Vienas ir vienintelis. Gamtos stebuklas. Nors šiame amžiuje Eurolygoje A. Sabonis žaidė tik vieną sezoną, bet nerasite nė vieno sąrašo su perdavimus atliekančiais vidurio puolėjais, kuriame nebūtų jo pavardės. Žodžiais sunku nupasakoti, kokią reikšmę A. Sabonis turi Europos krepšiniui. Ir, ką jūs tikriausiai jau žinote, jeigu nebūtų kankinusios traumos ir jeigu būtų sugebėjęs į NBA prasibrauti jaunystėje, jis veikiausiai būtų galėjęs konkuruoti ir su kitapus Atlanto žaidusiais krepšininkais.

Bet likime Eurolygoje. Lietuvos krepšinio ikona nuo 2000-ųjų naujoje Eurolygoje žaidė vos sezoną. Tai buvo 2003 metais, kuomet jis nusprendė karjerą užbaigti mylimoje Kauno „Žalgirio“ komandoje. Tuo metu jis ėjo 39-uosius metus. Ar tai jam sutrukdė dominuoti prieš kiekvieną savo oponentą? Jūs turbūt juokaujate.

Amžiaus nepaveiktas Sabas išmaudydavo visus, kurie tik buvo pastatyti prieš jį gintis. Jo neprilygstamas žaidimo suvokimas, patirtis ir genialus mąstymas atsispindėjo kiekviename judesyje. Ir ne ką mažiau – perdavimuose. Rezultatyvūs perdavimai pro nugarą, tarp kojų, pro petį, identiškas greitis ir tikslumas – lietuvis žaidimo lygiu pranoko daugelį kitų žaidėjų. Jo žaidimas buvo kaip reikiant pažengęs į priekį ir visiškai neprilygstamas, tarsi ateivis iš kitos planetos būtų demonstravęs savo krepšinio techniką. Tai buvo sunkiai suvokiama.

Sabonis sustiprino „Žalgirio“ žaidimą neįsivaizduojamais būdais, tarp kurių ir neprilygstamas sugebėjimas atlikti perdavimus. Tą sezoną jis užbaigė su 2,4 rezultatyvių perdavimų vidurkiu, o tai buvo pakankamai didelis skaičius, žinant, kad per mačą jis dar pelnydavo ir po 17 taškų. Per visą sezoną jis vos vieneriose rungtynėse šioje statistinėje grafoje turėjo apvalų nulį. Sabonis buvo pripažintas naudingiausiu 2003-2004 metų reguliariojo sezono ir TOP-16 etapo žaidėju ir, žinoma, pateko į pirmąjį simbolinį penketą. Jeigu ne žlugdantis Derricko Sharpo tritaškis, jam veikiausiai būtų atitekęs ir finalo ketverto MVP titulas.

Paskutiniais savo profesionalios karjeros metais Sabonis nusprendė Eurolygos aikštes pamaloninti savo atvykimu, į visas arenas su kiekvienus savo judesiu įnešdamas grynos magijos. Net ir prabėgus tiek laiko, mes vis dar galime varvinti seilę, stebėdami jo meistriškus perdavimus.

Perdavimų meistrais pripažinti buvo ir šie krepšininkai:

Nikola Prkačinas (Zagrebo „Cibona“, Stambulo „Efes Pilsen“, Atėnų „Panathinaikos“) – karjerą baigė 2010 metais

Dejanas Tomaševičius (Podgoricos „Budučnost“, Vitorijos „Tau Ceramica“, Atėnų „Panathinaikos“) – karjerą baigė 2009 metais

Nikola Vujčičius (Vilerbano „Asvel“, Tel Avivo „Maccabi“, Pirėjo „Olympiakos“, Stambulo „Anadolou Efes“) – karjerą baigė 2013 metais

Ioannis Bourousis (Pirėjo „Olympiakos“, Milano „EA7 Emporio Armani“, Madrido „Real“, Vitorijos „Laboral Kutxa“) – vis dar rungtyniauja

Ante Tomičius (Madrido „Real“, „Barcelona“) – vis dar rungtyniauja

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)