintys.

„Jeigu būtume turtingesni, galėtume ieškoti būdų, kaip padėti, pavyzdžiui, italams. Bet tikrai negalime sau leisti skirti jiems pinigų, kad atrankos turnyras vyktų Italijoje. Būkime realistai: Latvija neturės jokios įtakos priimant šį sprendimą. Taip jau yra, viską patys turime pasiekti aikštėje, nes finansais negalime varžytis“, – aiškino E. Šnepas.

Tačiau ar sąžininga apskritai versti nacionalines federacijas konkuruoti piniginės storiu, o ne komandų pajėgumu? Juk jei FIBA būtų išsyk išdalinusi visus 18 kvietimų į olimpinę atranką kontinentiniuose čempionatuose, Latvijos rinktinė vieną jų jau turėtų kišenėje ir galėtų nebesukti galvos dėl sudėtingų žaidimų kuluaruose.

Tokio Krepšinis.lt klausimo sulaukęs E. Šnepas stengėsi būti diplomatiškas.

„Ilgai galima diskutuoti, kas teisinga, o kas ne. Aš nežinau visų argumentų, kodėl FIBA pasirinko būtent tokią tvarką, kodėl nustatė tokio dydžio mokestį atrankos turnyrų organizatoriams. Bet galiu pasakyti, kad dabartinis modelis tikrai sąžiningesnis už vardinius kvietimus, kurie praeityje būdavo dalinami į pasaulio čempionatą. Tai jau visiškai prasilenkė su sportiniu principu. Mokestis už teisę surengti olimpinės atrankos turnyrą yra skaidresnis, nes jis nesuteikia garantuotos vietos olimpinėse žaidynėse, ją dar reikės iškovoti, aikštėje įrodant savo pranašumą prieš konkurentus“, – palygino LBS generalinis sekretorius.

Edgaras Šnepas

Primename, kad vardiniu kvietimu prieš 2010 metų pasaulio čempionatą Turkijoje pasinaudojo ir Lietuva, už teisę startuoti bronzą vėliau atnešusiose pirmenybėse sumokėjusi 0,5 mln. eurų.

Tuo tarpu Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) bandymas surengti 2012 metų Londono olimpinių žaidynių atrankos varžybas nebuvo toks sėkmingas. Nors lietuviai buvo laikomi pagrindiniais favoritais, FIBA turnyro šeimininke tuomet netikėtai pasirinko Venesuelą. Neoficialiai svarstyta, kad krepšinio funkcionierius įtikino papildomas Pietų Amerikos atstovų finansinis įnašas, viršijęs LKF pasiūlymą.

Kaimynams nemalonią istoriją puikiai pamena ir E. Šnepas, nepraleidęs progos pasveikinti Lietuvos rinktinę su apgintu Europos vicečempionų titulu ir pelnytu tiesioginiu kelialapiu į Rio de Žaneiro žaidynes.

„Esate labai privilegijuoti dėl to, kad jums nebereikia su kitais diskutuoti, kur ir kodėl vyks olimpinė atranka. Pamenu, kaip siekėte ją surengti prieš ketverius metus, ir kaip pralaimėjote Venesuelai. Turbūt tas atvejis buvo toks pamokantis, kad šįkart nusprendėte į olimpiadą žengti be jokių papildomų turnyrų“, – nusikvatojo vienas LBS vadovų.

Paskutinis barjeras

Ruoštis Rio de Žaneiro žaidynėms jau gali devynios komandos: Europos čempionė Ispanija ir vicečempionė Lietuva, Amerikos čempionė Venesuela ir vicečempionė Argentina, Afrikos čempionė Nigerija, Azijos čempionė Kinija, Okeanijos čempionė Australija, praėjusių metų pasaulio čempionė JAV ir olimpiados šeimininkė Brazilija.

Dėl likusių trijų kelialapių atrankos varžybose kovos Prancūzija, Serbija, Graikija, Italija, Čekija, Angola, Tunisas, Senegalas, Kanada, Meksika, Puerto Rikas, Filipinai, Iranas, Japonija, Naujoji Zelandija ir dar trys šalys, paaiškėsiančios pasirinkus turnyrų šeimininkus.

Teikti paraiškas surengti varžybas bus galima iki spalio pabaigos, o galutinį verdiktą FIBA vykdomasis komitetas priims lapkričio 23 d. Po dienos bus ištraukti ir burtai, 18 komandų suskirstysiantys į tris grupes po šešias. Olimpinius kelialapius pelnys tik kiekvienos grupės pajėgiausia rinktinė.

Atrankos turnyrai vyks 2016 metų liepos 5-10 dienomis, o olimpinės žaidynės nugriaudės rugpjūtį.